Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова ФО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
105.7 Кб
Скачать
  1. Організаційно – економічна характеристика підприємства

Об’єктом дослідження є сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Богодухівське», яке знаходиться на землях однойменного села Богодухівка в Чорнобаївському районі . Підприємство є юридичною особою і здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України та Статуту.

Форма власності - приватна власність. Код ЄДРПОУ – 03793515. Основні види діяльності підприємства - вирощування зернових та технічних культур; розведення великої рогатої худоби; надання послуг у рослинництві і тваринництві; облаштування ландшафту; виробництво м’яса; виробництво нерафінованих олії та жирів; виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості; виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво цукру; лісопильне та стругальне виробництво; просочування деревини; оптова торгівля несільськогосподарськими проміжними продуктами. Керівник - Ворона Олександр Миколайович.

СТОВ « Богодухівське» розпочало свою діяльність 15 років назад як сільськогосподарське підприємство, основним видом діяльності якого є рослинництво. Для ефективного господарювання були опановані сучасні методи організації виробництва, управління кадрами, залучені досвідчені фахівці, які застосовують високоякісні технології, з використанням якісних та найбільш безпечних засобів захисту рослин, мінеральних добрив в повному обсязі, сучасних і високопродуктивних сортів насіння вітчизняної та закордонної селекції. Запровадження сучасних технологій виробництва сільськогосподарської продукції та їх дотримання справляє найістотніший вплив на ефективність виробництва та його динаміку. Придбання власної вітчизняної та іноземної сільськогосподарської техніки дозволило суттєво зменшити час на польові роботи, збитки, матеріальні витрати на обслуговування та утримання техніки, а також дозволило планомірно організовувати аграрні роботи, ефективність яких напряму залежить від погодних умов.

Підприємство займає 4342 гектари орендованих тільки в жителів свого села земельних паїв. На молочнотоварному комплексі щодня доять по 20 кілограмів молока від корови — це найвища в районі продуктивність і щодня Іркліївський маслосирзавод забирає звідси понад 12 тонн молока вищого сорту. На молочній фермі півторитисячне поголів’я, з них 620 корів. Ферма сучасна не тільки за євро вікнами (старі приміщення підремонтували, перекрили), обгороджена, з усіх сторін обставлена рулонами, сіно й солома рулонах при фермі. Молокопровід, танкер — молокоприймач з охолоджувачем, в корівниках французьке обладнання фірми ДЕ Лаваль, зокрема полегшені доїльні апарати. Доїння трьохразове.

У 2011 році підприємство ввело в дію велике зерносховище (гігантський зерносклад завдовжки 102 метри, завширшки 24 й заввишки 3 метри) та переробили із старої сушарку, на газову американську, додатковим охолодженням. На ній за добу сушать до 450 тонн зерна. Зерно реалізують на «Нібулон», а на зберігання на ДП «Златодар», що знаходиться у м.Золотоноша Черкаської області.

На підприємстві постійно вивчаються питання і застосовуються різноманітні методи з метою зниження собівартості товарів. Спеціалісти підприємства у постійному пошуку нових засобів. Впроваджено енергозберігаючий режим технологічних процесів.

Щоб визначити розмір досліджуваного підприємства нам потрібно оцінити його за такими параметрами як: площа сільськогосподарських угідь і ріллі, розмір авансованого капіталу, обсяг продажу та середньооблікова чисельність працівників. Ці показники ми розраховуємо по нашому підприємству в динаміці за три роки.

Таблиця 3.1