Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нмп социология,Д.Ф..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
918.02 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Вивчення цієї теми необхідно розпочати з тлумачення поняття “Соціологія освіти”. Це галузь соціального знання, яка вивчає закономірності розвитку і функціонування освіти, як соціального інституту та його взаємодії з суспільством.

При підготовці до обговорення першого питання необхідно звернути увагу, що об’єктом дослідження соціології освіти є сфера освіти у сукупності індивідів, груп людей, спільнот, організацій та інститутів, залучених до соціальних відносин задля участі в процесі навчання. Студенти повинні знати, що предметом соціології освіти виступає широке коло соціально-освітніх відносин, в які вступають суб’єкти в процесі навчання. Соціологія освіти виконує у суспільстві певні соціальні функції, а саме теоретико-пізнавальні, методологічну, прагматичну, гуманістичну, прикладну, світоглядну та інноваційну. В своїй сукупності і взаємодії вони перетвореннями в українському суспільстві. Цікавий фактичний матеріал до цих проблем студенти можуть знайти в журналах “Социс”, “Социологія: теорія, методи“, ”Грани” за 1997-2004 рр.

При підготовці до обговорення другого питання необхідно звернути увагу, що тематика соціологічних досліджень змінювалась одночасно з еволюцією соціальних відносин. Соціологічні дослідження з проблеми освіти активізуються у 60-70-ті роки, у період її реформування. Досліджується взаємодія освіти із соціальною структурою суспільства, соціально-професійна орієнтація молоді. На підставі соціологічних досліджень останнього часу визначені основні проблеми. Рекомендуємо студентам підібрати матеріал по проблемі Вища освіта України і Болонський процес Див. Кремень В.Г. Болонський процес: зближення, а не уніфікація // Зеркало недели № 48 (473) – 13-19 декабря 2003г. студенти повинні знати аналіз світових тенденцій в освіті.

У третьому питанні слід виділити соціальну сутність культури. Культура – це спосіб засвоєння реальної дійсності на підставі оцінки й виявлення цінностей різних ідей, норм, орієнтацій, засобів. Сприйняття культури відбувається в процесі соціалізації особистості, її виховання й навчання. У вітчизняній соціології склалося кілька підходів до тлумачення соціології культури. Структурними елементами культури є матеріальна і духовна сфера, мова, знання, навички, цінність, норми, традиції, звичаї, субкультура, національна культура, професійна культура. Рекомендуємо по цьому питанні ознайомитись з учбовим посібником Ионин Л.Г. Социология культуры. – М., 1998, а також статтею Орлова В.И., Карпухіна Н.В. Культура и отчуждение // Социс - 1990. - № 8 – с. 31-38.

При розгляді четвертого питання слід мати на увазі, що сучасні реформи в соціально-політичній, економічній сферах відбуваються за відсутності адекватної системи цінностей, норм, моделей соціальної діяльності. За таких умов тривалий час функціонуватимуть застарілі соціокультурні інститути, цінності й норми. Особливості культурної ситуації в Україні визначають такі субкультурі підсистеми: висока інтелігентська субкультура, яка розкриває традиції елітарної культури, радянська культура, заснована на патерналізмі, субкультура ліберальних цінностей, що охоплює частину молоді, підприємців, інтелігенції, комплекс маргінальних субкультур нижчого класу, який властивий переважно тоталітарний підхід до особистості.