Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 ММПУР.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
43.48 Кб
Скачать

23. Розкрийте суть методу фантазії

Під методом фантазії ми розуміємо такий спосіб діяльності, коли досягається уявлення неіснуючого образу об’єкту (виробу), який функціонує і вирішує поставлену проблему, тобто є розв’язком певної проблеми, навіть якщо деякі елементи конструкції (або в цілому конструкція) цього об’єкта невідомі. Головною умовою методу фантазії є відсутність будь-яких обмежень, правил, постулатів, логічного та критичного мислення.

Процес створення фантастичних ідей можна представити в такому структурованому вигляді.

1. Постановка проблеми: що є недосяжним і що необхідно покращити незалежно від того, можливо це за нормальних умов чи ні?

2. З’ясувати і чітко сформулювати причини, що заважають розв’язку проблеми;

3. Припущення фантастичних умов, за яких зникають негативні чинники;

4. Відтворення з якомога більшою кількістю деталей і уточнень об’єкта або процесу, який реально функціонує за відсутності негативних чинників: форма, будова, принцип дії і т.д.;

5. Заміна фантастичних умов на реальні, наприклад, сили тяжіння не існує.

24. Розкрийте суть мктоду експертних оцінок.

Цей метод застосовують для аналізу у випадках, коли немає достатньої інформації для дослідження того чи іншого економічного явища, процесу, і виявлення факторів, що викликали відхилення. Він передбачає використання при розв'язанні аналітичних задач професійного опиту та інтуїції спеціалістів.

Експертну оцінку здійснюють спеціалісти-експерти, які складають кваліфікаційний аргументований висновок про стан того чи іншого питання діяльності підприємства (наприклад, висновки про знос будівель, доцільність їх зносу тощо). За допомогою цього методу виявляється єдина колективна думка спеціалістів-експертів при обміркуванні тих чи інших економічних проблем у результаті певних компромісів.

Для одержання найбільш якісних експертних оцінок до участі в експертизі залучають спеціалістів, які мають високий професійний рівень і практичний досвід з тієї чи іншої проблеми і можуть адекватно відобразити тенденції розвитку аналізованого економічного явища. Інколи для експертних оцінок застосовують анкетування, на базі якого оцінюється фактичний стан досліджуваного економічного об'єкта і дається прогноз на майбутнє.

Забейда Катерина

25. Основні напрями застосування експертних оцінок?

Експертну оцінку здійснюють спеціалісти-експерти, які складають кваліфікаційний аргументований висновок про стан того чи іншого питання діяльності підприємства (наприклад, висновки про знос будівель, доцільність їх зносу тощо).

Основні напрями застосування експертних оцінок:

1. визначення цілей;

2. експертний прогноз;

3. сценарій очікуваного розвитку ситуації;

4. генерування альтернативних варіантів;

5. визначення рейтингів;

6. оцінювальні системи;

7. прийняття колективних рішень.

26. У чому полягає особливість системного підходу?

Системний підхід (англ. Systems thinking — системне мислення) — напрям методології досліджень, який полягає в дослідженні об'єкта як цілісної множини елементів в сукупності відношень і зв'язків між ними, тобто розгляд об'єкта як системи.

Принципова особливість системного підходу перебуває в розгляді об’єкта управління як складової системи із різноманітними внутрішньо-системними зв’язками між її окремими елементами та зовнішніми зв’язками з іншими системами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]