Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 ММПУР.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
43.48 Кб
Скачать

50. Розкрийте суть функціонально-вартісного аналізу.

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) – один із методів евристичного аналізу, мета якого полягає у виборі оптимального варіанта, що забезпечує повноцінне виконання досліджуваним об'єктом (виробом, технологічним процесом, формою організації чи управління виробництвом тощо) своїх основних функцій при мінімальних затратах.

Метою ФВА є досягнення оптимальної корисності при найменших витратах.

Основними завданнями ФВА є:

– підвищення конкурентоспроможності продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках;

– зниження витрат на виробництво (зниження ємності основних, оборотних засобів, енергоємності, трудомісткості, підвищення віддачі основних засобів, матеріаловіддачі тощо);

– удосконалення технології виробництва;

– обґрунтування управлінських рішень.

51. Розкрийте суть методу блок-схем.

Блок-схемою називають графічне представлення алгоритму, в якому він зображується у вигляді послідовності пов'язаних між собою функціональних блоків, кожен з яких відповідає виконанню одного або кількох дій.

У блок-схемі кожному типу дій (введення вихідних даних, обчислення значень виразів, перевірці умов, управлінню повторенням дій, закінчення обробки і т.п.) відповідає геометрична фігура, представлена ​​у вигляді блочного символу. Блокові символи з'єднуються лініями переходів, визначальними черговість виконання дій.

52. Що таке невизначеність?

Невизначеність - це неповноцінність чи неточність інформації про умови реалізації розроблювальних підприємством проектів (програм), у тому числі пов’язаних з ними витратах і результатах. Невизначеність, пов’язана з можливістю виникнення в ході реалізації конкретного проекту несприятливих ситуацій і наслідків, характеризується наявністю економічного ризику і потребує свого урахування.

Семиляк Надія

Шинкарьова Марія

Ющук Марія

63. Як проводиться оцінка ступеня ризику?

У процесі аналізу альтернативних рішень виробляється оцінка ступеня ризику. Вона включає встановлення:

1) кількісного значення ймовірності настання події;

2) розміру наслідків ризику;

3) припустимого рівня ризику.

Тим самим з’являється інформація, необхідна для управління ризиком у конкретній ситуації.

Ступінь ризику може бути визначена різними способами: за допомогою теорії ймовірності, статистичним і експертним способами.

Для визначення ступеня ризику статистичним методом попередньо аналізується статистика втрат і прибутків, що мали місце в минулому досвіді. Шляхом установлення величини і частоти одержання позитивного результату визначається прогноз. Даний спосіб розрахунку ступеня ризику ґрунтується на значній інформаційній базі, що може бути відсутньою на підприємстві. У подібних випадках або «добувають» додаткову інформацію, що нерідко пов’язано з додатковими витратами, або використовують інші методи.

Оцінка ступеня ризику на основі опитування експертів припускає попередній відбір досвідчених фахівців, що встановлюють ймовірність і величину втрат, чи ймовірності припустимого та критичного ризику, або величину потенційних втрат. З приведених методів найбільш прийнятним для практики прийняття рішень є поєднання статистичного й експертного методів розрахунку ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]