Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанционній курс.doc
Скачиваний:
309
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Державний заклад "Луганський національний університет

імені Тараса Шевченка"

Кафедра педагогіки

ДИСТАНЦІЙНИЙ КУРС

З КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ

для студентів ІІ курсу

всіх спеціальностей гуманітарного профілю.

Луганськ 2010

1. ПЕРЕДМОВА

Розвиток освіти в Україні та процес її інтеграції у європейську спільноту, сучасний рівень розвитку науки і техніки, ускладнення освітніх завдань зумовлюють підвищення вимог до професійної підготовки, у зв’язку з цим відбувається суттєве її оновлення.

Підвищення соціальної мобільності, динамізму нинішнього життя різко збільшують кількість і якісний спектр контактів професіонала. Бурхливий розвиток інформаційних засобів суперечливо впливає на суспільство, зу­мовлюючи спілкування людей з різними прагненнями й обмежуючи безпосередні контакти. Постійно виникають ситуації, в яких професіонал має швидко зорієнтуватися й обрати правильні засоби комунікації, побудувати процес спілкування, знайти стиль поведінки, визначити внутрішню сутність дій і вчинків співбесідника, ступінь сформованості його знань, умінь. Тому питання готовності до здійснення професійного спілкування набувають всеохоплюючого характеру.

Одне з провідних місць у цьому процесі належить циклу педагогічних дисциплін, зокрема курсу “Культури професійного спілкування ”.

На нашу думку, в умовах навчання в вузі ефективним є викладання дисципліни “ Культури професійного спілкування ”, з метою формування основ професійного спілкування і взаємодії в різних ситуаціях у процесі професійної діяльності та розвитку професійно-творчих здібностей майбутнього спеціаліста. Освітній простір ХХІ століття – це синкретичне соціокультурне й інформаційне середовище (школа, вуз, відеотелекомунікації, комп’ютери, електронна пошта, Інтернет), яке дозволяє особистості нескінченно розвивати власні освітні інтереси й активізувати когнітивну діяльність на основі нових комунікативних стратегій. Інтернет - творчість майбутнього за Вами, шановні студенти!

Ми виділяємо наступні ідеї, які зумовили вибір дистанційної стратегії навчання в курсі:необхідність особистості в професійному спілкуванні; ефективність співтворчості викладача і студентів.

Мета дистанційного курсу “ Культура професійного спілкування ” – це:

- Осмислення ідеалів професійної діяльності і виявлення рівня підготовки майбутнього спеціаліста до професійного спілкування.

- Осягнення шляхів та засобів розвитку професійної позиції у студентів (уміння невимушено триматися у будь-якій аудиторії, керувати своїм організмом, психічним станом, мовою).

- Виховання культури професійного спілкування, уміння впливати словом та невербальними засобами, формування основ професійного спілкування і взаємодії в різних ситуаціях у процесі професійної діяльності.

- Розвиток професійно-творчих здібностей майбутнього спеціаліста.

Завдання дистанційного курсу:

  1. Оволодіння цілями, змістом, засобами, формами, методами та прийомами професійного спілкування.

  2. Формування у студентів уміння творчо використовувати навчальний матеріал у конкретних умовах, спираючись на засвоєні теоретичні положення.

2. ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА

Берестенко Олена Григоріївна

кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри педагогіки.

- працює в ЛНПУ імені Тараса Шевченка на кафедрі педагогіки з жовтня 2008 р.

- в 2008 році захистила кандидатську дисертацію на тему: “ Формування музично - естетичних смаків студентів педагогічних університетів у процесі художньо-творчої діяльності ”.

- продовжує наукову роботу над проблемою гуманітаризації та естетизації навчально-виховного процесу ВНЗ, має 10 наукових публікацій. Бере участь в організації науково-дослідницької та виховної роботи студентів, є керівником студентських наукових робіт.

- перелік наукових робіт:

1) Берестенко О.Г. Соціально - культурний контекст формування музично-естетичних смаків студентської молоді в сучасному освітньому просторі .// Берестенко О.Г Вісник – Луганськ: Видавництво ЛНПУ „ Альма – матер”, 2009.- №23 (186) С.144-152.

2) Берестенко О.Г. Естетизація процесу професійної підготовки студентів в аспекті формування естетичних смаків.// Берестенко О.Г. Науковий вісник. Збірник наук. праць. № 11-12. – М. Одеса ПДПУ ім.. К,Д, Ушинського, 2009.

С.128-133