Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова ФО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
105.7 Кб
Скачать

Показники економічної ефективності виробництва стов «Богодухівське» 2009-2011рр.

Показники

2009р

2010р

2011р

Рентабельність авансованого капіталу,%

13,6

10,5

12,2

Рентабельність власного капіталу,%

25,5

15,9

21,3

Рівень рентабельність по підприємству,%

16,6

10,8

16,3

Рентабельність продажу,%

18,8

10,5

16,2

Економічний зміст показника рентабельності авансованого капіталу говорить про те, що підприємство у 2011 році на кожну гривню авансованого капіталу одержує відповідно 12,2 коп. прибутку. СТОВ «Богодухівське» на кожну гривню власного капіталу отримує 21,3 коп. прибутку. Крім цього можна сказати, дане підприємство за рахунок одержаної грошової виручки від реалізації покрило всі свої витрати і при цьому на кожну гривню цих витрат одержало відповідно ще 16,3 коп. прибутку про що свідчить рівень рентабельності по підприємству. Економічний зміст показника рентабельності продажу показує, яка питома вага прибутку у грошовій виручці і на СТОВ «Богодухівське» він становить 16,2%.

  1. Документальне оформлення зносу і амортизації основних засобів

Як відомо, саме первинні документи є основою бухгалтерського обліку. І тільки та інформація, яка міститься у первинних документах, потім потрапляє до регістрів синтетичного та аналітичного обліку і систематизуються на рахунках бухгалтерського обліку. Так само і документи та облікові регістри, що пов’язні з обліком амортизації заповняються на основі первинних документів з обліку основних засобів.

Оскільки одиницею обліку основних засобів залишається об’єкт, бухгалтерський облік об’єктів основних фондів як і раніше ведеться підприємствами із застосуванням типових форм первинного обліку, затверджених Наказом № 701 затвердженого наказом Міністерства аграрної політики про затвердження спеціалізованих форм первинних документів з обліку основних засобів і інших необоротних активів сільськогосподарських підприємств та Методичних рекомендацій щодо їх застосування від 27.09.2007 року. На сільськогосподарському підприємстві можуть використовуватися такі форми первинних документів для обліку руху, аморизації ів зносу основних засобів (таблиця 4.1).[13]

Таблиця 4.1

№ з/п

Назва

Номер форми

Документальне оформелння і облік наявності та руху основних засобів

1

Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів

ОЗСГ – 1

2

Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих ( модернізованих) об’єктів

ОЗСГ – 2

3

Акт на списання основних засобів

ОЗСГ – 3

4

Акт на списання автотранспортних засобів

ОЗСГ – 4

5

Інвентарна картка обліку основних засобів

ОЗ – 6

6

Картка обліку основних засобів

ОЗ – 8

7

Інвентарний список основних засобів

ОЗ – 9

Документи і облікові регістри обліку амортизації і зносу основних засобів

8

Журнал-ордер

4 А с.-г.

9

Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року

4.4 С.-Г.

10

Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули

4.5 С.-Г.

11

Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за місяць

4.6 С.-Г.

12

Розрахунок нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів

ОЗСГ-5

13

Відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули

ОЗСГ-6

14

Зведена відомість нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів

ОЗСГ-7

15

Відомість розподілу витрат з утримання й експлуатації машинно-тракторного парку

ОЗСГ-9

16

Розрахунок амортизації по автотранспорту

ОЗ-16

Приклади вище розглянутих документів представлені в додатку 4

Акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. 03СГ-1) застосовується для оформлення зарахування до складу основних засо­бів окремих об'єктів, для обліку введення їх в експлуатацію, при оформленні внутрішнього переміщення, а також для виведення із складу основних засобів, внаслідок їх передачі іншому підприємству. Він оформляється комісією в одно­му примірнику в момент надходження чи вибуття основних засобів. Після цього акт прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗСГ-1) з доданою технічною документацією передається в бухгалтерію, підписується ке­рівником та головним бухгалтером.

Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих ( модернізованих) об’єктів (ф. 03СГ-2) підписується відповідальним працівником відділу та представником ор­ганізації (відділу), що проводила ремонт чи модернізацію основних засобів, та передається в бухгалтерію. В технічну документацію об'єкта основних засобів вносяться необхідні зміни в характеристику об'єкта, що пов'язані з ремонтом, реконструкцією чи модернізацією. Документ складається в двох екземплярах: один передається організації, що здійснює ремонт; інший — в бухгалтерію.

