Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporn_konsp_tema_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Тема 2. Система і характеристика сучасного маркетингу

План лекції

  1. Принципи маркетингу.

  2. Функції маркетингу як основні види його діяльності.

  3. Структура та види маркетингу.

Література: 7,15,21,23,29,33,36,40.

Міні – лексикон

Принцип маркетингу – основна, вихідна позиція, найважливіше правило маркетингової діяльності або найважливіше настановлення для маркетингової діяльності.

Завдання маркетингу – похідний вид цілі, деталізований бажаний наслідок маркетингової діяльності, який описується точними кількісними і якісними показниками.

Функція маркетингу – обов’язок, вид діяльності персоналу служби маркетингу.

Організаційна структура маркетингу – відображення кількості, функціональних характеристик підрозділів, які займаються маркетинговою діяльністю, а також стійких прямих і зворотніх зв’язків між ними.

Маркетингове середовище підприємства (фірми) – сукупність об’єктів і умов, які здійснюють вплив на можливість маркетингу вирішувати завдання, що стоять перед ним.

Внутрішнє середовище маркетингу підприємства (фірми) – сукупність суб’єктів і умов даного підприємства (фірми), які здійснюють вплив на діяльність його служби маркетингу.

Зовнішнє середовище маркетингу підприємства (фірми) – сукупність суб’єктів і умов, які знаходяться поза підприємством (фірмою) і здійснюють вплив як на діяльність підприємства (фірми) в цілому, так і на діяльність його служби маркетингу.

Система маркетингу підприємства – сукупність взаємопов’язаних та взаємодіючих елементів, які разом складають єдине ціле з метою досягнення

якої-небудь цілі.

Принципи маркетингу

Технологія маркетингової діяльності

  1. Принципи маркетингу

Основні принципи маркетингу виходять із суті його концепції і полягають в наступному.

  1. Націленість на чітко виражений комерційний результат, що зводиться до освоєння намічених сегментів ринку відповідно до її довгострокових цілей.

  2. Комплексний підхід до досягнення намічених цілей.

  3. Максимальний облік умов і вимог вибраного ринку з одночасним ціленаправленим впливом на нього.

  4. Довготерміновий «горизонт бачення» цілей, що проявляється в явній увазі до прогнозних досліджень та розробці на їх основі товарів, які мають принципово нові споживчі властивості.

  5. Активність , підприємливість, націленність, що забезпечить швидку і ефективну реакцію на зміну зовнішнього, по відношенню до фірми, середовища.

Базуючись на принциповій методології маркетингу, як ринковій концепції управління, можна знайти підхід до визначення та опису маркетингової діяльності. Цей підхід складається з виділення ряду взаємозв’язаних і взаємообумовлених етапів (рис.7).

Рис.7. Методологія маркетингу.

Функції маркетингу на сучасному підприємстві

(рис. 9)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]