Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
plani_praktichnikh_25_gr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Практичне заняття № 1 Тема: Дошкільна лінгводидактика як педагогічна наука – 2 год. План

  1. Методика навчання дітей української мови у дошкільному навчальному закладі як нова галузь лінгводидактики.

  2. Предмет, специфіка і завдання курсу методики навчання дітей рідної мови.

  3. Об’єкт і мета вивчення курсу.

  4. Аналіз «Базового компонента дошкільної освіти в Україні»

Завдання для самостійної роботи:

  1. Скласти 10 завдань тестового характеру для перевірки знань студентів за темою практичного заняття.

  2. Виписати з «Базового компонента дошкільної освіти в Україні» положення, що стосуються комунікативної, фонетичної, граматичної, лексичної і мовленнєвої компетенції.

Завдання для самоконтролю:

1. Прочитайте, порівняйте та-проаналізуйте визначення методики розвитку мовлення як науки, подане в навчальних посібниках:

— Методика розвитку рідної мови дітей дошкільного віку — частина дошкільної педагогіки, яка розробляє єдину систему навчально-виховної роботи і розвитку мови, узагальнює передовий досвід дошкільних закладів, досвід кращих вихователів-новаторів і сім'ї, процес засвоєння дітьми дошкільного віку усної рідної мови (Лещенко О. М. Методика навчання рідної мови і грамоти,— К.: Вища шк., 1972.— С. 3).

— Методика розвитку мови — педагогічна наука, котра вивчає закономірності педагогічної діяльності спрямованої на формування мовлення у дітей дошкільного віку в дитячому садку (Бородич А. М. Методика развития речи детей,— М.: Просвещение, 1984. С. 4).

— Методика розвитку рідної мови та ознайомлення дітей з навколишнім у дошкільних закладах — це педагогічна наука, яка вивчає закономірності розвитку мови дітей на різних вікових етапах, специфіку педагогічної діяльності, спрямованої на формування мовних навичок у дітей, форми, засоби, методи і прийоми навчання дітей рідної мови (Методика розвитку рідної мови і ознайомлення з навколишнім у дошкільному закладі А. М. Богуш, Н. П. Орланова, Н. І. Зеленко та їн.— К-: Вища шк., 1992.— С. 5).

Яке з наведених визначень, на вашу думку, є вичерпнішим? Чому? Назвіть ознаки поняття «Методика розвитку рідної мови», які становлять суть його визначення.

2. Дайте відповідь на запитання: Методика розвитку мови дітей дошкільного віку — це частина дошкільної педагогіки чи самостійна наука? Що таке «лінгводидактика»? Чи входить методика розвитку мови дітей дошкільного віку до лінгводидактики? Чи можна її назвати «дошкільна лінгводидактика»?

3. Прочитайте, порівняйте та проаналізуйте визначення предмета методики розвитку рідної мови, подане в навчальних посібниках:

— Предметом її є розробка закономірностей, змісту, методів і форм роботи з розвитку мови дітей дошкільного віку в дошкільних закладах і сім'ї (Лещенко О. М. Методика навчання рідної мови і грамоти.—К.: Вища шк., І972.— С. 3).

— Предметом вивчення методики є процес оволодіння рідною мовою як засобом спілкування в умовах виховання та навчання (Методика розвитку рідної мови і ознайомлення з навколишнім у дошкільному закладі А. М. Богуш, Н. П. Орланова, Н. І. Зеленко та ін.

Яке з цих визначень найбільш вичерпно характеризує предмет методики?

  1. Як би ви визначили предмет та об’єкт вивчення методики розвитку рідної мови у дошкільному закладі?

  2. Назвіть основні розділи методики навчання рідної мови.

Література:

  1. Богуш А.М. Дошкільна лінгводидактика. - Запоріжжя: Просвіта, 2000.-216с.

  2. Крутій К.Л. Концепція та методичні засади програми "Дитина в дошкільні роки" - Запоріжжя: ЛІПС. ЛТД. 2003. - вид.2-е, перероб.-400с.

  3. Лінгводидактика в сучасних закладах освіти. - Одеса: ПНЦ АПН України, 2001.-269с.

  4. Маляточко. Програма розвитку, навчання та виховання дітей раннього та перед дошкільного віку. - 2-е вид., виправл. -Запоріжжя: "ЛІПС" ЛТД, 2004. - 60 с.

  5. Дитина в дошкільні роки. Програма розвитку, навчання та виховання дітей. - Запоріжжя: ЛІПС. Лтд, 2000. ‑ 268 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]