Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 3 курс.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
83.27 Кб
Скачать

1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ТУРИЗМУ

Кафедра спеціальних туристичних дисциплін

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсових робіт для студентів ІІІ курсу напряму підготовки 7.050201 «МЕНЕДЖМЕНТ» професійного спрямування «МЕНЕДЖМЕНТ ОРГАНІЗАЦІЙ»

(менеджмент туристичної індустрії)

КИЇВ 2011

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт для студентів ІІІ курсу напряму підготовки 7.050201 «Менеджмент» професійного спрямування «Менеджмент організацій» (менеджмент туристичної індустрії).

Упорядники: к. геогр. н. Гринюк О. Ю., Сокол Т. Г.

Рецензент: к. геогр. н. Дем’яненко С. О.

Обговорено та затверджено на засіданні кафедри спеціальних туристичних дисциплін, протокол № 2 від «05» «жовтня» 2011 р.

Загальні положення

Згідно з навчальними планами підготовки фахівців за напрямом «Менеджмент» зі спеціальності «Менеджмент організацій», спеціалізації «Менеджмент туристичної індустрії» студенти, які навчаються на освітньо-кваліфікаційному рівні «бакалавр», виконують курсову роботу з блоку прикладних професійно орієнтованих туристичних дисциплін.

Виконання курсової роботи є формою контролю засвоєних студентами спеціальних знань щодо сфери туризму, що дозволяє систематизувати та поглибити здобуті знання, творчо застосовувати їх у вирішенні конкретних ситуаційних завдань, розвинути навички самостійної роботи.

Методичні рекомендації мають на меті надання допомоги студентам у виконанні самостійної роботи та містять основні вимоги до змісту й оформлення курсової роботи, до організації її виконання, порядку захисту та критеріїв оцінювання.

Студент виконує курсову роботу на базі поглибленого вивчення спеціальної туристичної вітчизняної та зарубіжної літератури, статистичної інформації, загальнодоступної інформації з мережі Internet. На основі опрацьованої інформації студент повинен вміти провести аналіз, виявити проблеми та подати шляхи їх вирішення або подати пропозиції щодо покращення ситуації, визначити перспективи.

Темою курсової роботи є одна з актуальних проблем туристичної сфери України, що пропонується кафедрою спеціальних туристичних дисциплін.

Ключові етапи виконання курсової роботи:

  1. Вибір теми та обов’язкове узгодження плану з науковим керівником.

  2. Опрацювання літературних, статистичних та інформаційних джерел.

  3. Написання тексту курсової роботи.

  4. Оформлення курсової роботи та передача її науковому керівнику для перевірки.

  5. Подання курсової роботи на рецензію та її захист.

Керівництво курсовими роботами здійснюють викладачі кафедри спеціальних туристичних дисциплін, які в спеціально відведений час проводять індивідуальне консультування студентів, допомагають скласти план і контролюють процес виконання робіт.

Курсову роботу, що не відповідає вимогам щодо змісту й оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, а також ту, що не містить власного конкретного дослідження, до захисту не допускають і повертають на доопрацювання.

1. Вибір теми

Вибір теми є першим етапом виконання курсової роботи і має важливе значення для її успішного виконання. У виборі теми курсової роботи студенту належить враховувати його обізнаність з обраною темою, усвідомлювати мету та кінцевий результат. Теми курсових робіт закріплені за викладачами кафедри спеціальних туристичних дисциплін відповідно до тематики предметів. Отримавши тему, студент повинен підійти до свого наукового керівника для затвердження плану курсової роботи.

Не допускається виконання курсової роботи без попереднього узгодження і затвердження її плану науковим керівником.

2. Структура курсової роботи

Курсова робота для студентів ІІІ курсу виконується з предметів організаційно-технічного циклу і повинна мати самостійний дослідницький характер.

Загальними вимогами до викладу матеріалу курсової роботи є: відповідність тематиці, чіткість побудови; логічна послідовність викладення матеріалу; переконливість аргументації; точність формулювань; виключення можливості суб’єктивного та неоднозначного тлумачення; конкретність викладення результатів дослідження; обґрунтованість висновків і пропозицій.

Рекомендований обсяг роботи 35-45 сторінок друкованого тексту на аркуші стандартного формату (А-4), включаючи список використаної літератури та джерел. До обсягу не входять і не нумеруються додатки.

Курсова робота повинна містити такі елементи:

- ТИТУЛЬНУ СТОРІНКУ

- ЗМІСТ

- ВСТУП

- РОЗДІЛ 1

- РОЗДІЛ 2

- РОЗДІЛ 3

- ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

- СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ

- ДОДАТКИ.

