Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_bakalavr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
223.23 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики

ТА ПРОДОВОЛЬСТВА України

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ

агроекологічний університет

ФАКУЛЬТЕТ АГРАРНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра зовнішньоекономічної діяльності підприємств

ПРОГРАМА

виробничої зовнішньоекономічної практики

для студентів ОКР “Бакалавр”

спеціальності “Менеджмент ЗЕД”

Житомир – 2012

Програму виробничої зовнішньоекономічної практики розробив:

О. Д. Сайкевич – доцент кафедри ЗЕД підприємств,

кандидат економічних наук, доцент

Програма практики розглянута і затверджена:

  • на засіданні кафедри ЗЕД підприємств, протокол № 1 від 2 вересня 2011 р.

  • методичною комісією факультету аграрного менеджменту, протокол № 1 від 3 вересня 2011 р.

“Затверджую” Декан факультету аграрного менеджменту

В. І. Ткачук

6 вересня 2011 р.

ВСТУП

Мета проходження виробничої зовнішньоекономічної практики – проведення комплексного аналізу виробничої, комерційної, фінансової та зовнішньо-економічної діяльності підприємства, яке є об'єктом проходження практики, особливостей та перспектив розвитку підприємства в сучасних економічних умовах, розробка пропозицій щодо виходу підприємства на зовнішні ринки та підвищення ефективності господарської і зовнішньоекономічної діяльності.

Під час проходження виробничої практики студенти повинні опрацювати літературні джерела та первинні матеріали виробничої, комерційної, фінансової та зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

Тривалість проходження практики – 4 тижні. За цей період студенти набувають практичних навиків з чотирьох дисциплін: "Економіка підприємства", "Основи ЗЕД", "Економіка праці", "Фінанси".

За результатами проходження практики студенти складають звіт за розділами опанованих дисциплін за планом, представленим в даній програмі.

Завдання практики:

  • Проаналізувати і узагальнити процеси та тенденції в розвитку підприємства. Дати економічну оцінку його функціонування.

  • Вивчити особливості формування ринку продукції підприємства, засобів виробництва, робочої сили.

  • Дослідити досвід діяльності підприємства на зовнішньому ринку.

  • Навчитись користуватись нормативними матеріалами, первинною документацією, матеріалами фінансової звітності, бухгалтерського обліку.

  • Вивчити організаційну структуру та структуру управління на підприємстві, запропонувати шляхи їх удосконалення.

  • Провести аналіз фінансової ефективності діяльності підприємства, ступеню забезпеченості та ефективності використання трудових ресурсів.

  • Дослідити процес розрахунків підприємства з суб'єктами господарювання в Україні і за кордоном, запропонувати напрямки їх оптимізації.

Організація проведення практики

Практику студенти проходять на підприємствах, які письмово підтвердили свою готовність прийняти студента для проходження практики.

Відповідальність за організацію проведення виробничої практики покладена на кафедру зовнішньоекономічної діяльності підприємств.

Керівництво практикою здійснюється викладачами кафедри ЗЕД підприємств, а на підприємстві – призначеним спеціалістом.

Керівник практики від підприємства визначає робоче місце практиканта, знайомить його з керівником та спеціалістами. При можливості студент може бути зарахований на певну посаду за спеціальністю, що дозволить значно покращити виконання програми практики і підвищити рівень практичного навчання.

Студент повинен дотримуватись розпорядку робочого дня, прийнятого на підприємстві, чітко виконувати правила охорони праці і техніки безпеки, активно приймати участь в господарській діяльності і громадському житті підприємства. За період проходження практики студент повинен приймати участь в проведенні економічного аналізу, розробці заходів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва, вивчити місце підприємства в міжнародному поділі праці.

При прибутті на практику студент має представити керівнику практики від підприємства програму проходження практики і зробити відмітку про прибуття у щоденнику практики. В кінці терміну практики студент має представити на затвердження звіт про проходження практики і зробити відмітку у щоденнику про вибуття з місця практики.

Порядок оформлення і подання звіту

Протягом 10 днів після закінчення практики студент готовить та подає на кафедру ЗЕД підприємств наступні документи:

  1. звіт про проходження практики, завірений на титульному аркуші підписом керівника практики від підприємства і печаткою підприємства (зразок титульного аркуша наведений в Додатку 1);

  2. щоденник практики з відмітками (підпис керівника практики від підприємства і печатка підприємства) про прибуття студента на практику і вибуття студента з практики;

  3. характеристика діяльності студента на підприємстві під час проходження виробничої переддипломної практики, завірена підписом керівника практики від підприємства і печаткою підприємства;

  4. договір на проходження практики студентом, завірений підписом керівника підприємства і печаткою підприємства;

  5. паспорт підприємства, завірений підписом керівника підприємства і печаткою підприємства (Додаток 2).

Звіт має складатися із змісту, вступу, загальної характеристики підприємства як суб’єкта господарювання, розділів "Економіка підприємства", "Основи ЗЕД", "Економіка праці", "Фінанси", висновків, списку літератури, додатків.

У вступі обґрунтувати необхідність проходження студентами виробничої практики, сформувати мету і конкретні завдання проходження практики, описати інформаційну базу, на підставі якої складався звіт про проходження практики.

Висновки мають містити найважливіші узагальнення до кожного розділу звіту, а також конкретні пропозиції щодо підвищення ефективності діяльності підприємства – об’єкта практики.

У додатках мають бути представлені первинні документи, які характеризують діяльність підприємства за звітний період. Перелік цих документів зазначений у завданнях до кожного розділу звіту. Звітним періодом при проходженні практики вважаються 3 останні роки діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]