Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дистанційний курс Охорона праці в галузі.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

184

Дистанційний курс

з дисципліни «Охорона праці в галузі»

для студентів 5 курсу

Інституту торгівлі, обслуговуючих технологій та туризму

спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа»

денної/заочної форми навчання

Передмова

Анотація. На сучасному етапі розвитку суспільства охорона праці представляє собою специфічну сферу діяльності людини, яка має загальне застосування. Як всебічна система наукових знань та практична діяльність охорона праці спрямована на створення сприятливих і безпечних умов життєдіяльності людей у процесі праці, збереження їх здоров’я, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, забезпечення високоефективної та якісної праці.

Для реалізації цих завдань охорона праці вивчає структуру процесів праці та виробництва, взаємозв’язок і взаємодію суб’єкта праці з оточуючим виробничим середовищем в усіх сферах його прояву. Таким чином, ця наука об’єднує теорію та практику для управління умовами протікання процесів виробництва в інтересах суб’єкта праці.

Кінцева мета охорони праці полягає у прогнозуванні результатів взаємодії людини з виробничим довкіллям та у визначенні шляхів раціоналізації її діяльності у процесі суспільної праці з застосуванням засобів охорони праці.

Необхідність забезпечення здорових і безпечних умов праці, формування ціннісних орієнтацій пріоритетності життя і здоров'я людей по відношенню до результатів виробничої діяльності, зумовлює потребу належної підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці. «Охорона праці в галузі» — це комплексна дисципліна, яка базується як на загальноосвітніх (фізика, хімія, математика), так і на загальнотехнічних та спеціальних дисциплінах (опір матеріалів, електротехніка, технологія і устаткування виробництва).

Питанням охорони праці певне місце відводиться у загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах. Однак з такими загальними питаннями охорони праці, як система законодавчих і нормативних актів, соціально-економічні, організаційно-технічні, санітарно-гігієнічні та лікувально-профілактичні заходи студент знайомиться лише під час вивчення самостійної дисципліни «Охорона праці».

Викладений у навчально-методичному посібнику «Охорона праці в галузі» матеріал покликаний дати майбутнім фахівцям необхідні знання, реалізація яких на практиці сприятиме покращенню умов праці, підвищенню її продуктивності, запобіганню професійних захворювань, виробничого травматизму, аварій.

Основна мета курсу:

  1. Надати майбутнім фахівцям знання основ охорони праці, реалізація яких на практиці сприятиме покращенню умов праці, підвищенню її продуктивності, запобіганню професійних захворювань, виробничого травматизму, аварій.

  2. Формування у студентів активної життєвої позиції щодо реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров'я працівників стосовно результатів професійної діяльності і обов’язкового виконання у потрібному обсязі всіх заходів з охорони праці.

Завдання курсу:

  1. Сформувати у студентів розуміння необхідності організації охорони праці на підприємстві.

  2. Засвоєння студентами теоретичних знань та практичних умінь із забезпечення нешкідливих та безпечних умов праці в різних сферах професійної діяльності.

  3. Сформувати уміння та навички забезпечення безпеки професійної групи людей в умовах певного об’єкта господарювання.

Матеріали курсу

Відомості про автора

Семенова Інна Іванівна – асистент кафедри туризму та готельного господарства Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Методичні рекомендації щодо роботи з курсом

Мотивація навчальної діяльності:

Опанування курсу «Охорона праці в галузі» надасть можливість Вам майбутньому фахівцю туристичної галузі глибокого й комплексного уявлення про правові та організаційні основи охорони праці, основи гігієни праці та виробничої санітарії, основи техніки безпеки.

Студент повинен знати:

  1. Основні поняття охорони праці та її завдання на рівні об’єкта господарювання та країни загалом.

  2. Законодавство з охорони праці, систему управління охороною праці та її організацію на об’єкті господарювання.

  3. Механізми ефективного управління охороною праці та забезпечення здорових та нешкідливих умов праці.

Як працювати з курсом?

Уважно ознайомтесь з програмою курсу: вона відображує обсяг та план Вашої роботи на кожен тиждень.

