Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т 16 Контроль і діяльність навчання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать

16. Тема :контроль і діяльність навчання

«Педагогічна оцінка виконає своє основне розвиваюче і виховне призначення, якщо буде будуватися ... в умовах повного, у тому числі й оцінного, співробітництва вчителя й учня»

Ш.А. Амонашвілі

Навчальна мета: Навчитись враховувати особливості контролю у навчанні, його вплив на психіку особистості та використовувати набуті знання, вміння і навички у майбутній професійній діяльності.

База знань: Валідність, відмітка, відкриті види тестових завдань (розгорнута, структурована, з обмеженнями, продуктивна),види контролю (попередній, поточний, періодичний, підсумковий), вимірювання, властивості контролю, закриті види тестових завдань (дихотомічні, за вибором, з обмеженнями і без обмежень, з віднесенням до груп, на упорядкування), методи контролю (спостереження, усне опитування, письмовий контроль, комбіноване опитування, тестовий контроль, програмований контроль, практичний контроль, самоконтроль, іспити), надійність, оцінювання, порівняння, психофізіологічна шкала бажаності, рейтингова система, точність, функції контролю (контролююча, навчальна, виховна, розвиваюча), шкалювання, парціальна, фіксована, інтегральна оцінка; пряма та опосередкована оцінка; форми парціальної оцінки (ухилення від оцінки, невизначена, пряма позитивна та пряма негативна оцінка); типові суб’єктивні помилки оцінювання (логічні. великодушності, контрасту, ореолу, близькості, центральної тенденції).

Вміння, що формуються. Засвоєння даної теми проявиться у таких діях:

  • Відрізняти, характеризувати, надавати визначення базових понять теми (відмітка, оцінка, валідність, надійність, точність...);

  • називати і характеризувати основні властивості контролю, його види, етапи, функції та методи;

  • формулювати основні ознаки дидактичного тесту;

  • визначати місце і роль тестового контролю серед інших методів контролю;

  • називати, характеризувати особливості основних періодів розвитку тестування;

  • використовувати базові поняття теми для визначення результатів успішного навчання;

  • помічати та виправляти педагогічні помилки оцінювання в процесі моделювання педагогічних ситуацій;

  • використовувати різні види тестових завдань для контролю успішності навчання та самостійно складати дидактичні тести.

16.1. Коментар до теми

Як відомо, процес навчання неможливий без контролю та оцінювання знань, умінь і навичок. Але під час використання засобів контролю виникає певна психолого-дидактична суперечність. Сутність останньої полягає в тому, що, з одного боку, контроль і оцінювання є основними джерелами встановлення зворотного зв’язку між учнями та викладачем, а з іншого боку, ситуація контролю належить до погрозливих стимулів процесу навчання, тому що є психотравмуючим фактором для слабких студентів, у яких зменшується продуктивність діяльності та зростає кількість помилок. У такому випадку систематичне використання ситуації контролю може призвести до формування негативного ставлення до учіння взагалі.

Щоб розв’язати цей психолого-дидактичний конфлікт, необхідно створити такі умови під час здійснення контролю та оцінювання, за яких останні не сприймалися б студентами як репресивні санкції. Спробуймо описати деякі конкретні шляхи вирішення цього надзавдання. Це, по-перше, - застосування форм контролю, не пов’язаних з дискредитацією особистості в очах колективу. Пріоритетними в цьому напрямку можна вважати письмові форми контролю, перш за все, тестові, які не є психотравмуючими для студента. По-друге, це усвідомлення викладачем того факту, що вплив відмітки не є нейтральним, що в деяких випадках не тільки погана, а й хороша оцінка можуть згубно вплинути на процес навчання та на емоційний стан учнів. Тому запропонована тема розглядається в даному випадку як мінімум у двох головних напрямках: соціально-психологічному (аспект педагогічної оцінки: типові суб’єктивні помилки оцінювання та шляхи запобігання педагогічних помилок) та дидактичному (аспект використання одного з найбільш популярних засобів контролю – тестового).

16.2. Самостійна робота з теоретичним матеріалом (СРТМ - 15)

Робота з теорією при вивченні даної теми складається з завдань, що дозволяють вивчити і узагальнити основні поняття теми (завдання 16.2.1, 16.2.4), осмислити динаміку розвитку контрольної функції діяльності в житі людини (завдання 16.2.2), ознайомитись з новими підходами до контролю (завдання 16.2.3). Виконання завдань 16.2.1 та 16.2.4 є обов’язковим.

16.2.1. Опрацюйте підручники: “Психологія і педагогіка: основні положення” (Лозниця В.С.), “Педагогіка” (Н.П.Волкової), “Педагогіка” (за ред. П.І.Підкасистого), “Педагогіка” (І.П.Підласого), “Педагогіка та психологія вищої школи”, “Основи професійної педагогічної діяльності” (Нікітіної Н.М. та інш.), “Педагогічна психологія” (В.А.Якуніна) та інш.:

  • складіть блок-схему теми у зошиті, відобразивши на ній (компоненти, функції, види, методи контролю)