Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанційний курс Історія Луганська.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Дистанційний курс

по дисципліні «Історія та історико-архітектурні

Об'єкти міста Луганська»

для студентів І курсу

спеціальності “Туризм” очної форми навчання

Передмова

Розвиток освіти в Україні і процес її інтеграції в європейське співтовариство, сучасний рівень розвитку науки і техніки, ускладнення освітніх задач обумовлює підвищення вимог до професійної підготовки фахівців по туризму. У зв'язку з цим відбувається істотне оновлення професійної підготовки фахівців по організації екскурсійної діяльності, формуванню, просуванню і реалізації туристського продукту.

Неухильне зростання кількості туристських організацій в Україні і в Луганську в цілому, вимагають від фахівців з туризму міцних і глибоких знань феномена туризму в ретроспективі. Одне з провідних місць в цьому процесі належить циклу гуманітарних дисциплін, зокрема курсу «Історія і історико-краєзнавчі об'єкти міста Луганська».

На нашу думку, в умовах очного навчання у вузі ефективно викладання дисципліни «Історія та історико-краєзнавчі об'єкти міста Луганська» дистанційно, з метою освоєння студентами нових інформаційних технологій. Освітній простір ХХІ сторіччя – це синтетичне соціокультурне і інформаційне середовище (школа, вуз, відеотелекомунікації, комп'ютери, електронна пошта, Інтернет), яке дозволяє осіб нескінченно розвивати власні ідеї і інтереси, активізувати когнітивну діяльність на основі нових комунікативних стратегій.

Ми виділяємо наступні ідеї, які зумовили вибір дистанційної стратегії навчання в курсі «Історія і історико-краєзнавчі об'єкти міста Луганська»:

  • необхідність модернізації освіти;

  • потреба особи в безперервному навчанні;

  • ефективність співтворчості викладача і студентів.

Основна мета курсу:

  • Здійснити теоретичну підготовку в об'ємі, необхідному для реалізації студентами своєму професійної діяльності.

  • Озброєння студентів практичними і творчими уміннями, які необхідні для ефективної організації професійної діяльності в умовах сучасного інформаційного середовища.

  • Розвинути навиків глобального, критичного і творчого мисленняx0, уміння швидко адаптуватися до змін в світі інформаційних і комунікативних технологій.

Задачі курсу:

  • ознайомлення студентів з різними періодами в розвитку Луганська, оволодіння подіями і персонажами з історії рідного міста;

  • сформувати уміння живо представляти в своїй уяві історичні події;

  • оволодіння студентами знань про історико-краєзнавчі об'єкти Луганська їх функціональних і естетичних початках.

Матеріали курсу

Відомості про автора

Дітковська Світлана Олексіївна – доцент кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченко.

Методичні рекомендації по роботі з курсом

Мотивація учбової діяльності:

освоєння запропонованого курсу надасть можливість у Вашій практичній (екскурсійної) діяльності вільно використовувати знання про історико-краєзнавчі об'єкти міста Луганська, їх функціональні і естетичні початки, історичні періоди в розвитку міста, життя і діяльність наших видатних земляків.

Студент повинен знати:

    • Функціональні і естетичні початки історико-краєзнавчих об'єктів Луганська.

    • Виникнення Луганського ливарного заводу і селища над р. Лугань.

    • Життя Луганська в період з 1861 по 90-е рр. ХІХ ст.

    • Роль Луганська в роки першої світової війни і національно-демократичної революції.

    • Життя міста за радянських часів.

    • Національно-державне відродження Луганська.

Як працювати з курсом?

Уважно ознайомтеся з програмою курсу: вона відображає об'єм і план вашої роботи на кожний тиждень.

Кожного тижня Ви одержуватимете учбові матеріали (тексти лекцій з необхідною інформацією, тести, завдання для самостійної роботи.

Успішне засвоєння програми курсу дозволить:

  • визначити функціональні і естетичні початки (користь, міцність, краса) історико-краєзнавчих об'єктів міста Луганська в різні періоди його існування;

  • встановлювати суспільні ідеї виражені в художніх образах пам'ятників, обелісків і культурних ансамблях Луганська різних історичних періодів;

  • ознайомитися з причинами і процесом виникнення Луганського ливарного заводу, виявити його роль в розвитку гірничозаводського виробництва в Донецькому басейні;

  • виявити значення діяльності луганчан в роки І та ІІ світових війн;

  • познайомиться з духовним світом наших земляків, їх культурою і побутом;

  • ознайомиться з життям і діяльністю наших видатних земляків.

Важливо, щоб Ви вели конспект, в якому виконували всі необхідні записи.

Оберніть, будь ласка, увага на наступну:

якщо в тексті вказівку «Прочитайте і складіть опорну схему», студент повинен самостійно переробити текст у вигляді схеми. Опорна схема  це система опорних сигналів, які мають загальний структурний зв'язок. Опорним сигналом може бути будь-який асоціативний символ, який графічно відповідає певному поняттю теми. Він дає можливість відразу відтворити в пам'яті всю коли то засвоєну інформацію. Студент може вибирати свій шлях створення опорних схем, працюючи з учбовою літературою і першоджерелами, самостійно зв'язки між окремими поняттями, питаннями та системами (блоками) знань, вибираючи при цьому свої позначення.

