Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фундамент Microsoft Word (7).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.42 Mб
Скачать

42

Фундамент

Фундамент - підземне (підводне) підстава для будинків, будівель і споруд. Будівництво фундаменту є невід'ємною частиною будинку і основною несучою конструкцією, головна функція якої полягає в передачі навантаження від будівлі на грунтову основу.

Міцність конструкцій надзамної частини будівель забезпечується міцністю і довговічністю фундаменту, його стійкістю, наявністю конструктивних заходів, що обмежують осідання основи в межах, допустимих економічною і доцільною формою, а також конструкцісю фундаментів.

За способом виготовлення фундаменти можуть бути

- монолітними

- збірними.

Монолітні фундаменти виконують бутовими, бутобетонними або бетонними. Добір типу фундаменту визначається особливостями його роботи і техніко-економічним обгрунтуванням.

За конструкцісю фундаменти можуть бути :

-стрічкових,

-стовповими,

-суцільними

- пальовими.

Впливи на фундаменти

Силові дії: 1 - навантаження від будівлі, 2 - бокові тиск грунту, 3 - сейсмічні навантаження; 4 - сили пученія грунту; 5 - пружний відсіч грунту; 6 - вібрації. Несилові впливу: 7 - температура грунту; 8 - температура приміщення підвалу; 9 - волога грунту; 10 - волога повітря підвалу; 11 - агресивні домішки у воді та повітрі; 12 - біологічні фактории

Конструкції фундаментів

Стрічковий фундамент під будинок

Стрічкові фундаменти під будинок, як правило зводять при будівництві будинків з важкими стінами і перекриттями, а також у випадках, коли під будинком влаштовують підвал, доцільно також пристрій стрічкових фундаментів при дрібному закладенні в сухих непучиністих грунтах, навіть якщо будинок будують без підвалу.

На пучинистих глубокопромерзающіх грунтах пристрій стрічкових фундаментів економічно не вигідно, тому що збільшується обсяг земляних робіт.

Стрічковий монолітний, якісно залитий фундаменти будинків у траншеях з вертикальними стінками в піщаних грунтах, можуть бути влаштовані з застосуванням вертикальної опалубки, осипання грунту в такому випадку не відбудеться. У траншеях, відритих в глинистих грунтах, монтується опалубка, яку можна пересувати як вертикально, так і по горизонтальній лінії.

Стрічковий фундамент укладають на утрамбований шар піску, насипаний на дно траншеї на 1/3 її висоти. На підстилку з піску в траншею щільно укладають великі камені, щілини забивають щебенем і поливають рідким розчином. Далі укладають другий шар каменів, поливають розчином і знову протрамбовувають. І так повторюють до тих пір, поки фундамент не виступатиме приблизно на 10см вище за верхню відмітку рівня землі. Обріз фундаменту повинен мати строго горизонтальну поверхню.

Як правило, ширині фундаментів будинків не надають особливого значення, а марно, адже від ширини фундаменту залежить його об'єм, а отже, і витрати на будівництво стрічкового фундаменту.

При ширині фундаментів цегляних будинків, яка рівна ширині надфундаментної цегляної кладки (40-50 см), навантаження від стін менше допустимого.

При будівництві одно- або двоповерхових одноквартирних будинків із блоків ширина фундаменту зазвичай на декілька сантиметрів більша, ніж ширина блоку, що відповідає будівельним вимогам. Проте, якщо несучі стіни, досить вузькі – 20-25см (кладка з блоків), то такі ж вузькі фундаменти робити не можна; занадто вузькі фундаменти сильно вдавлюються в грунт.

Конструкція стрічкового фундаменту

а. збірний,

б. збірний переривчастий,

в. монолітний фундамент (бутобетонний),

г. бутовий фундамент

1. фундаментні подушки,

2. бетонні блоки,

3. отмостка,

4. гідроізоляція,

5. цегляне облицювання (у ½ цеглини)

Стрічковий фундамент:

1. прямокутний;

2. трапецієвидний;

3. ступінчастий;

4. прямокутний з подушкою (А. обріз, Б. подушка)

Термін служби стрічкових фундаментів залежно від використовуваного матеріалу може складати:

– для монолітних бетонних та бутових фундаментом на цементному розчині до 150 років;

– цегляних стрічок – 30-50 років;

– збірних бетонних фундаментів – 50-75 років.

Вартість стрічкового фундаменту включає вартість матеріалів, а також вартість таких робіт по будівництву стрічкового фундаменту:

– підготовка траншеї;

– стирання грунту та пристрій піщаної подушки;

– виконання бетонної підготовки;

– збірка опалубки опорної подушки;

– в'язка арматурного каркаса і заливка бетону опорної подушки;

– монтаж блоків (з урахуванням робіт кранів);

– збірка опалубки монолітно-армованого поясу;

– в'язка арматурного каркаса і заливку бетону монолітно-армованого поясу.

Стрічкові, бетонні, якісно залиті фундаменти будинків надійні і довговічні. У вигляді заповнювач застосовують армований бетон. Дно траншеї під бетонний фундамент також необхідно ущільнювати, утрамбовувати. Розчин повинен бути марки зазначеної у проекті фундаментів. У холодну погоду при температурі повітря нижче 0 ° бетон слід застосовувати з відповідними добавками.

Стрічкові фундаменти котеджу представляють собою безперервну стінку армованого бетону з вище несучими або самонесучими стінами або ж колонами каркаса.

Рівномірна передача навантаження на основу фундаменту дуже важлива, коли є неоднорідні по стисливості грунти, а також осідання або слабкі грунти.

а - план і розріз стрічкового фундаменту із збірних бетонних блоків будівлі з підвалом: б, в - варіанти без підвалу з суцільних і пустотілих блоків; г, д, е - конструкція жорсткого фундаменту з мінімальної, звичайної і максимально розширеною підошвою; ж - несиметричний фундамент ; і - перехід від однієї глибини закладення фундаменту до іншої; к, л, м - варіанти стрічкових фундаментів з монолітного бетону, бутобетона і буту; 1 - стінові блоки підвалів, 2 - пустотні стінові блоки підвалів, 3 - фундаментні подушки, 4 - стіни ; 5 - перекриття; 6 - підлоги підвалу; 7 - вимощення; 8 - бетонний фундамент; 9 - бутобетонний фундамент; 10 - бутовий фундамент; 11 - підлога першого поверху