Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.реком до викон КУРС.Роботи 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

1. Мета і завдання курсової та дипломної роботи

Курсова робота є одним з видів наукової роботи, самостійним навчально-науковим дослідженням студента. Вона є, як правило, теоретичною реферативною працею. Метою виконання курсової роботи є: набуття вмінь та навичок самостійного опрацювання літературних, статистичних та інших джерел, законодавчих та нормативних актів; оволодіння загальнонауковими і спеціальними методами сучасних наукових досліджень; поглибленим вивченням будь-якого питання, теми навчальної дисципліни; логічного викладення власних думок.

Курсова робота – це самостійна творча робота, яка відбиває рівень теоретичних знань і практичних навичок, здатність студента до професійної діяльності як фахівця. Завданнями щодо її виконання є:

  1. розвиток умінь студентів відбирати, систематизувати та обробляти інформацію у відповідності до цілей дослідження;

  2. формування дослідницьких умінь та навичок студентів;

  3. стимулювання студентів до самостійного наукового пошуку;

  4. закріплення та поглиблення теоретичних знань та умінь самостійного вирішення конкретних актуальних завдань практики;

  5. вміння розробляти наукові висновки і конкретні пропозиції.

Курсова робота у відповідності до кваліфікаційних вимог повинна:

  • характеризуватися логічністю, доказовістю, аргументованістю;

  • обґрунтовувати актуальність теми, відповідність її сучасному стану розвитку науки, практичним завданням суспільства і господарства;

  • містити поглиблений аналіз теми дослідження, самостійні дослідження, розрахунки та обґрунтовані висновки й пропозиції з теми;

  • мати належне оформлення та бути виконаною і поданою на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.

2. Етапи виконання наукового дослідження

2.1. Вибір теми курсової роботи та її затвердження

Теми курсових робіт розробляються кафедрами і пропонуються студентам до виконання. Тема обирається самостійно або за допомогою керівника.

Тематика курсових робіт щорічно затверджується науково-методичною радою інституту і коригується з урахуванням набутого на кафедрах досвіду. Під час обрання теми слід враховувати наступні критерії: актуальність, новизна та перспективність, можливість упровадження результатів дослідження.

Керівництво курсовими роботами здійснюється найбільш кваліфікованими викладачами кафедр, що працюють за профілем курсової роботи.

2.2. Підготовка до написання та складання плану курсової роботи

Після затвердження тематики курсових робіт науково-методичною радою і визначення теми, науковий керівник ставить відповідні завдання до виконання дослідження та разом зі студентом розробляють календарний план (план-графік) виконання відповідних розділів роботи (Додаток А).

Зміст курсової роботи визначається її темою і відбивається у плані. Складаючи план, слід урахувати, які питання і в якій послідовності мають бути розглянуті при розкритті даної теми. Вдало складений план значною мірою полегшує дослідження і написання роботи. Він повинен бути логічним, а усі питання - сприяти всебічному висвітленню основної ідеї. Підготовлений студентом план узгоджується з науковим керівником, уточнюється та в подальшому може удосконалюватись, оскільки в ході написання роботи виникають певні корективи, пов’язані з розширенням або скороченням матеріалу.

План наукової роботи може бути простим (4-6 взаємопов’язаних і логічно побудованих питань, що дозволяють розкрити тему і складним та містити: вступну частину (вступ); три (або більше) розділи, кожен з яких має містити не менш як два параграфи, висновки та пропозиції, список використаних джерел та додатки (Додаток В).