Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pos_ISvE.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

В.М. Гурін, В.О. Тімофєєв

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В ЕКОНОМІЦІ

Навчальний посібник

Частина 3

ХНУРЕ Харків

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

Кафедра “Економічна кібернетика”

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В ЕКОНОМІЦІ

Навчальний посібник

Частина 3

Для студентів спеціальності

6.050100

Економічна кібернетика”

Харків - 2009

УДК 004:33(075.8)

Рецензенти:

  1. Тимофеєв В.М., завідувач кафедри „Економічного аналізу і аудита”,

доктор економічних наук, професор, ХНТУ „ХПІ”

  1. Чумаченко І.В., завідувач кафедри менеджменту Національного аерокосмічного університету «ХАІ», доктор технічних наук, професор

Інформаційні системи в економіці (у трьох частинах). Ч.3 : Навчальний посібник для студентів зі спеціальності 6050100 “Економічна кібернетика”/ Автори В.М. Гурін, В.О. Тімофєєв / - Х.: Під. ред. -------

; Харківський національний університет радіоелектроніки

. Харків, 2008.– 679 с.

УДК 004:33(075.8)

ISBN

Наведено поняття інформаційних систем і технологій в економіці, постановок економічних і управлінських завдань, інформаційної бази досліджень економічних об'єктів. Описуються елементи комп'ютерної інформаційної системи керування економічною діяльністю господарюючого суб'єкта, основні принципи й методи управління інформаційними потоками в ході планування й контролю економічних завдань на підприємстві з обліком його зовнішніх і внутрішніх зв'язків. Для студентів, викладачів економічних вузів і факультетів, а також для фахівців в області менеджменту й маркетингу.

Рекомендовано до друку Вченою радою ХНУРЕ

(протокол № -- від ------2009р.)

Автори : Гурін В.М., проф., доктор технічних наук;Тімофєєв В.О. проф., доктор технічних наук.

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу ХНУРЕ заборонено

Свідоцтво про внесення суб'єкта видавничої справи до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції

Серія

ISBN

©. Харківський національний університет радіоелектроніки, Харків, 2009

©Гурін В.М., Тімофєєв В.О. 2009

Розділ 8.

АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА ФІНАНСОВИХ РОЗРАХУНКІВ

- Організація фінансового менеджменту в умовах ринку

- Ціліі та функціональні задачі фінансового менеджменту

- Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту

- Програмне забезпечення фінансового менеджменту

- Технологія рішення типових задач в умовах АІТ

8.1 Організація фінансового менеджменту в умовах ринку

У ринковій економіці управління фінансами є однієї з основних і пріоритетних задач, що стоїть перед будь-яким підприємством незалежно від форми організації, сфери й масштабів його діяльності. Пріоритетність цього напрямку в системі цілей управління економічним об'єктом обумовлена особливою роллю фінансів, що являють собою єдиний вид ресурсів, здатний трансформуватися безпосередньо й з найменшим інтервалом часу в будь-який іншій: основні й оборотні кошти, робочу силу й т.п. Раціональність, доцільність і ефективність подібної трансформації багато в чому визначає економічне благополуччя підприємства, його працівників і власників. Тимчасово вільні або надлишкові фінансові ресурси можуть розміщатися на ринку капіталів і приносити підприємству додатковий дохід [38].

Ключова роль фінансових ресурсів в економіці підприємств обумовлює необхідність виділення функцій керування ними в самостійну сферу діяльності. Організація подібної діяльності здійснюється в рамках спеціальної системи управління, що одержала назву фінансовий менеджмент. Як і будь-яка система, фінансовий менеджмент складається з об'єкта й суб'єкта управління, тобто з управляємої та управляючої підсистем (рис. 8.1). Об'єктом керування в даній системі виступають фінансові ресурси й фінансові відносини між господарюючими суб'єктами, а також різними ланками фінансової системи.

Управляюча підсистема фінансового менеджменту

Правове забезпечення

Організаційне забезпе-чення

Методич

не забез-печення

Кадрове забезпе-чення

Інформацій

не забезпе-чення

Технічне забезпе-чення

Програмне забез-печення

Об'єкт управління

Фінансові ресурси

• Джерела засобів (власний і притягнуті) • Розподіл засобів (основний і оборотний капітал, нематеріальні, фінансові та інші активи) •Внутрішні й зовнішні платежі (поточні розрахунки, заробітна плата, відрахування в бюджет та інші фонди, дивіденди, відсотки по позиках і т.д.)

Фінансові відносини

• Всередині підприємства • З іншими підприємствами (постачальники, покупці, транспортні й будівельні компанії й т.п) • З бюджетами всіх рівнів •З ринковими інститутами (банки, біржі, інвестиційні й страхові компанії й т.п.)

Рисунок 8.1 - Структура системи фінансового менеджменту

Залежно від масштабу й розмаїтості видів діяльності об'єкта управління його управляюча підсистема може мати досить складну структуру. У загальному випадку в її складі можна виділити правове, організаційне, методичне, кадрове, інформаційне, технічне й програмне забезпечення.

Функціонування будь-якої системи управліання в економіці здійснюється в рамках діючого правового забезпечення, до якого відносяться закони України, укази Президента, постанови уряду, нормативні акти міністерств і відомств, ліцензії, а також статутні документи, положення й інструкції, що регламентують роботу даного підприємства.

