Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ к Фотошопу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
5.5 Mб
Скачать

3.4.1Обрізання фото «в розмір»

Звичайно перша операція, яку роблять при підготовці фотографії до друку в складі публікації, це обрізання до розміру, відведеного для її розміщення.

  1. Н атисніть кнопку миші на інструменті Обрізка ( ) – згаданий інструмент залишиться вибраним. На присутній зверху панелі Options введіть розміри, які потрібні для публікації – це ширина 3.75 і висота 6.

  2. Далі протягніть рамкою виділення по діагоналі фотографії, слідкуючи за тим, щоб в рамку попали верхівка вежі та оранжеве покриття в нижній правій частині гондоли. Зауважте, що коли Ви тягнете рамку, вона весь час залишається з тими самими пропорціями, що відповідають введеним Вами розмірам. Оскільки при скануванні фотографії був допущений деякий перекіс, доведеться його виправити поворотом рамки обзізки.

  3. Виведіть курсор за рамку обрізки і трішки поверніть рамку за часовою стрілкою, щоб вона стала паралельна фотографії.

Рисунок 3.5 - Обрізання і вирівнювання рамки

  1. Перетягніть всю рамку обрізки вправо до границі фотографії.

  2. Якщо треба, перетягуванням нижнього правого кута рамки підрегулюйте розмір рамки.

  3. Натисніть Enter. Фотографію обрізано.

Рисунок 3.6 – Підгонка розміру

  1. Виконайте File > Save.

3.5Настройка тонального діапазону

Правильно обраний тональний діапазон дозволяє бачити в зображенні більшу кількість деталей за рахунок підбору найбільш вірного розподілу пікселів в діапазоні від найбільш яскравих (білих) до найтемніших (чорних).

Зкорегуємо фотографічну контрастність командою Levels.

  1. Виконайте Image > Adjust > Levels і переконайтесь, що галочка біля Preview встановлена.

Придивіться до гістограми. Трикутники під нею показують рівень затінення (чорний), рівень підсвічення (білий) та рівень середніх, або гамма-тонів (сірий трикутник). Якщо Ваша картинка має кольори в усьому діапазоні яскравостей, графік буде більш-менш рівномірний. І напроти, пагорб в середині гістограми означає, що картинка не має ані дуже яскравих, ані дуже темних кольорів.

  1. Пересуньте правий та лівий трикутники до середини гістограми, задаючи таким чином зкорегований діапазон яскравостей. За своїм сенсом лівий трикутник задає границю яскравості, нижче якої піксел слід вважати чорним. Аналогічно правий – границю, вище якої піксел вважатиметься чисто білим. Клацніть OК для затвердження внесеної зміни.

Рисунок 3.7 – Редагування рівнів

  1. Виберіть Image > Histogram для перегляду нової гістограми. Вибраний нами тональний діапазон тепер простягається по всій ширині гістограми. Клацніть OK.

  2. Збережіть файл через File > Save.

3.6Видалення переважаючого кольору

Багато зображень несуть в собі перевагу якогось кольору (незбалансованість кольорів), що може бути результатом невдалого сканування або може міститися в первісному зображенні. Наша фотографія з гондолами теж має цей недолік – вона надто червона.

Примітка: Щоб спостерігати кольорові «запливи» на моніторі, треба, по-перше, щоб картинка мала глибину кольорів не менше 24 бітів (в RGB моделі), а по-друге, щоб Ваш монітор був здатний відображати таку гаму кольорів. Останнє стосується деяких застарілих типів моніторів, здатних показувати щонайбільше 256 кольорів.

Зараз ми використаємо корегуючий шар Color Balance для виправлення вказаного вище недоліка. Корегуючі шари дозволяють редагувати зображення скільки завгодно разів без постійної зміни первинних значень пікселів. Використання корегуючих шарів для образів, призначених до друку є дуже розповсюдженим. Після одержання кольоропроби або друкованої копії образу корегуючими шарами легко внести додаткові зміни для виправлення недоліків, що виявилися.

  1. При активному шарі зображення в палітрі шарів клацніть на кнопці “чорно-білий кружечок” внизу панели. Це кнопка “Create new adjustment layer”.

  2. З переліку дій, що задаються в шарі, виберіть Color Balance.

  3. Клацніть OK, щоб створити корегуючий шар і показати діалогове вікно Color Balance.

  4. Поставте галочку на флажку Preview, тоді вікно документа зразу показує результат ваших дій.

  5. Зауважимо, що в зоні Tone Balance активною є радіoкнопка Midtones. Так і треба, бо ми збираємось корегувати кольоровий баланс саме сереньоінтенсивних тонів. Для зменшення червоного кольору пересуньте верхній слайдер трохи вліво (ми використовували значення -15) і середній слайдер трошки вправо (у нас добре виходило при +8).

  1. Клацніть OK, щоб новостворений шар запам’ятав ваші настройки. Зауважте – в палітрі шарів НАД шаром зображення з’явився новий шар!

  2. В палітрі Layers зліва від іконки шару Color Balance є значок “око”. Поклацайте по ньому щоб відключати та включати ефект корегуючого шару. Зверніть увагу на різницю між початковими та зкорегованими кольорами.

  3. Виконайте File > Save.

Примітка: Подвійне клацання по значку корегуючого шару в палітрі Layers відкриває показане вище діалогове вікно, де можна продовжити редагування кольорів.