Кожного тижня Ви будете отримувати навчальні матеріали (тексти лекцій з необхідною інформацією, тести, завдання для самостійної роботи).

Успішне засвоєння програми курсу дозволить:

  1. Простежити сучасний стан законодавчої та нормативної бази охорони праці, що постійно вдосконалюється та доповнюється, а також результати досліджень, проведених останнім часом.

  2. Розкрити надзвичайно важливу роль охорони праці як системи правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці.

Важливо, щоб Ви вели конспект, в якому виконували всі необхідні записи.

Зверніть, будь ласка, увагу на наступне:

якщо в тексті є вказівка «Прочитайте та складіть план», студент має самостійно представити текст у вигляді плану. Форма запису у вигляді плану допомагає відновити в пам'яті зміст прочитаного. Плани бувають декількох типів: питальний, називний, тезисний, розгорнутий. Питальний план записується у формі питань до тексту. Кожному інформативному центру тексту відповідає одне питання. При складанні питального плану бажано використовувати питальні слова (наприклад: Як.., Скільки.., Коли.., Чому... і т. д.), але не рекомендується використовувати частку «чи» (наприклад: Чи немає..., Чи прийшов... і т. п.), тому що таке формулювання вказує на альтернативну форму запитання. Тезисний план – план з тез дієслівної побудови (наприклад: Багато тварин користуються звуками, які ми не чуємо). Теза – це коротко сформульоване основне положення абзацу, тексту лекції, доповіді тощо. Тези зазвичай збігаються з інформативним центром абзацу. Називний план – план з тез номинативної побудови (наприклад: Використання тваринами нечутних звуків). Розгорнутий план – детальний план, що складається із кількох рівнів. Наприклад, перший рівень нумерується 1, 2, 3… Другий рівень в структурі першого рівня – 1.1., 1.2. Третій рівень може виглядати так: а, б, в, г…

якщо в тексті є вказівка «Прочитайте та складіть опорну схему», студент повинен самостійно переробити текст у вигляді схеми. Опорна схема це система опорних сигналів, які мають загальний структурний зв’язок. Опорним сигналом може бути асоціативний символ, який графічно відповідає певному поняттю теми, що вивчається. Він дає можливість відразу відтворити в пам’яті всю колись засвоєну інформацію. Студент може вибирати свій шлях складання опорних схем, працюючи з навчальною літературою та першоджерелами, самостійно встановлювати зв’язки між окремими поняттями, питаннями та системами (блоками) знань, обираючи при цьому свої позначення.

в тексті є вказівка «Прочитайте та складіть таблицю». Таблиця – це умовне зображення педагогічного явища (процесу, проблеми, поняття), яке відображає взаємозалежності, зв’язки окремих частин цілого, допомагає сприйманню, осмисленню цих явищ, полегшує запам’ятовування, розширює обсяг пам’яті шляхом утворення певних асоціацій.

Складання плану, опорної схеми, таблиці є лише попередньою формою запису прочитаного. Більш складними та змістовними формами нотування є складання тез та конспектів.

в тексті є вказівка «Прочитайте та складіть тези». Тезами називають стисло сформульовані головні положення тексту, що вбирають сутність висловленого. Якщо план допомагає уявити структуру тексту та назвати його головні теми, то тези розкривають сутність усієї текстової інформації. Оскільки тези тією чи іншою мірою несуть на собі відбиток читацького сприйняття, то повної відповідності тез з оригіналом домогтися неможливо. Це стосується насамперед їх мовного оформлення: переформулювання, перекодування інформації спрямоване на ущільнення змісту прочитаного тексту шляхом лексичного, граматичного, смислового перефразування речень.

якщо в тексті є вказівка «Прочитайте та законспектуйте», студент має скласти конспекткороткий письмовий виклад змісту пункту лекції. Конспект складається з стисло викладених головних положень, фактів, прикладів, тобто конспект включає тезисний виклад пункту лекції. Особливістю цієї форми переробки та запису текстової інформації є те, що у конспекті Ви маєте можливість не лише занотувати прочитане, але й виразити особисте ставлення до нього, записати власні думки. Своєрідною формою запису є опорний конспекткодування навчального матеріалу за допомогою умовних знаків, символів, схем, графіків, таблиць.

