Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
449.02 Кб
Скачать

6 Використання пакетів прикладних програм

Відповідно до тематики дипломної роботи для вирішення окремих задач можуть використовуватися пакети прикладних програм, а також розроблятися оригінальні авторські комп’ютерні програми.

Так, для розв’язування окремих задач роботи слід використовувати математичне і комп’ютерне моделювання, CППР, САПР, інформацію з Інтернет та пакети прикладних комп’ютерних програм.

При написанні дипломної роботи особливо актуальним питанням є обробка табличної інформації, що забезпечується засобами електронних таблиць (Ехсel, Quattro Рго, Lotus 1-2-3 в сучасних версіях) та організацією реляційних баз даних з використанням систем управління базами даних (СУБД): FохРго fог Windows, Ассеss, Informix, Огасlе. Програмні продукти сприяють виконанню традиційних розрахунків, пов’язаних з маніпулюванням даними рядків і граф, завдяки наявності вбудованих функцій, а також дають змогу виконувати спеціальні аналітичні розрахунки.

Графіки різних видів під час виконання дипломної роботи можна побудувати за допомогою спеціального програмного забезпечення (наприклад STATGRAPHICS).

Для виконання розрахунків, що стосуються бізнес-планування, доцільно використовувати сучасну програму для розробки бізнес-планів та аналізу інвестиційних проектів Project Expert фірми «Про-Інвест-Консалтинг» .

СППР Marceting Expert дозволить обґрунтувати рішення на всіх етапах розробки стратегічного і тактичного планів маркетингу, пакети Advanced Business Valuation фірми «Essential Software», Primavera Project Planner корпорації «Primavera Sistems Inc.», Finanseer фірми «Stern Stewart & Со.» – стратегічного корпоративного планування.

Програмний продукт R/3 фірми «SAP AG» – це програмні додатки у сфері обліку і звітності, контролінгу, організації виробництва, управління матеріальними потоками, а також забезпечення якості, збуту, управління персоналом і проектами.

У процесі підготовки рішень стосовно бюджетування та загальної ефективності бізнесу можна використати програмне забезпечення ABS Planner, Hyperion Pillar.

Управління ризиками проектів можна здійснювати за допомогою прикладної програми Risky Project.

Для прийняття стратегічних рішень та складання довгострокових планів розвитку підприємства корисним буде використання таких програм, як BEST UNIDO, Business Planning Advisor Enterprise Support Systems, Strategic Focus Cash Focus Pty Ltd тощо.

Дипломник може розробити власну комп’ютерну програму для автоматизації і формалізації тих чи інших процесів в системі збору і обробки інформації для обґрунтування управлінських рішень. В пояснювальній записці наводиться опис алгоритму (засобів інформаційної та комп’ютерної підтримки), спосіб формування результатів розв’язання з вказівкою на послідовність етапів розрахунку.

  1. Написання загальних висновків дипломної роботи

Висновки (обсяг 3-5 с.) повинні бути чіткими та лаконічними із підтвердженням результатів та виявленої динаміки, запропонованих заходів конкретними даними. Фopмyлювaння повинні вiддзepкaлювати cyть результатів дипломного дослідження, дaвати пoвнe yявлeння пpo цiннicть i пpaктичнy знaчyщіcть роботи.

Недопустимо робити висновки у формі звіту про виконану роботу, що є типовою помилкою при написанні висновків, тобто у висновках слід вказувати не «що зроблено», а які конкретні результати одержано дипломником в результаті досліджень та які конкретні пропозиції слід реалізувати на практиці. Так, необхідно коротко сформулювати теоретичні та практичні результати проведеної роботи, виявлені проблемні аспекти, зробити оцінку рівня фінансового стану і визначити тенденції зміни, зробити оцінку ефективності менеджменту за темою роботи, визначити позитивні і негативні аспекти системи управління і зокрема організаційної структури підприємства, розкрити основні пропозиції та рекомендації, розроблені автором.