Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фундамент Microsoft Word (7).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.42 Mб
Скачать

Профілі стрічкового фундаменту За способом влаштування стрічкові фунда­менти бувають монолітні і збірні

Бутові фундаменти укладають із бутового каменю на цементному розчині і з перев'язкою вертикальних швів. Ширина бутових фундамен­тів приймається не меншою 0,6 м для кладки із рваного буту й 0,5 м — з бутової плити. Висота повинна бути не меншоюдвох рядів кладки, а відношення висоти до його виносу — не меншим 1,5-2. Перший ряд кладуть насухо із великого постелистого каменю з засипкою щебенем, трам­буванням й заливкою всіх порожнин складним або цементним рідким розчином. Слідуючі ряди каменю укладають правильними горизонталь­ними рядами на густому розчині так, щоб камені вищого ряду перекривали вертикальні шви ниж­чого ряду. Такі фундаменти потребують великих затрат праці.

Найбільш економічними із монолітних фун­даментів являються бутобетонні. їх виконують із бетону класу В 7,5 (і вище) та бутового ка-

меню, який добавляється в процесі зведення фун­даменту. Бетонну суміш укладають шарами завтовшки 0,2 м з вібрацією кожного шару в щи­товій опалубці. Розміри каменів повинні бути не більше, як 11 ширини фундаменту.

Уширення фундаментів ведуть уступами завширшки 150-250 мм і висотою 300 мм. Най­менша ширина бутобетонних фундаментів 350 мм. У порівнянні з фундаментами із бутового каменю вони менш трудомісткі, але відрізняють­ся підвищеними затратами цементу.

Бетонні фундаменти виконують в опалубці із монолітного бетону класу міцності на стиск В 7,5-В ЗО.

Влаштування таких фундаментів вимагає великих затрат цементу. Бутові і бутобетонні фундаменти трудомісткі при спорудженні і за­стосовуються у районах, де бутовий камінь є міс­цевим матеріалом. Щоб знизити трудомісткість їх зведення, застосовують багаторазову оборотну інвентарну опалубку.

В громадському будівництві найбільш по­ширені стрічкові фундаменти із збірних елемен­тів заводського виготовлення.

Збірні стрічкові фундаменти під стіни скла­даються із залізобетонних плит трапецієвид-ного перерізу і прямокутних суцільних бетонних стінових блоків. Торці блоків мають вертикальну борозну для шпонки із розчину (рис. 4.7, а, в).

При рівні ґрунтових вод нижчому підошви фундаменту, можуть застосовуватись блоки з пустотами

Збірні фундаменти під окремі опори

а - під цегляні стовпи з блоків стрічкових фундаментів; б - те ж, зі спеціальних залізобетонних плит; в - під залізобетонну колону з башмака стаканного типу; г - те ж, з блоку-склянки і опорної плити

Стовпчастий фундамент:

Стовпчастий фундамент передбачає зведення стовпів у всіх кутах, місцях перетину стін та інших точках з підвищеним навантаженням. Він економічний, надійний, не вимагає додаткових робіт з гідроізоляції, проте застосовується лише для легких будинків.

Розглянемо переваги і недоліки цього типу фундаментів.

Пристрій стовпчастого фундаменту

Пристрій стовпчастого фундаменту являє собою систему стовпів, які встановлюються у всіх кутах, місцях перетину стін, під опорами важко навантажених прогонів і інших точках з підвищеним навантаженням. Відстань між стовпами 1,5-2,5 м, вони можуть бути з бетону, бутобетона, кам'яної або цегляної кладки.

У пристрої стовпчастого фундаменту вільний простір між стовпами засипається щебенем або грубозернистим піском. Далі йде товстий шар бетону або залізобетону. Щоб зберегти тепло підпільного простору, вберегти його від попадання вологи і пилу роблять забирку.

Забирка - це стінка, що з'єднує стовпи. Для її будівництва можна використовувати цеглу, бетон, бутовий кладку товщиною 10-20 см. Якщо грунт пучиністий, то під забиркою слідують зробити піщану подушку в 15-20 см. Сама ж забірка заглиблюється в грунт на 10-20 см.

Де застосовні стовпчасті фундаменти?

Стовпчастий фундамент економічний, надійний, не вимагає додаткових робіт з гідроізоляції. Однак застосовується він тільки для легких будинків - каркасного або дерев'яного типу. До того ж він виключає будівництво підвалів і погребів. Фундамент такого типу застосовують на грунтах, які не схильні пученію і переміщень.

Найбільш поширеними і дешевими є стовпчасті фундаменти. Особливо ефективні стовпчасті фундаменти в рухливих грунтах при їх глибокому промерзанні. Разом з тим у стовпчастих фундаментів є особливості, що заважають у ряді випадків їх успішному застосуванню. Так, в горизонтально рухливих грунтах недостатня їх стійкість до перекидання і для погашення бічного зрушення потрібний пристрій жорсткого залізобетонного ростверку. Обмежено їх застосування на слабонесущих грунтах при будівництві будинків з важкими стінами. Крім того, при стовпчастих фундаментах виникають складнощі з пристроєм цоколя: якщо при стрічкових фундаментах цоколь утворюється як би сам собою, будучи їх продовженням, то при стовпчастих заповнення простору між стовпами, стіною і землею (Забірко) - складне і трудомістка справа.