Матеріали курсової роботи розміщують відповідно до її структури.

Титульну сторінку курсової роботи оформлюють згідно зразку, наведеного у Додатку А.

ЗМІСТ має бути на початку курсової роботи. Він містить назву структурних частин роботи та відповідну нумерацію сторінок, з яких вони починаються, зокрема вступ, розділи, параграфи, висновки та пропозиції, список використаної літератури та джерел, додатки (див. Додаток Б).

ВСТУП. Обов’язково повинен розкривати наступні моменти:

  • актуальність теми (Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми, з чого і випливає актуальність теми. Потрібно чітко, аргументовано обґрунтувати актуальність і доцільність роботи для розвитку туристичної сфери.);

  • мета та завдання курсової роботи (Мета це запланований результат, який студент планує досягти в курсовій роботі. Мета звичайно тісно переплітається з назвою роботи і повинно чітко вказувати, що саме розв’язується в курсовій роботі Завдання – це ті моменти які потрібно розв’язати щоб досягти поставленої мети – вони тотожні змісту курсової роботи. Завдання, як правило, розпочинають з таких слів: «вивчити», «описати», «встановити», «проаналізувати», «з’ясувати», «висвітлити» тощо);

  • об’єкт і предмет дослідження (Об’єкт – це процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і обранні для вивчення. Предмет – це те, що міститься в межах об’єкту, певна його сторона або властивість тощо. Об’єкт і предмет співвідносяться між собою як загальне і часткове);

  • інформаційні джерела (наводяться ключові (провідні) праці (роботи), що є основою теоретико-методологічної основі роботи та достатньо розкривають об’єкт дослідження і були використані автором);

  • структурно курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, списку використаної літератури та джерел, додатків (цим реченням закінчується написання вступу курсової роботи).

Рекомендований обсяг 1-2 стор. (Додаток В).

РОЗДІЛ 1. (теоретико-методологічний). Даний розділ повинен розкривати теоретико-методологічні засади об’єкту дослідження, аспекти законодавчого регулювання, методику дослідження, історичний аспект даного питання тощо. Рекомендований обсяг 10-12 сторінок.

    1. ….

    2. ….

    3. ….

Кількість параграфів залежить від теми курсової роботи.

РОЗДІЛ 2. (аналітичний). Даний розділ повинен розкривати характеристику об’єкту дослідження, аналіз показників розвитку, аналіз ресурсної бази, організаційно-технологічний аналіз тощо. Рекомендований осяг 10-12 сторінок.

2.1….

2.2….

2.3….

Кількість параграфів залежить від теми курсової роботи.

РОЗДІЛ 3. (рекомендаційний). Пропозиції та рекомендації щодо удосконалення (оптимізації) предмету дослідження, перспективи розвитку. Рекомендований обсяг 8-10 сторінок.

3.1…

3.2…

3.3…

Кількість параграфів залежить від теми курсової роботи.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ. Повинні стисло розкривати всі аспекти курсової роботи, таким чином, щоб з них можна було дізнатися, що конкретно, яким чином і який результат дослідження отримав автор курсової роботи. Рекомендований обсяг 3-4 сторінки.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ. Наводять наприкінці роботи. Даний перелік містить ту літературу та джерела, які були використанні автором під час написання курсової роботи. Головна вимога – відповідність посилань в тексті курсової роботи до наведеного списку. Послідовність наведених матеріалів є наступною:

  1. Закони України;

  2. Укази Президента України;

  3. Постанови Кабінету Міністрів України;

  4. інструкції та нормативні акти міністерств, інших установ та відомств;

  5. наукова, навчально-методична, спеціальна література, періодичні видання, видані українською або російською мовами (мовою оригіналу);

  6. наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами (подається мовами оригіналу);

  7. адреси Web – сторінок.

Пункти 5 та 6 розміщуються в абетковому порядку.

ДОДАТКИ не входять до нумерації сторінок, містять нумерацію літерами у правому верхньому куті, на кожен із додатків має бути посилання в тексті.

Курсову роботу подають у встановлений термін (не пізніше як за 5 (п’ять) днів до дня захисту, зазначеного у плані навчання) науковому керівнику для перевірки, рецензування та допуску до захисту. Письмова рецензія керівника курсової роботи від кафедри оформлюється на спеціальному бланку. Конкретні терміни щодо написання і перевірки курсової в цілому або по частинах студент узгоджує з науковим керівником індивідуально.

Керівник, залежно від ступеню готовності та якості курсової роботи допускає або не допускає її до захисту. У випадку недопущення студент повинен доопрацювати курсову роботу та передати її на повторну перевірку керівнику у спеціально визначений термін.