якщо в тексті є вказівка «Прочитайте та побудуйте алгоритм (модель) діяльності». Алгоритм – це точна і зрозуміла послідовність дій або команд, спрямованих на досягнення зазначеної мети чи розв’язання поставленої задачі. Для алгоритму характерні однозначність або точність. Дуже важливо, щоб складений алгоритм забезпечував розв’язання не однієї конкретної задачі, а широкого класу задач цього типу. Виконання будь-якого алгоритму повинне завершуватися одержанням кінцевих результатів. Алгоритм має складатися із деякої кількості кроків, кожний з яких потребує для свого виконання скінченого проміжку часу. При застосуванні алгоритму до припустимих вихідних даних має бути отриманий необхідний результат.

якщо в тексті є вказівка «Прочитайте та складіть кросворд» – це головоломка, де за певним принципом потрібно відгадувати слова. Вгадані слова вписуються в сітку кросворду під своїм номером по горизонталі або по вертикалі. Підберіть декілька ключових слів по темі. Потім треба розмістити ці слова у клітинах кросворду, записуючи кожну букву в окремій клітинці. При розміщенні слів бажано починати зі слів, які містять найбільшу кількість букв; розміщувати слова таким чином, щоб вони мали спільні букви. Тепер пронумеруйте слова, записані в кросворді, та запишіть, що вони означають.

Шановні студенти, виконання цих правил допоможе Вам успішно впоратися з навчальним матеріалом. Наш досвід свідчить, що така форма роботи допоможе ефективно організувати Вам самостійне навчання без викладача. Матеріалу курсу в цілому достатньо для виконання усіх завдань навчання, але рекомендуємо використовувати додаткову літературу (див. Література).

Курс побудований за модульним принципом та складається з двох модулів. У кожному модулі є самостійні роботи  завдання до навчальних матеріалів розділу, завдання до практичних занять та модульний контроль, які Ви повинні виконати в терміни, визначені графіком навчального процесу.

Усі результати самостійних робіт необхідно надсилати не пізніше терміну, що зазначений у потижневому плануванні.

Консультації до курсу надаються відповідно до графіку, зазначеного у потижневому плануванні робочої програми.

Обговорення проблемних питань буде проводитись наприкінці вивчення кожного розділу (час зустрічей за графіком відповідно потижневому плану).

За кожне тестування та самостійну роботу Ви отримуєте певну кількість балів.

Уважно ознайомтесь з критеріями оцінювання успішності засвоєння вами даного курсу.

Критерії оцінювання успішності засвоєння курсу

За результатами тестів та захисту самостійних робіт ви набираєте загальну кількість балів, що є показником вашого рейтингу із засвоєння матеріалу курсу.

Кількість балів:

90-100

ВІДМІННО (A)

відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок

83-89

ДОБРЕ (B)

в загальному правильна робота з певною кількістю помилок

75-82

ДОБРЕ (C)

в загальному правильна робота з певною кількістю значних помилок.

63-74

ЗАДОВІЛЬНО (D)

непогано, але з певною кількістю значних недоліків

50-62

ЗАДОВІЛЬНО (E)

непогано, але зі значною кількістю недоліків

21-49

НЕЗАДОВІЛЬНО (FX)

потрібно попрацювати перед тим, як перескласти

0-20

НЕЗАДОВІЛЬНО (F)

необхідна серйозна подальша робота. Обов’язковий повторний курс

Підсумкова атестація проводиться шляхом:

  • проходження модульного тестового контролю (мах – 20 балів за один модульний контроль, 40 балів за два модульних контролі);

  • захисту самостійних робіт  конспектів лекцій (5 балів за виконану самостійну роботу до розділу, мах – 40 балів);

  • захисту практичних занять (5 балів за одне заняття, максимальна кількість отриманих балів  20 балів).

Кількість балів‚ необхідних для отримання заліку  50, максимальна кількість отриманих балів  100.