Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m05_lection12.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
2.34 Mб
Скачать
  1. Означення та канонічне рівняння параболи

Означення 1. Параболою називається геометричне місце точок площини рівновіддалених від фіксованої точки (фокуса) і заданої прямої (директриси).

Оскільки параболу визначають задані фокус і директриса то відстань між ними вважається заданою. Її позначатимемо і називатимемо фокальним параметром параболи.

Вивчимо параболу методом координат. З цією метою виберемо прямокутну Декартові систему координат так, що б фокус містився на осі , вісь була перпендикулярна директрисі, а початок координат був рівновіддаленим від фокуса і директриси (див. мал. 11.1.1). Тоді фокус має координати , директриса задається рівнянням Якщо - довільна точка параболи, то що в координатній формі записується:

Отримане рівняння називається канонічним рівнянням параболи. Воно містить лише один параметр , який виражає відстань від фокуса до директриси. Отже, сім’я всіх парабол є одно параметричною.

Фокальним радіусом точки М параболи з фокусом називається відрізок (а також його довжина).

Фокальною хордою параболи називають хорду, яка паралельна директрисі і проходить через фокус. Визначимо координати кінців фокальної хорди параболи Оскільки перша їх координата то для другої координати Тому Отже, параметр - це половина довжини фокальної хорди.

Парабола як геометричне місце точок (фігура, лінія) була відома вже античним математикам і розглядалася як лінія перетину прямого колового конуса площиною, яка не проходить через вершину конуса і паралельна деякій дотичній площині цього конуса.

У шкільному курсі математики парабола фігурує в якості графіка квадратичної функції: Вона має фокальний параметр , вісь симетрії вершину повернута вітками в гору при і вітками вниз при .

Задача 1. На параболі знайти точки, фокальний радіус яких дорівнює 6.

Розв’язання. Оскільки шукана точка належить параболі, то її координати задовольняють рівняння .

Фокальний параметр даної параболи . Тому фокус параболи має координати . Тоді фокальній радіус:

або .

Відповідь:

Задача 2. В прямокутній декартовій системі координат фокус параболи має координати (-2;3), а директриса записується рівнянням Скласти рівняння параболи.

Розв’язання. Оскільки фокус не лежить на осі , то рівняння не є канонічним. Нехай - довільна точка параболи . Тоді, згідно з означенням параболи , що в координатній формі переписується:

Після піднесення до квадрату і множення на 25, рівняння матиме вигляд:

Відповідь:

Задача 3. Який фокальний параметр має парабола, фокус якої в прямокутній системі координат має координати (-5;4), а директриса записується рівнянням

Розв’язання.

Задача 4. Знайти фокус і директрису параболи

Розв’язання. Переписавши рівняння параболи у вигляді

Бачимо, що фокальний параметр параболи Оскільки парабола симетрична відносно осі і міститься у площині то

і

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]