Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ МАЛОЇ ГРУПИ_2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
95.09 Кб
Скачать

План семінару

З дисципліни – методика викладання у вищому навчальному закладі

Тема практичного заняття– Динаміка формування студентської групи

Дата проведення - 23.02.2012

Цілі практичного заняття

Дидактична — отримання знань щодо динаміки і основних етапів формування студентської групи

Розвивальна — спонукання оволодіти розумінням способу формування групи і корегувати свою поведінку в майбутньому трудовому колективі.

Виховна —розуміння процесів, що відбуваються в групі, формування відповідальністі за вчинки, що сприяють формуванню трудового колективу.

Головна проблема практичного заняття – донесення до студентів списку проблем, які виникають у молодому колективі внаслідок різних соціальних явищ.

Обладнання – рисунки в кількох копіях, які були видані студентам для пере копіювання на лекції, можливе використання дошки для записів, пояснень, креслень.

Короткий опис структури семінару.

Семінар має на меті структурувати знання студентів, здобуті під час лекції. Даний семінар набуває вигляд дискусії, студентам задається питання, бажаючі відповідають, якщо питання розкрите не повністю, підключаються інші студенти. Якщо під час семінару виникають питання, студенти мають можливість пояснити одне одному особливості матеріалу. Тобто, студенти, що краще зрозуміли матеріал мають можливість розповісти своїм колегам те, що вони знають. В даному випадку, група студентів самостійно організовує свою роботу, а викладач перебуває у ролі медіатора. В разі, якщо студенти неправильно зрозуміли матеріал, викладач включається в дискусію і коригує, а також дає тему для обговорення (питання до розгляду).

План семінару

  1. Вступ (привітання викладача і короткий опис діяльності на семінарському занятті)

  2. Основна частина роботи (дискусія між студентами)

  3. Закінчення (видача викладачем завдання на наступний раз, виставлення балів активним студентам)

Хід семінару

  1. Вступ

Доброго дня, шановні студенти. Мене звати Рудковська Євгенія Миколаївна і сьогодні ми будемо говорити про групову динаміку в колективі, а особливо в студентській групі. Ця тема є досить актуальною, тому що ви є вже сформованою групою, але коли виникали певні конфлікти чи непорозуміння, було важко зрозуміти чому так відбувається.

Тому, тема нашого сьогоднішнього семінарського заняття «Динаміка формування студентської групи».

  1. Основна частина

Сьогодні ми працюватимемо з вами у вигляді дискусії. Ви на сьогодні мали прочитати лекцію присвячену цій темі. Сьогодні основними учасниками дискусії будете ви, а я виступатиму лише в ролі медіатора. Моєю функцією буде лише давати питання на розгляд, а ви будете відповідати, якщо хтось буде не згоден з даною відповіддю на питання, то може включатись у дискусію, доповнювати. Якщо ж я бачитиму, що дискусія іде не в напрямку визначеному темою семінару, я вимушена буду коригувати відповіді, або ж давати пояснення важких питань.

Примітка.Основну частину заняття займає дискусія студентів між собою. Викладач дає на розгляд групи список питань. Викладач виступає на семінарі медіатором, тобто подає питання на розгляд, пояснює незрозумілі моменти, закликає до дискусії, піднімає проблемні питання; задає питання, що спонукають студентів до «словесного бою». Якщо група веде себе мляво, медіатор (викладач) стимулює групу до дискусії.

Якщо у Вас є питання щодо сьогоднішнього нашого виду роботи, будь ласка, задавайте. Якщо питань немає, будемо починати працювати. Ітак, сьогодні на ваш розгляд надаю 16 питань.

Питання, які даються на розгляд студентам.