Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по бизнес план..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
472.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спрорту України

Одеський Національний Політехнічний Університет

Курсовий проект

По дисципліні „Обгрунутвання бізнес плану присвячений розробці випуску нового виду продукції підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун»”

Виконав студент:

Ст. гр. ОВ-083 (НТФ) Федоренко А.А.

Науковий керівник:

к.е.н. доцент Коваленко О.М.

Одеса, 2012

ЗМІСТ

ВВЕДЕННЯ……………………………………………… 1. РЕЗЮМЕ………………………………………………………………………… 2. ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС ПРОЕКТУ …………………………………………….... 2.1 Продукція та послуги……………………………………………………. 2.2. Організаційний план та управління персоналом …………………… 3. МАРКЕТИНГОВИЙ ПЛАН………………………………………………..

3.2. Аналіз конкурентів та потреб споживачів……………………………….

3.3 Маркетингова стратегія………………………………………………..

3.4 Оцінка ефективності рекламної компанії……………………………….

4. ВИРОБНИЧИЙ ПЛАН…………………………………………………….

4.1 Сучасний стан………………………………………………………….

4.2 Планування виробничої діяльності……………………………………..

5. ФІНАНСОВИЙ ПЛАН……………………………………………………... 5.1 План збуту………………………………………………………………..

5.2 Рекомендації з вибору найбільш ефективних каналів збуту…………

ВИСНОВКИ………………………………………………………………… СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ,……………………………

ВСТУП

Вирішивши зайнятися бізнесом, підприємець повинен ретельно спланувати його організацію. Мова йде про бізнес-плани, з яких у всьому світі прийнято починати будь-яке комерційне захід. В умовах ринку подібні плани необхідні всім: банкірам і потенційним інвесторам, співробітникам фірми, що бажають оцінити свої перспективи і завдання, і перш за все, самому підприємцю, який повинен ретельно проаналізувати свої ідеї, перевірити їх реалістичність. Власне кажучи, без бізнес-плану взагалі не можна братися за комерційну діяльність, так як можливість невдачі буде занадто велика. Кожна фірма, починаючи свою діяльність, зобов'язана чітко уявити потребу на перспективу у фінансових, матеріальних, трудових та інтелектуальних ресурсах, джерела їх отримання, а також уміти точно розраховувати ефективність використання наявних засобів у процесі роботи фірми. У ринковій економіці підприємці не можуть домогтися стабільного успіху, якщо не будуть чітко й ефективно планувати свою діяльність, постійно збирати й акумулювати інформацію як про стан цільових ринків, положенні на них конкурентів, так і про власні перспективи і можливості. Об'єктом дослідження роботи є ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун». Метою роботи є вивчення та аналіз бізнес-плану підприємства на прикладі ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун». Для досягнення поставленої мети були поставлені та вирішені наступні завдання: - Вивчити цілі і методику складання бізнес плану; - Проаналізувати бізнес-план ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» з впровадження нової продукції; - Розробити пропозиції та рекомендації з бізнес-планом.

1. РЕЗЮМЕ

Бізнес-план присвячений розробці випуску нового виду продукції підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун», а також ефективності збуту продукції, з метою збільшення обсягу випуску і збуту продукції. Сьогодні торговою маркою «Товстун» випускається більше 90 найменувань продукції, успішно реалізується на російському ринку. У першу чергу, це численні сорти шинок та копченостей, варені, варено-копчені та напівкопчені ковбаси, смажені ковбаси, вироби з м'яса птиці, вироби з шпигу, сосиски і сардельки, паштети. У даному бізнес - плані містяться наступні розділи: - Загальний опис компанії (характеристика підприємства); - Продукція та послуги (розглянутий основний і планований асортимент підприємства); - Організаційний план і управління персоналом (розглянута організаційна структура і чисельність персоналу підприємства); - Маркетинг - план (розглянуто план створення відділу маркетингу); - Виробничий план (включає в себе розрахунок потреби у допоміжних матеріалах, паливо, електроенергії, тарі, оплаті праці); - Фінансовий план (у нього входить розрахунок планової калькуляції собівартості планової продукції, розрахунок марки контрибуції з планового виробу, і оцінка техніко-економічних показників запланованого виробництва); - План збуту (розглянуто плановані програми для поліпшення збуту продукції). Даний бізнес - план складається з 8 розділів, 30 аркушів та 27 джерел літератури.

2. ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС ПРОЕКТУ

Одинадцять років тому в 1997 році завод був побудований практично з нуля на іноземні інвестиції, як вузькопрофільні підприємство для виробництва сосисок у вакуумній упаковці. Завдяки вдалій маркетингової та виробничої політики, комбінат перетворився на одне з провідних столичних підприємств з виробництва м'ясних виробів. Найбільшим успіхом, супутнім підприємству всі ці роки, є саме швидкість розвитку виробництва. Тепер на площі 6 378,94 м кв. підприємство вийшло на обсяг виробництва в 30 тонн на день. Влітку 2002-го року у підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» з'явився новий логотип - «Товстун». Оскільки підприємство зовсім молоде, на новій торговій марці зображено сміється обличчя «Товстуни». Це символ б'є через край енергії та активності перспективного виробника. Хитро заплющивши очей, піднявши вгору вказівний пальчик, товстун орієнтує покупця на придбання високоякісної продукції ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун». Говорячи про торгову марку «Товстун», не можна обійти увагою виробничий цех, де безпосередньо виготовляється продукція підприємства. У першу чергу, звертає на себе увагу високоякісне імпортне обладнання. Працівники підприємства ретельно стежать за чистотою приміщення та повітря: всі цехи оснащені кондиціонерами, регулюючими потрібну температуру, а мийка обладнання відбувається щодоби на третій зміні, після чого інженер-мікробіолог виробничої лабораторії перевіряє якість вимитого обладнання. Персонал підбирається висококваліфікований, з великим досвідом роботи. Для підвищення професійного рівня співробітників організовуються навчальні семінари. Менеджери проводять маркетингові дослідження ринку, спілкуються з споживачами, що допомагає утримувати одну з лідируючих позицій на ринку міста Києва.

2.1. Продукція та послуги

Сьогодні торговою маркою «Товстун» випускається більше 90 найменувань продукції, успішно реалізується на російському ринку. У першу чергу, це численні сорти шинок та копченостей, варені, варено-копчені та напівкопчені ковбаси, смажені ковбаси, вироби з м'яса птиці, вироби з шпигу, сосиски і сардельки, паштети. Розглянемо продукцію, що випускається підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» (табл. 1).

Таблиця 1.

Асортимент ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун»

№ п / п

Найменування продукції

Різновид продукції

1

Варені ковбаси

Чайна Нова, 2 с.

Пікантна

Віденська, в / с

Шинка-рубана Нова, 1с.

Ковбаски Фермерські

Дитяча Нова, в / с

Любительська нова, в / с

Обідня, 1с.

Столична нова, в / с

Докторська нова, в / с

Святкова з сиром

Святкова з грибами

Святкова з оливками

2

Напівкопчені ковбаси

Дрогобицька, в / с

Лівобережна, в / с

Московська особлива, в / с

Сервелат новий, в / с

Салямі віденська, 1 с.

Українська з сиром, 1

Куряча, в / с з м'яса птиці

Краківська, в / с

Мисливські ковбаски, в / с

Одеська, 1 с.

Ковбаски курячі мисливські

3

Шинки варені

Шинка асорті

Шинка бутербродна, 1 с.

Шинка застільна

Шинка столична, в /

Шинка тостового

Шинка європейська

Шинка "Челсі" з м'яса птиці

Шинка оригінальна

Шинка куряча з сиром, в / с

Шинка обідня, 1 с.

Шинка Русанівська, в / с

Шинка прима, в / с

Шинка ювілейна, в / с

4

Напівкопчені смажені ковбаси

Смажена з печінкою

Куряча домашня, 1с.

