Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТАТИСТИКА ІЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

5.3. Основні етапи виконання із

У Вступі розкриваються сутність явища чи процесу, що досліджується, особливості досліджуваного об'єкта, предмет і мета дослідження, обґрунтовується його актуальність, визначаються відповідні методи та прийоми дослідження.

При виконанні загальнотеоретичної частини роботи рекомендовано дотримуватися такої послідовності:

  1. Для вибраного об’єкта дослідження (у відповідності із заданою темою) необхідно сформувати план спостереження; а саме: визначити мету, описати об’єкт і одиниці спостереження; побудувати статистичний формуляр – таблицю або систему статистичних таблиць як програму розробки спостереження, час спостереження (не менше ніж 5 останніх років) та інші програмно-методологічні й організаційні питання.

  2. Провести статистичне спостереження, використавши статистичні дані, представлені в довідникових виданнях Державного комітету статистики, таких як: „Статистичний щорічник України за 2008 (2007 та ін. ) рік”, „Україна в цифрах у 2009 (2008 та ін. ) році”, або на сайтах Держкомстату чи обласних управлінь статистики.

  3. Занести підібрані статистичні дані у розроблений формуляр, отримавши ряди динаміки (РД) для подальшого аналізу. На основі отриманих статистичних даних навести короткий огляд стану досліджуваного явища.

При виконанні розрахунково - аналітичної частини роботи рекомендовано дотримуватися такої послідовності:

  1. Виконати аналіз досліджуваного економічного або соціального явища, для чого розрахувати статистичні характеристики утворених часових рядів (РД). Проведенню кількісних розрахунків показників повинен передувати якісний аналіз явища чи процесу, що вивчається, який дасть можливість схарактеризувати утворені РД, визначити їх особливості, які повинні бути враховані під час проведення розрахунків.

Студент повинен самостійно, виходячи із мети дослідження, визначитися, які характеристики (абсолютний приріст, коефіцієнт і темп росту, темп приросту, абсолютне значення 1% приросту) - ланцюгові чи (та) базисні, необхідно розраховувати.

Тема дослідження передбачає проведення "порівняльного аналізу динаміки явища" для різних областей України, тому доцільно не обмежуватися тільки визначенням основних ланцюгових чи базисних статистичних характеристик РД, а з метою порівняння розрахувати середньорічні характеристики для кожного РД за весь досліджуваний період. Крім того, слід виконати порівняльний аналіз цих РД із використанням показників абсолютного (відносного) прискорення та коефіцієнтів випередження.

  1. Кожен етап проведеного аналізу необхідно супроводжувати відповідними поясненнями та висновками, що спрямовані на досягнення поставленої мети.

  2. Представлення результатів дослідження доцільно супроводжувати наочними матеріалами – таблицями, графіками, діаграмами, схемами і т.ін.

Розділ Висновки та пропозиції є завершальним елементом статистичного дослідження, в якому необхідно викласти основні результати власного дослідження, сформулювати рекомендації або узагальнюючі висновки та пропозиції щодо можливих управлінських рішень стосовно подальшого розвитку досліджуваного соціально-економічного явища чи процесу, можливостей його більш глибокого дослідження із використанням інших статистичних методів та прийомів.

Список використаної літератури повинен включати тільки використані в ІЗ джерела інформації.

Додатки можуть містити представлені у вигляді таблиць статистичні дані, отримані в ході проведеного спостереження, проміжні розрахункові таблиці та результати аналізу. Крім того, у Додатках може бути представлена презентація проведеного дослідження у наочному вигляді – графіки, діаграми, схеми і т.ін.

242