Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_2012_ФІЗИКА_Електростатикалекц_2сем (2).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.25 Mб
Скачать

Модуляція і детектування

Амплітудна модуляція високочастотних коливань досягається спеціальним впливом на генератор високочастотних незгасаючих коливань. Зокрема, модуляцію можна здійснити, змінюючи на коливальному контурі напругу, що створюється джерелом. Чим більша напруга на контурі генератора, тим більше енергії надходить за певний період від джерела в контур. Це призводить до збільшення амплітуди коливань в контурі. При зменшенні напруги енергія, що надходить в контур, також зменшується. Тому зменшується і амплітуда коливань у контурі. Якщо змінювати напругу на контурі з частотою, меншою за частоти коливань, що виробляються генератором, то зміни амплітуди цих коливань будуть наближено прямо пропорційні змінам напруги.

У самому простому пристрої для здійснення амплітудної модуляції включають послідоно з джерелом постійної напруги додаткове джерело змінної напруги низької частоти. Цим джерелом може бути, наприклад, вторинна обмотка трансформатора, якщо по його первинній обмотці проходить струм звукової частоти. У результаті амплітуда коливань у коливальному контурі генератора буде змінюватися в такт із змінами напруги на транзисторі. Це й означає, що високочастотні коливання модулюються по амплітуді низькочастотним сигналом. Тимчасову розгортку модульованих коливань можна безпосередньо спостерігати на екрані осцилографа, якщо подати на нього напругу з коливального контуру.

Конденсатор у колі постійної напруги не проводить струм, оскільки його обкладки розділені діелектриком. У ланцюгу зі змінною напругою він проводить електричний струм, оскільки коливання змінного струму викликають циклічну перезарядку конденсатора, а тому і струм у ланцюгу. Для отримання великих ємностей конденсатори з`єднують паралельно. Загальна ємність батареї паралельно з`єднаних конденсаторів дорівнює сумі ємностей всіх конденсаторів, які входять у батарею.

При послідовному з`єднанні конденсаторів заряди усіх конденсаторів однакові. Загальна ємність батареї послідовно з`єднаних конденсаторів дорівнює

Ємність конденсатора визначається як відношення відповідного заряду до напруги (одиниці виміру Фарат)

.

Розв’язання типових задач

Задача №1. До плоского конденсатора підєднано напругу в 220 В. Яка має бути ємність конденсатора щоб накопичити заряд в розмірі 2420 Кл?

Розв’язання.

З відомої формулою випливає, що Фт.

Відповідь: 11Фт.

Задача №2. Яка буде загальна ємність 100 конденсаторів підєднаних послідовно (паралельно), якщо ємність першого 1 Фт, а наступного на 1 Фт більше і тд.

Задача №3. Відомо, що загальна ємність трьох конденсаторів становить 10N Фт. Яка буде ємність першого конденсатора, якщо ємність другого 2 N Фт., а третього 4N Фт. (підєднані послідлвно)?

Теоретичні питання

  1. Що таке змінний електричний струм?

  2. Які основні закони виконуються змінний електричний струм?

  3. Чи отримається змінний струм в електричному колі, якщо часто включати і виключати батарейку в цьому колі?

4. Що вивчає радіотехніка?

5. Як відбувається модуляція (демодуляція)?

6. Яка умова ідеальності електричного кола (ланцюга)?

7. Основні складові трансформатора?

8. Функції та характеристики конденсаторів?

9. Де використовується змінний електричний струм, які в нього переваги над постійним електричним струмом?