Стовпчасті фундаменти підводять під будинки з легкими стінами (дерев'яні рубані, каркасні, щитові). Цей тип фундаментів по витраті матеріалів і трудовитрат в 1,5-2 рази економічніше стрічкових. Стовпи зводяться у всіх кутах, місцях перетину стін, під простінками, під опорами важко навантажених прогонів і інших точках зосередження навантажень. Відстань між стовпами приймається 1,2-2,5 м. По верху стовпів повинні бути укладені обв'язувальні балки для створення умов спільної їх роботи. При відстанях між стовпчастими (окремо стоять) фундаментами більше 2,5-3 м по верху укладаються потужніші рандбалки (залізобетонні, металеві).

Мінімальний перетин фундаментних стовпів приймається залежно від того, з якого матеріалу вони виготовлені (бетон - 400 мм; бутобетон - 400 мм; кладка з природного каменю - 600 мм, з буту-плитняку - 400 мм, з цегли вище рівня землі - 380 мм , а при перев'язці з Забірко - 250 мм).

ГІДНОСТІ

- Економічні;

- Не трудомісткі.

НЕДОЛІКИ

- Недостатня стійкість в горизонтально рухомих грунтах;

- Обмежене застосування на слабонесущих грунтах при будівництві будинків з тижелимі стінами;

Стовпчасті фундаменти, що влаштовуються в глибоко промерзають пучинистих грунтах:

а - збірно-монолітні при розташуванні грунтових вод в момент виконання робіт нижче підошви фундаментів;

б - збірні при будь-якому розташуванні грунтових вод;

1 - збірний залізобетонний опорний стовп з стрижневим арматурним каркасом, 2 - те ж, з сердечником із сталевої труби, 3 - те ж, з стрижневим арматурним каркасом і оболонкою з азбестоцементної труби; 4 - те ж, з сердечником із сталевої труби і оболонкою з азбестоцементної труби, 5 - збірний опорний стовп із сталевої труби, 6 - засипка вийнятим грунтом; 7 - опорна плита з монолітного залізобетону, 8 - опорна плита збірного залізобетонного фундаменту; 9 - піщана подушка.

Стовпчасті фундаменти:

а - збірний залізобетонний під колони, б - з бутового каменю під стовпи; в - збірний залізобетонний під несучі стіни; г - збірний залізобетонний під каркасні стіни

Стовпчастий фундамент під цегляні стовпи

Стовпчастя фундаменти під колони

Стовпчасті фундаменти під стіни

Найпростішим фундаментом під будинки малої поверховості вважається стовпчастий фундамент, виготовлений з бутового каменю чи цегли нормального випалу. Стовпчастим фундамент називається тому, що влаштовується він на основі стовпів, ще такий фундамент називається пальових. Стовпи фундаменту розміщуються по всіх кутах будівлі, на перетині капітальних стін, під капітальними і зовнішніми стінами, в інших точках з підвищеним навантаженням (відстань між стовпами від 1,5 м до 3 м).

Обов'язковою умовою надійності стовпчастого фундаменту є розташування фундаментних стовпів під стовпами каркаса стін або під простінками. Розташування фундаментних стовпів під отворами не допускається - такий фундамент не буде надійним.

Мінімальний перетин стовпів фундаменту визначається матеріалом, з якого вони виготовлені:

• фундаментні стовпи з бетону і бутобетона мають мінімальний перетин 40 см;

• фундаментні стовпи з кам'яної кладки мають мінімальний перетин 60 см;

• фундаментні стовпи з цегляної кладки вище рівня землі мають мінімальний перетин 38 см.

У деяких випадках як фундаментного стовпа використовується азбестоцементна труба, яку заповнюють бетонною сумішшю. Такі фундаментні стовпи застосовуються при влаштуванні фундаментів будинків каркасно-щитових або щитових конструкцій.

Вільний простір між стовпами фундаменту засипається грубозернистим піском або щебенем, потім укладається товстий шар бетону або залізобетону. Як теплоізоляція та гідроізоляції підпільного простору використовується забірка (стінка, що з'єднує стовпи, будується із цегли, бетону і т.д., при пучинистом грунті перед забиркою влаштовується піщана подушка).

Слід зауважити, що стовпчасті фундаменти не рекомендуються при сильно пучинистом або рухомому грунті. Ще одним мінусом фундаменту такого типу є те, що ні погреба, ні підвалу в будинку вже не буде - для цього потрібно стрічковий фундамент.

Крім того, стовпчастий фундамент - навіть найнадійніший і масивний - може бути використаний тільки для легких будинків (наприклад, для дерев'яних).

Стовпчастий фундамент з ростверком із збірних типових елементів:

1 - блоки стрічкового фундаменту ФЛ 8-12-3 (1180 * 800 * 300 мм), 2 - бетонні блоки ФБС 9-5-6 (880 * 500 * 580 мм), 3 - ростверк із залізобетонних перемичок 5 ПБ-25-37 П (2460 * 250 * 200 мм), 4 - дротяна скручування, 5 - армований монолітний пояс

До плюсів стовпчастого фундаменту слід віднести його економічність і надійність. Також плюсом є те, що такий фундамент не вимагає додаткової гідроізоляції.