Акт прийому-передачі основних засобів (форма ОЗСГ-1) при безоплатній пере­дачі основних засобів іншому підприємству складається в двох екземплярах (обом сторонам). При продажу акт складається в трьох примірниках: перші два — зали­шаються у продавця, а третій — передається покупцеві.

Акт на списання основних засобів (форма ОЗСГ-3) використовується при офор­мленні вибуття основних засобів, при повному чи частковому їх списанні. Акт складається в двох примірниках (один — в бухгалтерії, інший — матеріально-відповідальній особі). В акті вказуються затрати на списання, а також вартість матеріальних цінностей, отриманих внаслідок ліквідації.

Акт на списання автотранспортних засобів (форма ОЗСГ-4) застосовується для оформлення списання легкового чи вантажного автомобіля, причепа тощо вна­слідок їх повної ліквідації. (підручник стр 146)

Аналітичний облік основних засобів здійснюють в інвентарних картках (типова форма № ОЗ-6). Інвентарні картки містять інформацію про технічні особливості об’єкта, їх інвентарний номер, первісну вартість, норму амортизації та ін. Записи в інвентарних картках здійснюють за даними первинних документів, технічних паспортів. Картки, як правило, можуть складатися в одному примірнику і зберігатися в бухгалтерії у картотеці. Але може існувати варіант побудови аналітичного обліку з веденням двох примірників цих форм.

Якщо облік основних засобів у місцях експлуатації не ведуть в інвентарних списках основних засобів (типова форма № 0З-9), а ведуть в інвентарних картках, то в цих випадках інвентарні картки складають у двох примірниках: один - у бухгалтерії, другий – у місцях експлуатації основних засобів. Заповнені інвентарні картки реєструють в описах інвентарних карток з обліку основних засобів (типова форма № 0З-7 «Опис інвентарних карток з обліку основних засобів»). Опис інвентарних карток ведуть за класифікаційними групами об’єктів основних засобів та інших необоротних активів. При вибутті основних засобів роблять помітки в описі, а відповідну картку прикладають до акту на списання основних засобів.

Зміни у вартості основних засобів, інших необоротних активів та суму зносу при переоцінці відображають у вищеназваних реєстрах. Інвентарні картки на основні засоби та інші необоротні активи, що надійшли або вибули протягом місяця зберігають в картотеці окремо. В кінці місяця на їх підставі заповнюють Картку обліку руху основних засобів (типова форма № 0З-8). На підставі даних карток руху основних засобів складають Аналітичні дані до рахунків 10, 11, які містяться в відомості № 4.1 с.-г. аналітичного обліку по рахунках: 10 «Основні засоби»; 11 «Інші необоротні матеріальні активи». По рахунку 12 «Нематеріальні активи» аналітичний облік ведеться в відомості № 4.3 с.-г. аналітичного обліку по рахунках: 12 «Нематеріальні активи»; 19 «Гудвіл».

В аналітичних даних відображають за кожним рахунком і в розрізі субрахунків залишок на початок місяця, обороти по дебету і кредиту і залишок на кінець місяця. Підсумок по кожному рахунку звіряють з даними синтетичного обліку рахунків 10, 11, 12 в Головній книзі.

В місцях експлуатації основних засобів для обліку кожного об’єкта за матеріально-відповідальними особами ведуть «Інвентарний список основних засобів» (типова форма № 0З-9). Дані, що містяться в цій формі, мають бути тотожними із записами в інвентарних картках обліку основних засобів.

Діючий порядок аналітичного обліку основних засобів розповсюджується і на облік інших необоротних активів.

Синтетичний облік за рахунками 10, 11, 12, 13, 16, 19 ведуть в Журналі-ордері № 4 А с.-г. Записи по кредиту рахунків 10, 11, 12 здійснюють на підставі первинних документів (ф. № ОЗСГ-3 «Акт на списання основних засобів», № ОЗСГ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів», затверджені наказом Мінагрополітики від 27.09.2007 № 701), бухгалтерських довідок. В кінці місяця кредитові обороти рахунків з Журналу-ордера № 4 А с.-г. переносять в Головну книгу.

В Журналі-ордері № 4 А с.-г. для кожного балансового рахунку виділено окремий розділ, в якому відображаються кредитові обороти.

За рахунками 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи»,12 «Нематеріальні активи» з кредиту записують вибуття основних засобів та нематеріальних необоротних активів внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, передачі необоротних активів, як внесок до статутного капіталу іншого підприємства, списання нестач або псування. Кореспондуючими рахунками при вибутті основних засобів виступають: рахунок 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» – на суму зносу, нараховану за час експлуатації; 976 «Списання необоротних активів» – на залишкову вартість необоротних активів, які вибули; 972 – «Собівартість реалізованих необоротних активів» - при реалізації необоротних активів, 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» – на залишкову вартість переданих необоротних активів до статутного капіталу інших підприємств.

