Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обставини, що виключають злочинність.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

4. Своєчасність затримання.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КК затримання може бути вчинене лише в момент або безпосередньо після вчинення злочинного посягання. Початковим моментом виникнення права на затримання злочинця є початок злочинного посягання, коли об'єкт посягання піддався безпосередній загрозі негайного заподіяння шкоди.

Право на затримання зберігається і під час посягання, що продовжується, а також безпосередньо, тобто відразу ж після завершення злочину.

Однак, затримання, зроблене через певний проміжок часу, тобто не безпосередньо після вчинення злочинного посягання, за наявності певних підстав може визнаватись неправомірним.

5. Необхідність заподіяння шкоди при затриманні.

Затримання злочинця, не пов'язане із заподіянням шкоди його життю, здоров'ю або майну, завжди більш бажане. Проте злочинці часто відмовляються виконувати вимоги того, хто затримує, у таких випадках громадянин нерідко змушений заподіяти злочинцю відповідну шкоду, тому що в потерпілих або інших осіб відсутня реальна можливість без серйозної небезпеки для себе або інших осіб здійснити ненасильницьке затримання злочинця.

6. Співрозмірність шкоди, що заподіюється злочинцю під час його затримання.

Вимушене (необхідне) заподіяння шкоди не може бути безмежним. Застосовані до злочинця в кожному випадку насильницькі заходи повинні мати визначені межі. Ці межі залежать від відповідності шкоди, що заподіюється, двом взаємопов'язаним обставинам: 1) небезпеці посягання і 2) обстановці затримання злочинця.

Перевищення меж заподіяної злочинцю шкоди під час його затримання є неправомірним і означає, що злочинцю заподіяна неспіврозмірна шкода (яка явно не співрозмірна або з небезпечністю вчиненого посягання, або з обстановкою затримання злочинця). Перевищити зазначені межі – означає заподіяти злочинцю надмірної шкоди, тобто порушити умову про її співрозмірність.

Згідно з ч. 2 ст. 38 КК перевищення меж заподіяння шкоди злочинцю при його затриманні – це умисне заподіяння особі, що вчинила злочин, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці затримання злочинця.