якщо в тексті вказівку «Прочитайте і складіть таблицю». Таблиця  це умовне зображення педагогічного явища (процесу, проблеми, поняття), яке відображає взаємозалежності, зв'язки окремих частин цілого, допомагає сприйняттю, осмисленню цих явищ, полегшує запам'ятовування, розширює об'єм пам'яті шляхом створення певних асоціацій.

Складання плану, опорної схеми, таблиці  це лише початкова форма запису прочитаного. Складнішими і змістовними формами конспектування є складання тез і конспектів.

якщо в тексті вказівку «Прочитайте і складіть тези». Тезами називають стисло сформульовані головні положення тексту, які несуть в собі значення виказаного. Якщо план допомагає представити структуру тексту і назвати його головні теми, то тези розкривають єство всієї текстової інформації. Оскільки тези несуть на собі відбиток читацького сприйняття, то повної відповідності тез з оригіналом досягти неможливо. Це торкається в першу чергу їх мовного оформлення: переформулювання, перекодирование інформації направлено на конденсацію зміст прочитаного тексту шляхом лексичного, граматичного, смислового перефразовування пропозицій.

якщо в тексті вказівку «Прочитайте і законспектуйте», студент може скласти конспект короткий письмовий виклад змісту пункту лекції. Конспект складається із стисло висловлених головних положень, фактів, прикладів, тобто включає тезовий виклад пункту лекції. Особливістю цієї форми переробки і запису інформації є те, що в конспекті ви маєте нагоду не тільки конспектувати прочитане, але і виказувати власне відношення до нього, записати власні думки. Своєрідною формою запису є опорний конспект  кодування учбового матеріалу за допомогою умовних знаків, символів, схем, графіків, таблиць.

Шановні студенти, виконання цих правил допоможе Вам успішно справитися з учбовим матеріалом. Наш досвід показує, що така форма роботи допомагає Вам ефективно організовувати самостійне навчання без викладача. Матеріалу курсу загалом достатньо для виконання всіх завдань, але рекомендується використовувати додаткову літературу. (див. Література).

Курс побудований за модульним принципом і складається з двох модулів. В кожному модулі є практичні заняття, самостійні роботи, тести, які Ви повинні виконати в терміни, визначені графіком учбового процесу.

Всі результати самостійних робіт необхідно присилати не пізніше за термін, визначений в потижневому плануванні.

Консультації до курсу проводяться відповідно до графіка, визначеного в потижневому плануванні робочої програми.

Обговорення проблемних питань проводитиметься в кінці вивчення кожного розділу.

За кожне тестування і самостійну роботу Ви одержуєте певну кількість балів.

Уважно познайомтеся з критеріями оцінювання успішності засвоєння вами даного курсу.

Критерії оцінювання успішності засвоєння курсу

Національна шкала

Відсоток

Шкала ЕСТS

відмінно

90 – 100%

А– відмінно – відмінне виконання роботи з незначною кількістю помилок

добре

83 – 89%

В– дуже добре – вище середнього рівня з кількома помилками

добре

75 – 82%

С– добре – загалом правильна робота з кількома грубими помилками

задовільно

63 – 74%

Dзадовільно – посередньо, зі значною кількістю недоліків

задовільно

50 – 62%

Едостатньо – виконання задовольняє мінімальні критерії оцінки

незадовільно

21 – 49%

незадовільно – для одержання кредиту потрібне деяке доопрацювання

незадовільно

0 – 20%

F незадовільно – необхідне повторне вивчення дисципліни.

За наслідками модульних контрольних робіт та самостійних робіт ви набираєте загальну кількість балів, яка є показником вашого рейтингу по засвоєнню матеріалів курсу.

Кількість балів  50 і вище  дозволяє автоматично отримати залік по курсу.

Якщо загальна кількість балів менше ніж 50  вам необхідно виконати додаткову контрольну роботу, яка містить завдання за матеріалами всього курсу.

Якщо ви набрали менше 20 балів, вам необхідно повторно пройти вивчення вашого курсу.

Види навчальної роботи

Кількість балів за одне заняття

Максимальна кількість балів

Модульна робота

50

100

Самостійні роботи

Завдання до самостійної роботи перевіряються в рамках модульної роботи

Завдання до самостійної роботи перевіряються в рамках модульної роботи

Конспекти тем курсу

є допуском до модульних контрольних робіт

є допуском до модульних контрольних робіт

В цілому

50

100

КЛЮЧОВІ ПОНЯТТЯ КУРСУ

Історико-краєзнавчі об'єкти Луганська, Луганський ливарний завод, селище над р. Лугань, Луганський пролетаріат, революція 1905-1907 років, репресії, фашистська окупація Луганська, «командно-адміністративні методи управління».