Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іНФОРМАТИКА 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
13.85 Mб
Скачать

Вікно коду програми

Вікно коду призначене для створення і редагування тексту програми. Цей текст складається за спеціальними правилами і описує алгоритм роботи програми. Сукупність правил запису тексту називається мовою програмування. У системі Delphi використовується мова програмування Object Pascal, який є розширеною і вдосконаленою версією широко поширеної мови Паскаль, вперше запропонованого швейцарським ученим Н. Виртом ще в 1970 р. і вдосконаленого співробітниками корпорації Borland (створені ними мови називалися Turbo Pascal, Borland Pascal і Object Pascal). Не дивлячись на те, що візуальне середовище Delphi бере на себе багато рутинних аспектів програмування, знання мови Object Pascal є неодмінною умовою для будь-якого програміста, що працює в цьому середовищі.

Первинне вікно коду містить мінімальний початковий текст, що забезпечує нормальне функціонування порожньої форми як повноцінне Windows-вікно. В ході роботи над проектом програміст вносить до нього необхідні доповнення, щоб додати програмі потрібну функціональність. Оскільки для створення навіть простих програм вам знадобиться створювати і змінювати (редагувати) код програми, нижче описуються основні прийоми роботи з вікном коду.

Відразу після відкриття нового проекту в нім будуть такі рядки:

unit Unit1;

interface

uses

Windows, Messages, SysUtils, Classes, Graphics, Controls, Frms, Dialogs;

type

TFormI = class(TForm) private

{ Private declarations } public

{ Public declarations } end;

var

Form1: TForm1;

implementation

{SR *.DFM}

end.

Ці рядки Delphi автоматично вставляє у вікно коду для нової форми. Як вже мовилося, вікно коду визначає поведінкову сторону вікна програми (тобто вікна, що з'являється після початку роботи програми), а вікно форми - його зовнішні прояви. Обидва вікна тісно пов'язано один з одним, причому Delphi “господарює” в його верхній частині, вставляючи необхідні рядки між

unit Unit1;

і implementation

{$R-*.DFM}

і

end.

у нижній частині вікна.

Щоб вставити у вікно новий рядок (рядки), потрібно спочатку, за допомогою клавіш курсора або клацнувши по вікну мишею, поставити текстовий покажчик (миготливу вертикальну межу) на потрібне місце, а потім за допомогою клавіатури ввести текст. Зазвичай текст коду програми розташовується в декількох рядках. Для переходу на новий рядок використовуйте клавішу Enter. Якщо в процесі введення ви помилилися і тут же відмітили свою помилку, видалите помилковий символ клавішею Backspace (довгаста сіра клавіша в правому верхньому кутку зони алфавітно-цифрових клавіш або розташована там же клавіша з лівою стрілкою). Клавіша Backspace видаляє символ зліва від миготливого покажчика, а клавіша Delete - праворуч від нього. Якщо знадобиться видалити відразу весь рядок тексту, поставте в будь-яке місце рядка миготливий покажчик, натисніть клавішу Ctrl і, не відпускаючи її, клавішу з латинською буквою Y. Таке сумісне натиснення клавіш надалі позначатимемо символом “+”: Ctrl+Y. Щоб відмінити останню зміну тексту, натисніть Ctrl+Z або виберіть Пункт меню Edit | Undo.

Разом з вікном коду зазвичай активізується) браузера Code Explorer, що полегшує пошук потрібних елементів у разі, коли у вікні набрано багато рядків коду