За дебетом рахунку 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні активи,12 «Нематеріальні активи» відображається надходження (придбаних, створених, безоплатно отриманих) необоротних активів, сума витрат, яка пов’язана з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція тощо).

Для нарахування амортизації необоротних активів складають розрахунок (відомість № 4.4 с.-г.) нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом на початок року. Розрахунок використовують для визначення річної і місячної суми амортизації на 1 січня. Необоротні активи групують за групами та видами об’єктів, а також передбачають розподіл амортизації за об’єктами обліку.

В наступні звітні періоди суму амортизації необоротних активів за січень коригують, враховуючи зміни в їх складі за попередній місяць. При цьому щомісячно складають Відомість № 4.5 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули. В цій відомості зазначають вид основних засобів за класифікаційними групами та кореспондуючими рахунками, суму амортизації по об’єктах, що надійшли і вибули. По об’єктах, що надійшли, сума амортизації донараховується до попереднього місяця, а по тім, що вибули – вираховується.

На підставі розрахунку (відомість № 4.4 с.-г.), нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів за прямолінійним методом та Відомості № 4.5 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, які надійшли або вибули, складають Відомість № 4.6 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів. В ній записують розподіл амортизації по об’єктах обліку, нараховану суму амортизації за минулий місяць, зміни суми амортизації по об’єктах, що надійшли й вибули, та суму амортизації, нарахованої в поточному місяці.

Нарахування амортизації основних засобів за методом, передбаченим податковим законодавством за класифікаційними групами, здійснюють у Відомості № 4.7 с.-г. нарахування амортизації основних засобів та інших необоротних активів, яка відкривається на рік. У цій відомості за класифікаційними групами основних засобів і їх видами, роками введення в експлуатацію щомісяця нараховують суму амортизації та зазначають розподіл зносу за об’єктами обліку (субрахунками і аналітичними рахунками).

Синтетичний облік за рахунком 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» ведеться в Журналі-ордері № 4 А с.-г. Записи за кредитом цього рахунку здійснюють на підставі Відомості № 4.6 с.-г. або № 4.7 с.-г. Кредитовий оборот за рахунком 13 переносять в Головну книгу.

При формуванні звітності підприємств явище амортизації відображається в деяких типових формах. Так у звіті про фінансові результати (форма № 2) СТОВ «Богодухівське» в таблиці, що характеризує елементи операційних витрат відображається сума нарахованої амортизації за звітній і попередній період (таблиця 4.2)

Таблиця 4.2

Найменування показника

Код рядка

За звітній період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

30082

27162

Витрати на оплату праці

240

5432

4258

Відрахування на соціальні заходи

250

2183

1550

Амортизація

260

3381

2548

Інші операційні витрати

270

1692

1584

Разом

280

42770

37102

Також сума амортизаційних відрахувань враховується при відображенні структури собівартості 1 ц продукції рослинництва та тваринництва в таблицях, що розміщені в зведеному плані розвитку агропромислового комплексу та сільськогосподарського ринку( Додаток !!!).

В примітках до річної фінансової звітності форма №5 в таблиці нематеріальні активи та основні засоби підприємства відображають суми амортизаційних відрахувань та зносу за групами нематеріальних активів та групами основних засобів. Також в даному документі міститься таблиця, що відображає використання амортизаційних відрахувань. (додаток !!!)

В формі № 50 сг. Відображення амортизації також має своє місце. В довідці 1 «Структура виробничої собівартості за видами сільськогосподарської продукції» відображають розподіл суми загальних витрат понесених на виробництво продукції рослинництва і тваринництва, по статтях витрат та видах продукції відповідно. Серед статей витрат має місце і сума накопиченої амортизації (стовпчик 9 в таблиці для продукції тваринництва і 10 для рослинництва), що входить до складу інших прямих витрат на загальновиробничі потреби. Тобто в даній таблиці видно яким чином сума амортизаційних відрахувань розподіляється між собівартістю продукції рослинництва і тваринництва. Сума амортизаційних витрат відображається також і в таблиці «Витрати на основне виробництво», в даній таблиці також присутній розподіл суми амортизації між рослинництвом і тваринництвом. Тобто дана таблиця відображає суми статей витрат загалом які були розподілені в попередній таблиці ( Продукція рослинництва; Продукція тваринництва).