Українська смажена, в / с

5

Вироби з м'яса птиці копчено-варені

Рулет з курки, в / с

Шинка королівська

Шинка екзотика

Рулет з курки, в / с

Кури апетитні, в / с

Філе курки, в / с

Окорочек курячий, в / с

Крило курки, в / с

Кури «смачно», в / с

6

Вироби з м'яса копчено-варені

Окорок домашній, в / с

Горіх м'ясний, в / с

Шинка пікантна, в / с

Рулет слов'янський, в / с

Шинка кримська, в / с

Грудинка листкова, в / с

Рулет гусарський, в / с

Балик традиційний, в / с

Буженина варена, в / с

Карбонад варений, в / с

Шийка дніпровська шпигована, в / с

Шинка особлива, в / с

Шийка фірмова, в / с

Бекон іспанський, в / с

7

Вироби з шпику

Закуска селянська

Шпик угорський особливий

Шпик мозаїка

8

Сосиски та сардельки

Із сиром

Докторські

Кроха

Молочні нові, в / с

Школяр, 1 с.

Пікантні, 1 с.

Сардельки нові, 1 с.

Європейські, 1 с.

Стрілецькі з гірчицею, 1 с.

Сімейні

Дитячі нові, 1 с.

Французькі

Сардельки для гриля, 1 с.

Козачі особливі, 1 с.

Пак-кімоно, 1 с.

Слов'янські, 1 с.

Столичні 1 с.

Буковки, 1 с.

Відеопузікі

Чумацькі з кетчупом, 1 с

9

Паштети

Паштет цибульний

Паштет класик, 1 с.

Паштет по-домашньому

З таблиці 1. бачимо, що асортимент підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» складають 9 видів продукції, кожний вид має асортиментну різновид. А щоб і надалі задовольняти найвибагливіші смаки споживача, технології комбінату перебувають у постійному творчому пошуку. У наступному році підприємство ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» планує випустити ще один вид продукції (табл.2.)

Таблиця 2.

Новий вид продукції ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун»

№ п / п

Найменування продукції

Різновид продукції

1

Варено-копчені ковбаси

Салямі Особлива, 1 с.

Салямі Посольська

Салямі Мисливська, в / с

З таблиці. 2. видно, що новим видом продукції підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» є варено-копчені ковбаси, які поділяються на три різновиди: Салямі Особлива, 1 с., Салямі Посольська, Салямі Мисливська Фірмові торговельні точки підприємства ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун», де покупець за доступною ціною може придбати свіжу продукцію цього підприємства, розташовані у різних районах м. Москви. Фірмові торговельні точки, які реалізують продукцію за цінами підприємства, діють у зупинкових комплексах за такими адресами: 1. ТЦ «Аврора» 2. вул. Радянська, 34 3. Профтехучилище № 5 4. вул. Малиновського, 1 5. Ботінскій проїзд, 6 / 16 6. вул. Закревського, 379 7. вул. Цвєтаєвої, 2 / 83 8. вул. Корольова, 11 9. Горьківське шосе, 2 10. вул. Данькевича, 51 11. вул. Миколаєва, 83 12. ТЦ по вул. Маяковського, 52

2.2. Організаційний план і управління персоналом

Для початку розглянемо організаційну структуру ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» »(див. рис.1).

Генеральний директор

Головний бухгалтер

Комерційний директор

Технічний директор

Директор з персоналу

Бухгалтерія

Плановий відділ

Матеріальний відділ

Відділ обліку та звітності

Відділ постачання

Відділ збуту

Склад

Спеціаліст з маркетингу

Технічний відділ

Інженерний відділ

Виробничий відділ

Відділ кадрів

Архів

Цех № 2

Цех № 1

Рис.2. Організаційна структура «М'ясокомбінат Товстун»

