Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга ОТ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
205.38 Кб
Скачать

Університет цивільного захисту україни

О.В. Третьяков, в.В. Зацарний, в.Л. Безсонний

Охорона праці

Навчальний посібник для самостійної роботи студентів

Харків 2008

УДК 331.45(075)

ББК

Друкується за рішенням

Вченої ради Університету цивільного захисту України,

Протокол № _7_ від “ _24_ ” _січня_ 2007 року

Гриф надано Міністерством освіти і науки України

(лист ________ від ________ р.)

Рецензенти:

Левченко О.Г. зав. відділом проблем охорони праці та екології Інституту електрозварювання ім.. Є.О. Патона НАН України, доктор технічних наук, старший науковий співробітник

Батлук В.А. професор кафедри охорони праці Національного університету „Львівська політехніка”, доктор технічних наук, професор

Мынка С.В. доцент кафедри моніторингу природокористування та попередження надзвичайних ситуацій Харківського національного університету ым. В.Н. Каразына, кандидат технічних наук, доцент

Третьяков О.В., Зацарний В.В., Безсонний В.Л. Охорона праці: Навчальний посібник для самостійної роботи студентів. – Харків, 2008. – 483 с.

Навчальний посібник є невід’ємною складовою частиною методичного забезпечення навчального процесу з курсу нормативної дисципліни “Охорона праці” при реалізації кредитно-модульної системи навчання у вищому навчальному закладі. Поряд з підручниками, збірниками задач і методичних вказівок для лабораторного практикуму, він забезпечує продуктивну роботу студентів по самостійному засвоєнню матеріалів відповідних модулів курсу. Посібник містить основні теоретичні питання розділів курсу у стислому викладенні з прикладами їх застосування у практичній діяльності і тестові завдання для самоперевірки рівня засвоєння матеріалу.

Посібник орієнтовано на студентів вищих навчальних закладів.

ISBN

© Університет цивільного захисту України, 2008

Передмова

Охорона праці – нормативна дисципліна, яка вивчається з метою формування у майбутніх фахівців з вищою освітою необхідного в їхній подальшій професійній діяльності рівня знань та умінь з правових і організаційних питань охорони праці, з питань гігієни праці, виробничої санітарії, виробничої та пожежної безпеки, визначеного відповідними державними стандартами освіти, а також активної позиції щодо практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров’я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати:

  • Призначення охорони праці, її структуру та основні поняття; розділи курсу "Основи охорони праці" та перелік тем розділів;

  • основні нормативно-правові акти з охорони праці, їх кодування;

  • управління охороною праці на державному і галузевому рівнях;

  • органи державного нагляду за охороною праці;

  • громадський контроль з охорони праці;

  • відповідальність за невиконання вимог з охорони праці;

  • відшкодування збитків працівникам у разі ушкодження їх здоров'я та моральних збитків;

  • навчання з питань охорони праці при підготовці працівників,при їх прийнятті на роботу та в період роботи;

  • порядок розслідування нещасних випадків на виробництві.

Вміти:

  • організувати розслідування нещасного випадку на виробництві;

  • визначити коефіцієнт частоти травматизму для конкретних умовна основі даних щодо травматизму і кількості працюючих;

  • визначити вимоги законодавчих і нормативних актів з охорони праці в межах функціональних обов'язків фахівця кваліфікаційного рівня "бакалавр";

  • визначати вимоги щодо навчання працівників з урахуванням їх функціональних обов'язків.

Від рівня і глибини засвоєння курсантами, студентами і слухачами цього курсу у значній мірі залежить ефективність вивчення і засвоєння таких інженерних та спеціально орієнтованих дисциплін, як “Охорона праці в галузі”, “Пожежна профілактика в населених пунктах”, “Пожежна тактика”, “Організація аварійно-рятувальних робіт” та інших.

Посібник, що пропонується, розроблено у повній відповідності до Навчальної програми нормативної дисципліни “Основи охорони праці” для вищих навчальних закладів освіти, затвердженої 31.07.1997 р. Міністерством освіти і науки України.

Приєднання системи вищої освіти України у 2005 році до Болонської декларації підвищує вимоги до рівня фундаментальної підготовки студентів вищих навчальних закладів. Перехід до кредитно-модульної системи навчання обумовлює перерозподіл навчального навантаження на користь самостійної роботи студентів. Навчальний план курсу “Охорона праці” передбачає 54 години навчального навантаження, з яких 30 години – аудиторні заняття (лекції, практичні заняття, лабораторні роботи, семінарські заняття) і 24 години - самостійна робота студентів. У відповідності до навчальної програми його розбито на вісім модулів, у структурі кожного з них передбачені теми для самостійного засвоєння.

Аудиторні заняття в умовах кредитно-модульної системи навчання проводяться з найбільш складних для засвоєння тем, а решту – студенти повинні засвоювати самостійно. Це потребує чималих зусиль з боку студентів і досить великих витрат часу.

Задля методичної допомоги студентам цей посібник містить у стислому вигляді основні теоретичні питання з усіх тем, що відповідно до тематичного плану з “Охорони праці” віднесено до самостійного засвоєння, визначення основних показників і базові формули, що дозволяє впорядкувати знання у загальну систему. На завершення кожної теми самостійного вивчення з усіх модулів наведені тестові завдання, які дозволяють здійснити самоперевірку рівня засвоєння знань та провести їх самооцінювання.

При підготовці цього посібника його укладачі взяли за базовий підручник В. Ц. Жидецького «Основи охорони праці» . – Львів: УАД, 2006. – 336 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]