Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все 7 ответов.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

4) Ліплення на уроках образотворчого мистецтва в початковій школі: матеріали та інструменти; рельєфне і обємне ліплення; способи і прийоми ліплення.

Для ліплення використовують глину або пластилін. Краще ліпити з глини. Вона пластична, коли висохне – зберігає форму, добре фарбується гуашшю, аквареллю, темперою, маслом. Обладнання уроків ліплення нескладне. Кожному учневі для роботи потрібні підкладна дошка або станок з руховим диском, стеки, блюдце з водою.

Підкладна дошка (25х25 см) може бути виготовлена з фанери або орголіта. На дошку перед початком уроку чергові кладуть глину, з якої учні ліплять різні предмети.

Для відображення характерних форм предмета, виконання надрізів, передачі дрібних деталей, фактури візерунка використовують стеки. Вони можуть мати вигляд лопаток, ланцета і петлі. Для занять використовують кілька наборів стек різної форми.

Всі види роботи з ліплення поділяються на круглу скульптуру і рельєф. Для виконання круглої скульптури (об’ємний виріб) застосовують об’ємне ліплення. Для виконання рельєфів (скульптурне зображення на площині) застосовують рельєфне ліплення. Розрізняють барельєф (зображення виступає над площиною не більше ніж на половину об’єму), горельєф (зображення виступає над площиною більш як на половину об’єму), контррельєф (зображення заглиблюється у площину).

Ліплення, як і будь-який інший вид діяльності, вимагає оволодіння певними технічними прийомами, навичками. Дуже важливо навчити учнів основних технічних прийомів роботи з глиною, пластиліном. На перших етапах навчання для обробки таких форм, як куля, циліндр, диск, учнів ознайомлюють з такими прийомами ліплення: розкачування (виготовлення предметів циліндричної форми), скачування (виготовлення предметів кулястої форми), здавлювання і розплющування (виготовлення дисків, плоских форм), згинання, згладжування.

Для створення виробів складної форми використовують три способи ліплення: конструктивний – предмет створюється з окремих частин, скульптурний (пластичний) – ліплення з цілого шматка і комбінований – ліплення з окремих частин і цілого шматка.

Конструктивний спосіб ліплення. Учні виготовляють кожну частину виробу з окремого шматочку глини або пластиліну, які потім скріплюють. Виріб починають виготовляти з найбільших частин (у птахів і тварин – з тулуба і голови), а потім переходять до виконання менших (шия, дзьоб, ноги). Порівнюючи частину тулуба з величиною і формою, учні їх скріплюють, уточнюють просторове розміщення, завершують ліплення дрібних частин, узагальнюють форму.

Скульптурний (пластичний) спосіб ліплення. Частини виробу виготовляють за допомогою таких прийомів, як витягування, розрізання стекою, формування пальцями, рельєфне ліплення. Скульптурний спосіб, як більш складний, вимагає чіткого уявлення про форму, пропорції, конструктивну будову виробу. Тому ліпленню має передувати рисунок виробу, що дасть змогу уявити будову об’ємного образу, його пластичну форму і пропорційність частин.

Комбінований спосіб ліплення. У процесі створення виробів складної форми в ліпленні комбінованим способом використовують одночасно і конструктивний і комбінований способи ліплення.