Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.курс.Менеджмент організацій 2007.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
445.95 Кб
Скачать

4

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА

МЕНЕДЖМЕНТУ АГРАРНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для виконання курсового проекту з дисципліни

Менеджмент організацій”

для студентів денної та заочної форми навчання спеціальності

8.050 201 - “Менеджмент організацій”

Вінниця – 2007

УДК

Менеджмент організацій. Методичні вказівки і тематика курсових проектів для студентів факультету менеджменту денної і заочної форми навчання. / Укладачі: Фіщук Н.Ю., Фіщук Б.П., Пчелянська Г.О. – Вінниця: ОЦ ВДАУ, 2007. – с. 40

Рецензенти: доцент кафедри економічної теорії Вінницького державного аграрного університету Нікітченко В.С.

доцент кафедри економіки, підприємництва та менеджменту ВТЕІ КНТЕУ Лозовський О.М.

Рекомендовано до друку рішенням методичної ради Вінницького державного аграрного університету (протокол №1 від 24.09.07р.)

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ………….

ЗАГАЛЬНА СТРУКТУРА ТА ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ…..

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ ТА ЗМІСТ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ…………………………………………………………..

ЗАХИСТ КУРСОВОГО ПРОЕКТУ ……………………………………………….

СТРУКТУРНО-МОДУЛЬНА СХЕМА КУРСОВОГО ПРОЕКТУ………………

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………

ТЕМИ І РЕКОМЕНДОВАНІ ПЛАНИ КУРСОВИХ ПРОЕКТІВ………………..

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………..

ВСТУП

Складні умови господарювання, зміни в техніці та технологіях, зростаючі вимоги споживачів вимагають від сучасних менеджерів всіх рівнів управління нових знань та навичок, які б відповідали вимогам часу. Життєва необхідність у використанні менеджменту як одного з найефективніших і найпрогресивніших засобів управління організацією, спричиняється розвитком ринкових відносин у сільському господарстві, позитивними зрушеннями в економіці України, зростаючою конкуренцією на будь-якому ринку.

Управління сучасним виробництвом у наш динамічний час є досить складною роботою, яку можуть виконувати лише фахівці нової генерації, озброєні найсучаснішими знаннями. Тому підготовка спеціалістів у сфері аграрного менеджменту потребує глибокого опанування теоретичними і практичними знаннями з менеджменту.

Фахівці в галузі менеджменту повинні вміти виконувати функції планування, організації, координації, мотивації, контролю праці робітників організації для досягнення певних цілей. Першочергова задача менеджменту полягає в створенні організаційної культури, творчого інноваційного клімату, які стимулюють працівників на нововведення. Керівники різних ланок повинні стати ініціаторами технологічних і організаційних змін.

Після вивчення курсу студент повинен знати і розуміти призначення і можливості засобів і способів управління виробництвом, вміти на практиці знаходити прийоми і методи удосконалення управління виробництвом конкретного підприємства.

Виходячи з цього, можна сформулювати мету курсового проекту - поглиблення теоретичних знань з основ курсу студентами та формування у них практичних навичок по їх використанню в організації управління виробництвом у складних виробничих системах.

Виконання курсового проекту сприятиме становленню студентів як спеціалістів у виробничих структурах АПК.

1. Загальні вимоги до виконання курсового проекту

Тематика курсових проектів визначена програмою курсу "Менеджмент організацій" і виконується індивідуально на прикладі конкретного господарства чи підприємства, в якому студент денної форми навчання проходив виробничу практику, а студент-заочник працює. Тему курсового проекту студенти стаціонару отримують на кафедрі "Аграрного менеджменту" на початку першого семестру (студенти-заочники - в період установчої сесії). Викладач визначає строки, коли робота повинна бути представлена і зареєстрована на кафедрі (студенти-заочники подають роботу на кафедру у встановленому порядку).

2. Загальна структура та оформлення курсового проекту

Загальний об’єм курсового проекту повинен становити 40-50 сторінок рукописного тексту без додатків. Робота пишеться від руки або може бути набрана на комп'ютері та роздрукована на аркуші паперу форматом А4 (290 х 210 мм), Відстань між рядками повинна дорівнювати 8,4 мм (півтора інтервали), а число рядків на кожному листку - 28-30. При написанні тексту слід залишати поля таких розмірів: зліва -35 мм, справа 10 мм, зверху 20 мм, знизу 20 мм. Титульний лист (див. додаток А) набирається на комп’ютері. На ньому по повинно бути ніяких прикрас та оздоблень,

Курсовий проект має певну орієнтовну структуру, до якої входять такі основні елементи:

титульний аркуш (1 с.);

зміст проекту (1 -2 с.);

вступ (1-2 с.);

розділ 1 (10-15 с.);

розділ 2 (15-20 с.);

розділ 3 (12-15 с.);

висновки (2-3 с.);

список використаних джерел (2-3 с.);

додатки.

