Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prikladi_sistem.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

1.Єдина інформаційна система Держпроду України

ЄІС Держпроду України призначена для вирішення завдань щодо інформаційного забезпечення діяльності департаменту, розвитку галузей харчової і переробної промисловості, впровадження методів ринкової економіки та нових технологій узагальнення практики виконання законодавчих і нормативних актів з питань, що відносяться до компетенції Департаменту, а також здійснення контролю за їх реалізацією.

ЄІС повинна охопити всю сферу господарської діяльності та забезпечити інформаційні запити всіх категорій споживачів.

До споживачів інформації відносяться:

  1. всі органи управління департаменту.

  2. всі підлеглі підприємства.

ЄІС передбачає максимальну концепцію інформаційних ресурсів.

Завдання ЄІС розділяють на 2 напрямки:

І.Завдання, які мають загально галузеве значення і спрямовані на підтримання державної політики розвитку харчової і переробної промисловості, а також її реалізація шляхом проведення інформаційно-організаційних заходів.

Споживачами рішення цих завдань передбачаються обласні, міські, районні організації і управління.

2. Інформаційне забезпечення по пріоритетному розвитку.

3. Проведення державної інвестиційної політики.

4. Організація і проведення технологічної політики.

5. Підготовка, розробка і реалізація цільових державних програм.

6.

6. Здійснення зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародна науково-технічна співпраця.

7. Надання статистичних даних, балансів забезпечення потреб населення в продовольстві.

ІІ. Інформаційне забезпечення галузей харчової та переробної промисловості в питаннях взаємодії по вертикалі і горизонталі.

1.Створення експериментальних і структурованих БД виробників сировини і ресурсів.

2.Формування ринків продукції матеріальних ресурсів, капіталів і послуг.

3.Проведення державної інвестиційної політики.

4.Організація і проведення технологічної політики.

5.Підготовка, розробка і реалізація цільових державних програм щодо подальшого розвитку харчової промисловості.

6.Надання статистичних даних, балансів забезпечення потреб населення в продовольстві.

7.Забезпечення аналітичною і довідковою інформацією галузей переробної і харчової промисловості.

8.Проведення моніторингу економічного аналізу рівня і динаміки дій на регіональних, вітчизняному, світовому ринках продовольства.

9.Обговорення галузевих інформаційних інфраструктур для передачі інформації.

2.Інформаційна система типу tf ”прозоре виробництво”

Побудована на використанні Web-технологій в автоматизації виробництва. Доступ до інформації в межах одного підприємства робиться через корпоративну мережу Intranet. Кожен користувач системи управління може одержати дані з виробництва на свій ПК, обладнаний браузером Internet. Компанія Шнейдер запропонувала використання вбудованого Web-сервера, який не тільки видає інформацію на запит, але й сам може ініціювати передачу повідомлень (e-mail). Подальшим розвитком мереж промислової автоматики стає Ethernet. Прозорий і легкий доступ до одержання даних у масштабах усього підприємства ід датчиків та виконавчих механізмів до рівнів планування і керування підприємством стає можливим завдяки наявності стандартної інтегрованої мережі, що забезпечує безліч серверних рівнів. Такою мережею стає корпоративна мережа Intranet, побудована за принципом клієнт/сервер, що забезпечує єдиний інформаційний простір.

Ключовими словами концепції TF (Transparent Factory) є прозорість і відкритість. Це означає, що користувачі можуть обирати будь-які пристрої різних виробників, і вони будуть здатні взаємодіяти між собою. Компоненти TF забезпечують можливість роботи у максимальному на сьогодняшній день обсязі. Установка і підключення системи аналогічні підключенню телефона.

Зараз компанія Шнайдер випустила 2 базових продукта:

  • вбудовані Web-сервери для контролерів Premium i Quantum;

  • OPC Factory Server.

На цей час маємо таку інформацію про Web-сервери для контролерів Premium i Quantum. Вони являють собою інтелектуальні мережні модулі, що встановлюються в шасі контролерів Premium i Quantum. Модулі дозволяють робити діагностику контроллера і його додатка, Java-аплети, а також динамічний редактор даних. Користувач може робити детальну діагностику реальної системи керування, перегляд даних реального часу, модифікацію додатків, відображення даних в адаптованому вигляді (мнемосхеми, графіки, таблиці, тощо). Вбудовані Java-аплети дозволяють робити додаткову обробку даних. Можливий запуск інших програм, створення зручного користувацького інтерфейсу.

Всі ці можливості доступні для будь-якого клієнта, що має доступ до даного Web-сервера. Користувач сам встановлює правила доступу і систему паролів. Перевага технології Internet полягає у тому, що не існує ніяких обмежень ні на кількість клієнтів, ні на довжину мережі.

В разі потреби споживач має можливість одержувати необхідну інформацію з інших серверів даних. Для цього використовуються класичні для Web-технологій гіперпосилання. Глибина переходів, обсяги доступної інформації і організація інтерфейсу залежать тількт від загальної потреби, доступних Web-вузлів і від бажань користувача.

На будь-якому рівні ієрархії глобальної системи керування підприємством можуть бути викликані і отримані дані реального часу. Web-технологія звільняє багато ресурсів підприємства для створення і супроводження проміжних бізнес-процесів.

Ще одна перевага використання TF полягає у тому, що величезний парк уже діючого устаткування АСУ може бути гармонійно і послідовно включений у єдину інформаційну структуру підприємства, що базується на Ethernet.

Впровадження даної технології для харчового виробництва особливо привабливо у таких випадках:

  • використання системних інтеграторів, що реалізують свої системи на значній відстані від своїх офісів. За допомогою цієї ідеології може бути успішно вирішені питання обслуговування і діагностики систем;

  • використання Web-серверів у випадках, коли потрібен моніторінг виробничих даних для багатьох користувачів. Ця технологія може замінити установку дорогих пакетів SCADA чи подібних до них.

Отже, концепція TF може бути достатньо привабливою для тих, хто бажає мати сучасну інфраструктуру і високу конкурентоздатність при мінімальних витратах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]