На чолі структури очолює Генеральний директор, йому підпорядковані головний бухгалтер, комерційний директор, технічний директор, директор з персоналу. Головний бухгалтер займається роботою обліку та звітності на підприємстві - відділу бухгалтерії, який у свою чергу ділиться на кілька підрозділів - плановий відділ, матеріал відділ і звіт обліку та звітності (даний відділ є найбільшим, в його завдання входить нарахування та виплата заробітної плати, контроль за відрахуванням податків і здачі звітності). Комерційний директор керує службою постачання (робота з постачальниками), збуту (оптові та роздрібні клієнти і т.д.), складом (тому що робота відділу постачання і збуту нерозривно пов'язана з роботою складу), і фахівець з маркетингу, який займається розробкою і впровадженням нових продуктів на ринок, стимулюванням ринку збуту, залученням потенційних клієнтів і т.д. Технічний директор керує технічним, інженерним і виробничим відділом. Директор з персоналу - відділом кадрів і архівом, у відділ кадрів входить також служба діловодства. Розглянемо склад трудового потенціалу ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун», а саме розглянемо динаміку чисельності персоналу (див. табл.3.)

Таблиця 3.

Динаміка чисельності ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун»

Середньооблікова чисельність, чол.

Абсолютна зміна, + / -

Показники

2005 р .

2006 р .

2007 р .

2006р до 2005 р

2007 р . до 2006р.

2007 р . до 2005р.

Робітники · Основні · Допоміжні

5645 2004

5823 2036

5909 2150

+178 +32

+86 +114

+264 +146

Службовці

417

431

452

+14

+21

+35

Фахівці

476

487

515

+11

+28

+39

Керівники

91

88

86

-3

-2

-5

Разом

8633

8865

9112

+232

+247

+479

Як видно з таблиці 3 в 2006 році на підприємстві ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» середньооблікова чисельність персоналу збільшилася в порівнянні з торішнім рівнем на 232 людини. Зростання середньооблікової чисельності персоналу ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» можна оцінити позитивно, тому що її збільшення відбулося за рахунок виробничого персоналу, фахівців і службовців підприємства. У 2006 році також спостерігається зростання чисельності основних і допоміжних робітників на 86 і 114 чол. відповідно. Спостерігається також приріст фахівців і службовців, а ось чисельність керівників навпаки знизилася на 5 чол. в 2007 році в порівнянні з 2005 роком.

3. Маркетинговий план

На підприємстві як такого відділу маркетингу не існує, а всі його обов'язки виконує фахівець з маркетингу. Необхідно також зауважити, що він займається в основному реалізацією маркетингової програми, яку йому надає комерційний відділ. Головним завданням маркетолога є своєчасна реалізація намічених заходів та промоакцій та створення сприятливих для їх здійснення умов. Саме підприємство не проводить будь-яких маркетингових досліджень, які носять епізодичний характер і замовляються у сторонніх організацій. Переважною більшістю досліджень на досліджуваному підприємстві є кабінетними, а зокрема - класичний аналіз документів. Тобто маркетолог спільно з категорійними менеджерами вивчають документи звітності з метою виявлення товарів користуються найбільшою популярністю, а також проблемних товарів. Також маркетологу приходять зразки рекламної продукції, яка повинна до певного терміну бути виставлена ​​в торговельному залі. Він зобов'язаний розмножити її і проконтролювати правильність і своєчасність її розміщення. У кінці звітного періоду маркетолог зобов'язаний відправляти в центральний офіс звітну документацію про виконану ним роботу.

3.1 Аналіз конкурентів та потреб споживачів.

Головними конкурентами є інші великі м'ясокомбінати міста та інших прилеглих міст, зокрема, м'ясокомбінат «Пушкінський», м'ясокомбінат «Флагман», м'ясокомбінат «Океан», м'ясокомбінат «Пелікан». Головний конкурент - м'ясокомбінат «Флагман», що знаходиться в безпосередній близькості до досліджуваному підприємству. Це пояснюється тим, що вони розташовані один від одного на такій відстані, яке рівномірно розподіляє кількість покупців між ними. Проте, кожен з конкурентів не зупиняється на досягнутому, а прагне розширити сферу свого впливу і збільшити кількість покупців, тому конкуренція на даному сегменті ринку сильна.

3.2 Маркетингова стратегія.

