Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанційний курс.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
761.86 Кб
Скачать

91

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

З А Т В Е Р Д Ж Е Н О”

на засіданні кафедри політології та правознавства протокол №___ від _____________________

Завідувач кафедри політології та правознавства док. іст. наук, проф. ________І.С. Михальський

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни МІЖНАРОДНО-ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ

для студентів V курсу історичного факультету

(дистанційна форма навчання)

Історичний факультет

Кафедра політології та правознавства

Укладач: асистент Єловських У.О.

Пояснювальна записка

Проблема прав людини складна, багатопланова. Для неї характерні міжнародно-правові, політичні, економічні, соціальні, культурні, юридичні та інші аспекти. В умовах інтенсивного розвитку міжнародного співробітництва важливе значення має знання громадянами України міжнародно-правових механізмів захисту прав людини.

Метою курсу є засвоєння студентами основних норм і принципів міжнародного права. Засвоєння норм права передбачає уміння майбутніх фахівців на практиці застосовувати набуті знання, уміння та навички, що може бути досягнуто шляхом вивчення теоретичних аспектів захисту прав людини та їх практичного застосування, контрольних питань та усного опитування студентів. Програма базується на міжнародних документах та законодавстві України, які є чинними на час укладання і з розвитком законодавства потребує змін. Передумовою вивчення курсу є те, що до нього студенти засвоїли курси з основних галузей національного законодавства України.

Зміст дисципліни „Міжнародно-правові механізми захисту прав людини”

Тема 1. Міжнародно-правове регулювання прав і свобод людини як проблема окремих галузей права та практики міжнародних та регіональних організацій. Права людини як предмет теорії прав людини та інших юридичних дисциплін. Міжнародне право захисту людини та основних свобод та класичне гуманітарне право. Принципи та стандарти міжнародного захисту прав людини та основних свобод. Система міжнародного захисту прав людини та основних свобод.

Тема 2. Правове закріплення співробітництва держав у сфері прав і свобод людини та громадянина. Права людини у історичному аспекті. Права людини та устав ООН. Загальна декларація прав людини 1948 р. Міжнародні договори про права людини і міжнародні акти про права людини 1966 р., Європейська конвенція про захист прав людини та громадянина та інші регіональні договори про базові права та свободи людини; договори щодо співробітництва держав у боротьбі з масовими порушеннями прав людини; договори щодо співробітництва у сфері захисту окремих прав індивіда.

Тема 3. Міжнародно-правове регулювання і забезпечення колективних прав народів. Колективні права народів – третє покоління прав людини, їх взаємозв’язок з правами людини та громадянина. Міжнародні документи, що регулюють колективні права народів. Невід’ємні права народу. Міжнародний механізм захисту прав народів.

Тема 4. Права людини та питання громадянства. Поняття громадянства. Основні способи набуття громадянства. Втрата громадянства: поняття, способи. Подвійне громадянство: поняття, переваги, проблеми.

Тема 5. Права фізичних осіб з особливим правовим статусом. Категорії фізичних осіб з особливим статусом. Іноземні громадяни: поняття, категорії іноземних громадян за їх статусом. Режими щодо іноземних громадян. Особи без громадянства; біженці, вимушені переселенці та переміщені особи; трудові мігранти. Права людини та право притулку.

Тема 6. Міжнародно-правові заходи забезпечення зобов’язань держав щодо основних свобод. Міжнародні процедури забезпечення зобов’язань: розгляд доповідей держав про виконання взятих зобов’язань. Процедури розгляду індивідуальних скарг у Європейському суді з прав людини. Вивчення, розслідування ситуацій, що стосується порушення прав людини. Міжнародний контроль. Захист прав людини міжнародними посадовими особами. Міжнародні програми сприяння забезпечення прав окремих категорій фізичних осіб. Покарання воєнних злочинців та осіб, що скоїли злочини проти людства.

Тема 7. Силовий захист прав людини. Гуманітарна інтервенція: поняття та основи принципи сучасного міжнародного права. Силові операції ООН у міждержавних відносинах. Міжнародно-правові критерії правомірності гуманітарних силових операцій ООН і роль Ради Безпеки ООН у здійсненні цих операцій.

Тема 8. Захист прав особи під час збройного конфлікту. Причини та передумови виникнення і розвитку міжнародного захисту прав людини під час воєнних конфліктів. Женевські конвенції 1949 р. Додаткові протоколи до Женевських конвенцій 1977 р.

Тема 9. Роль ООН у системі міжнародного захисту прав людини.

Тема 10. Захист права людини у законодавстві України. Основні правові документи, що гарантують захист прав людини в Україні.