Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
матеріали до уроку.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
120.87 Кб
Скачать

Ринкова система: попит і пропозиція.

Попит та закон попиту.

Ринковий механізм визначають чотири параметри: попит пропозиція, ринкова ціна і конкуренція.

Попит - та кількість продукції, яку покупці бажають і можуть купити за визначеною ціною протягом певного періоду часу. Попит характеризує платоспроможну потребу в товарі. Попит – це функція, яка показує залежність між ціною товару (P) та кількістю товару (Q), яку бажають купити покупці за цією ціною. Формально функцію попиту можна виразити так:

.

Попит підлягає дії закону попиту. Закон попиту визначає обернену залежність між ціною та величиною попиту: підвищення ціни товару зменшує величину попиту на нього і навпаки.

Цю залежність демонструє крива попиту.

Р

D1 D2

Q

Крива попиту

На попит впливають цінові та нецінові фактори.

Цінові фактори. До них відноситься поперед усім ціна товару. Цінові фактори викликають рух по кривій попиту.

Нецінові фактори. Ці фактори викликають зміщення кривої попиту вверх-вправо при збільшенні попиту і вниз-вліво при зменшенні. До нецінових факторів належать: зміна доходів споживачів; зміна цін на інші товари; зміна смаків і уподобань споживачів; зміна очікувань споживачів; сезонні коливання попиту; зміна кількості споживачів і т.п.

Наприклад, збільшення грошових доходів споживачів зумовить підвищення попиту і зрушення кривої з позиції D1 до D2, і навпаки. Така ситуація характерна для всіх товарів, за винятком неякісних - їх споживання із збільшенням доходу зменшується.

Якщо два товари є взаємозамінними (субститутами), то зростання цін на один із них підвищує попит на інший (масло, маргарин; білі і червоні троянди). Якщо два товари є взаємодоповнюваними (комплементарними), то між ціною на один із них і попитом на інший існує обернений зв'язок (бензин і автомобілі).

Ринковий попит формується як сумарний попит усіх споживачів. Залежно від споживчих переваг, доходів, бажання можливості споживачів придбати товар при певних цінах будуть відрізнятися.

З урахуванням усіх факторів, функція попиту набуває такого вигляду:

,

де Р – ціна продукції;

І – дохід споживача;

Z - смаки;

W - цінові очікування;

Psub - ціни на товари-замінники;

Pcom - ціни на комплементарні товари;

N - кількість споживачів;

B - інші.

Ринковий попит - сума індивідуальних попитів, які відповідають певному рівню цін. Крива ринкового попиту - показує загальний обсяг попиту усіх споживачів при будь-якій ціні. Ринковий попит, як і індивідуальний, залежить від ціни конкретного товару, ціни на альтернативні і доповнювальні товари, рівня доходів і купівельної спроможності окремих споживачів, характеру особистих потреб залежно від соціальних, національних умов і суспільних цінностей.

Пропозиція та функція пропозиції. Закон пропозиції.

Пропозиція - та кількість продукції, яку продавці можуть і готові поставити на ринок за визначеною ціною протягом певного періоду часу. Пропозиція – це функція, яка показує залежність між ціною товару та кількістю товару, яка пропонується на ринку за цією ціною. Формально функцію пропозиції можна виразити так:

.

Пропозиція підлягає дії закону пропозиції. Закон пропозиції визначає пряму залежність між ціною та величиною пропозиції: підвищення ціни товару збільшує його пропозицію на ринку і навпаки.

Цю залежність демонструє крива пропозиції.

Р

S1 S2

Q

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]