План створення єдиної маркетингової служби на підприємстві. Підприємство ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» планується створення відділ маркетингу. Першим кроком на шляху створення служби маркетингу на підприємстві є визначення її системи організації. Найбільш оптимальною для даного підприємства є організація маркетингової служби по продуктовому принципу. При такому підході менеджер із товару розробляє і реалізує стратегію і маркетингову програму по визначеному товарі чи торговій марці. При такій організації маркетингу відбувається спеціалізація і з'являється можливість координувати зусилля окремих співробітників в руслі загальних цілей і завдань підприємства. Товарна орієнтація найбільш яскраво виявляє свої позитивні властивості, коли вимоги до реклами, організації збуту й обслуговування, упаковці і т.д. істотно розрізняються для кожного товару. Розглянемо відділ маркетингу який планується на підприємстві ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун» (рис.2). SHAPE \ * MERGEFORMAT

Директор з маркетингу

Група маркетингового планування та контролю

Група маркетингових досліджень

Група економічного аналізу та цінової політики

Група реклами і стимулювання збуту

Група управління товарними марками

Рис. 2.Організація служби маркетингу ЗАТ «М'ясокомбінат Товстун»

Розглянемо докладніше плановану структуру, а також функції груп, функціональні обов'язки співробітників і зв'язок з іншими підрозділами компанії. Основні принципи, які планується закласти при створенні служби маркетингу: • служба маркетингу організується у виді самостійного підрозділу (департаменту); • департамент маркетингу має у своєму складі групи (відділи), які планують, організують і контролюють виконання визначених маркетингових функцій компанії; • у процесі своєї діяльності департаменту маркетингу в спеціальному (функціональному) відношенні підкоряються відповідні підрозділи компанії; тобто департамент маркетингу виконує роль своєрідного «інтелектуального штабу» компанії. Директор з маркетингу керує департаментом маркетингу компанії, організує і управляє всією діяльністю компанії в сфері маркетингу, реклами і стимулювання збуту. Він є першим заступником генерального директора й у його відсутність виконує його функції. Функціонально він входить до складу ради директорів компанії і підкоряється безпосередньо генеральному директору. Йому прямо підлеглі керівники груп департаменту маркетингу, а в спеціальному відношенні - директора департаментів, підрозділів і служб, що виконують маркетингові функції і задачі в компанії. Група маркетингового планування і контролю відповідає за стратегічне і поточне планування маркетингової діяльності компанії. Фахівці цієї групи здійснюють контроль виконання маркетингових функцій підрозділами компанії, що структурно не входять до складу департаменту маркетингу. На них же покладено завдання періодичної ревізії організації системи маркетингової діяльності на підприємстві. Група маркетингових досліджень відповідає за планування, організацію, збір інформації й обробку результатів маркетингових досліджень, проведених департаментом маркетингу. При цьому, сферою досліджень може виступати будь-який елемент як зовнішньої та і внутрішнього маркетингового середовища підприємства. При необхідності, фахівці даної групи можуть залучати зовнішні ресурси (компанії) до проведення маркетингових досліджень. Також займаються вивченням новинок. Група економічного аналізу та цінової політики здійснює аналіз економічних показників діяльності підприємства. При цьому в задачу групи не входять задачі фінансового аналізу і планування діяльності. Фахівці цієї групи визначають цінову політику компанії, політику знижок, складають прейскуранти компанії. Група реклами, і стимулювання збуту призначена для планування, організації і контролю рекламної діяльності компанії, діяльності в області просування товарів і стимулювання збуту. На цю ж групу покладаються обов'язки по підтримці суспільних зв'язків компанії. Група управління товарними марками складається з менеджерів по товарних марках (бренд-менеджерів), яку можна сформувати з наявних на підприємстві категорійних менеджерів, в завдання яких входить координування всього комплексу маркетингу своєї торгової марки і визначення товарної політики компанії по кожній товарній марці. Менеджери цієї групи можуть оперативно реагувати на найменші зміни ситуації на ринку, вони краще інших співробітників департаменту маркетингу знають особливості свого ринкового сегмента і свого продукту (товарної марки).