Організаційне забезпечення задає загальну структуру системи керування фінансами на конкретному підприємстві, а також визначає у її рамках функції й задачі відповідних служб, підрозділів і окремих фахівців.

Основу методичного забезпечення фінансового менеджменту становить комплекс загальекономічних, аналітичних і спеціальних прийомів, методів і моделей, покликаних забезпечити ефективне керування фінансовими ресурсами господарського об'єкта.

Центральним елементом управляючої підсистеми (суб'єктом управління) фінансового менеджменту є кадрове забезпечення, тобто група людей (фінансові директори, менеджери й т.п.), що за допомогою спеціальних прийомів і методів забезпечує прийняття й здійснення цілеспрямованих керуючих впливів на об'єкт.

Процес прийняття й здійснення управляючих впливів включає збір, передачу й обробку необхідної інформації про об'єкт, а також прийняття й реалізацію управлінських рішень. У цьому зв'язку найважливішими і невід'ємними елементами сучасної системи управління фінансами є її інформаційне, технічне й програмне забезпечення.

Управління будь-яким економічним об'єктом нерозривно пов'язане з обміном інформацією між його структурними елементами й навколишнім середовищем. Своєчасність, повнота, точність і вірогідність цієї інформації є одним із ключових факторів, що визначають успіх у сучасному бізнесі.

Особливо велика роль інформації в сфері фінансового управління. У широкому сенсі до інформаційного забезпечення у фінансовому менедж-менті можна віднести будь-яку інформацію, що використовується в процесі прийняття управлінських рішень. Частина такої інформації формується внутрішніми підрозділами підприємства (бухгалтерією, відділами виробництва, матеріально-технічного постачання, збуту, маркетингу й т.д.), інша частина виробляється поза об'єктом і може бути отримана на інформаційному ринку. Більш детально склад інформаційного забезпечення фінансового менеджменту розглянуто у п. 8.3.

Технічне забезпечення управляючої підсистеми фінансового менеджменту становлять сучасні засоби обчислювальної й телекомунікаційної техніки, що дозволяють максимально оптимізувати й раціоналізувати процедури збору, передачі й перетворення інформації. Основою технічних рішень при побудові автоматизованих систем керування економічними об'єктами є високопродуктивні персональні ЕОМ, що реалізують АРМ фахівців і функціонують автономно або об'єднані в мережі, забезпечують ефективний розподіл обчислювальних і інформаційних ресурсів між різними категоріями користувачів.

Однією з найпоширеніших технологій реалізації багатокористуваль-ницьких мереж є використання архітектури "клієнт -сервер", що припускає розподіл обробки інформації між двома комп'ютерами - робочою станцією (клієнтом), на якій вирішуються функціональні задачі користувача- фахівця, і потужним сервером, що виконує запити клієнтів до централізованої бази дані організації, забезпечує витяг викликаної інформації й відправлення її користувачеві, а також здійснює відновлення, коректування, захист і адміністрування даних.

Зростання ролі глобальної мережі Інтернет у всіх сферах діяльності сучасного суспільства обумовило широке застосування її технологій при реалізації корпоративних мереж. Такі мережі прийнята називати Інтранет, або інтрамережами. Технологія Інтранет базується на мережному протоколі TCP/ІP, застосовуваному в глобальній мережі, і дозволяє використовувати популярні програми- браузери (Іnternet Explorer, Netscape Navіgator, Opera, Mozffla Fіrefox і ін.) для організації доступу користувачів до даних. У той же час вона дає можливість перебороти основне обмеження глобальної мережі Інтернет - проблему безпеки інформації.

Програмне забезпечення (ПЗ) управляючої підсистеми фінансового менеджменту забезпечує працездатність її технічного комплексу, рішення функціональних задач і взаємодію користувачів- фахівців з ЕОМ. Виділяють загальне (системне) і спеціальне (прикладне) програмне забезпечення. Системне ПЗ призначено для загального керування й реалізації обчислю-вального процесу на ЕОМ, що працює автономно або в мережі. Як правило, сюди відносяться: однокористувальницькі (різні версії MS DOS, Wіndows, Lіnux) і мережні (різні версії Novell Netware, Wіndows Server, UNІ) опера-ційні системи, інструментальні засоби й мови програмування (Vіsual Basіc, C++, Java, Delphі, PowerBuіlder), настільні (Access, Vіsual Foxpro, Paradox, різні клони dBase) і серверні (Oracle, Sybase, Іnformіx, ІnterBase, Іngress) системи управління базами даних, тестуючий, сервісний і інші види ПЗ.

Спеціальне ПЗ призначене для рішення конкретних задач користувача. Існує безліч автономних програм і програмних комплексів, що реалізують рішення найрізноманітніших задач із різних сфер людської діяльності. Важливим класом таких програмних комплексів є пакети прикладних програм автоматизації офісної діяльності: Mіcrosoft Offіce, Corel Offіce, Lotus Notes, Star Offіce і ін. Детальна характеристика програмних засобів, застосовуваних при рішенні функціональних задач фінансового менеджменту, буде дана в п. 8.4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]