Заголовки структурних частин курсового проекту "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами симетрично до тексту.

Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої - великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовки не ставлять.

Відстань між заголовком та текстом повинна дорівнювати трьом-чотирьом інтервалам (12,6-16,8 мм).

Кожний розділ потрібно починати з нової сторінки.

Всі сторінки курсового проекту повинні бути послідовно пронумеровані. Номери сторінок не проставляють (але рахують) на титульному аркуші, змісті і першій сторінці вступу. Номер проставляється в правому верхньому кутку аркуша і позначається арабською цифрою.

Порядкова нумерація розділів розпочинається після вступу. Для нумерації використовуються лише арабські цифри.

Номер розділу ставлять після слова "Розділ", після номера розділу крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують назву розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад, 2.3. (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку розміщують заголовок підрозділу. Після закінчення підрозділу можна розпочинати наступний підрозділ.

Переносити частину назви розділів та підрозділів не допускається. Крапка в кінці заголовка не ставиться. Нове речення, яке не пов'язане по змісту з попереднім, пишеться з абзацу.

В роботі бажано мати графіки, діаграми, схеми, на які також робляться посилання в тексті. Всі ці ілюстрації називають рисунками, які мають порядкові номери, що проставляються після слова "Рис.". Рисунок підписується, на відміну від таблиці, знизу, де після слова "Рис." пишеться його порядковий номер арабськими цифрами і назва.

Номер ілюстрацій повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрацій, між якими ставиться крапка, наприклад, Рис. 1.2. (другий рисунок першого розділу). Під ілюстрацією послідовно розміщують її номер, назву і пояснювальні підписи

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) у межах розділу. В правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис "Таблиця" із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і таблиці, наприклад: Таблиця 1.2 (друга таблиця першого розділу).

Заголовки таблиць повинні відповідати їх змісту, бути короткими, чіткими. В заголовках можна вказувати також рік, одиниці виміру, джерело пізнавальної інформації та ін. Розміщення на одній сторінці двох і більше таблиць, не розділених текстом, не допускається.

Таблиці в тексті розміщуються після посилання на них, яке складається із скороченого слова Табл. і номера таблиці. Наприклад, Табл. 1.3 означає, що в далі у тексті має бути таблиця 1.3. Таблиця повинна розміщуватись на одній сторінці.

В роботі потрібно опрацювати не менше 20-ти літературних джерел, серед яких повинні бути, в першу чергу, роботи класиків, авторів економічної теорії та праці провідних вчених економістів-аграрників і висококваліфікованих фахівців за останні три роки. Під час опрацювання літератури необхідно обов'язково вести конспект, нумеруючи джерела та, проставляючи номери сторінок джерел, інформація яких буде використана в курсовому проекті. На основі конспекту складається потім список використаної літератури відповідно до вимог державного стандарту 7.1.34. На всі джерела, вказані в списку, обов'язково повинні бути посилання в тексті в квадратних дужках.

Це робиться так: після викладу думки або даних, що взяті з наукових літературних джерел, в кінці речення в квадратних дужках пишуться дві цифри, розділені комою. Наприклад, посилання в тексті [5, с. 25] складається з двох цифр, перша з яких означає порядковий номер літературного джерела в списку використаної літератури, друга цифра - сторінку, з якої взята пізнавальна інформація в цьому джерелі.

Громіздкі таблиці, великі рисунки, фотографічні, інструктивні матеріали, статистичні форми звітності, бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, матеріали, оброблені на ЕОМ тощо вміщуються в кінці тексту. Додатки нумеруються і підписуються аналогічно таблицям і рисункам. На них повинні бути посилання в тексті (такі ж, як на таблиці і рисунки) зі словом "додаток" і його номером в дужках у кінці речення. Переобтяжувати роботу додатками не варто. Додатки нумеруються великими літерами української абетки, наприклад, додаток А, додаток Б, за винятком літер Ґ, Є, І, ї, Й, О, Ч, Ь.