Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота ДМ 11 Болтове зєднання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

Лабораторна робота дм – 11 Дослідження одноболтового з’єднання, яке працює на зсув

Мета роботи. Експериментальне і теоретичне визначення величини мінімальної сили, яка викликає відносний зсув з’єднаних деталей в залежності від сили затяжки болта і шорсткості спряжених поверхонь болтового з’єднання.

Короткі теоретичні відомості

В машинобудівній практиці дуже часто зустрічаються болтові з’єднання, які знаходяться під дією поперечних сил.

Ці з’єднання здійснюються за допомогою болтів, поставлених в отвори без зазора (рис.11-1), або з зазором (рис.11-2). В останньому випадку, щоб забезпечити нерухомість з’єднуваних деталей, болти попередньо затягують, в результаті чого в болтах виникають осьові зусилля . Ці зусилля стискують з’єднувані деталі між собою і створюють між ними сили тертя , які забезпечують відносну нерухомість деталей в з’єднанні.

Рис. 11-1.

Рис. 11-2.

Величина зусилля затяжки болта болтового з’єднання, яке знаходиться під дією зсуваючої сили визначається за умовою нерухомості деталей в з’єднанні

, звідки

,

(11-1)

де

- сила тертя між деталями, які з’єднуються;

- коефіцієнт запасу на зсув деталей; ;

- коефіцієнт тертя: для стальних і чавунних деталей ;

- кількість площин тертя деталей з’єднання;

- кількість болтів.

Максимальна сила затяжки досліджуваних болтів .

Момент загвинчування

,

(11-2)

де

- момент сил тертя в різьбі:

;

- сила тертя в різьбі при згвинчуванні гайки дорівнює коловій силі , тобто ;

- момент сил тертя на торці гайки:

;

- сила тертя на торці гайки;

- середній діаметр різьби;

- кут підйому гвинтової лінії:

;

(11-3)

- крок різьби;

- приведений кут тертя:

;

(11-4)

- дійсний коефіцієнт тертя в різьбі; ;

- приведений коефіцієнт тертя;

- кут профілю різьби, для метричної різьби: ;

- коефіцієнт тертя на торці гайки; ;

- середній діаметр опорної частини гайки (головки болта):

;

- розмір гайки під „ключ” (розхил ключа);

- діаметр отвору під болт.

З (11-1) і (11-2) при кількості болтів Z=1 отримаємо формулу для визначення теоретичного значення граничної зсуваючої сили (теоретичної):

.

(11-5)

Будова і принцип роботи пристрою

Робота виконується за допомогою пристрою ДМ-23 (рис.11-4), який встановлюється на стіл машини ДМ-30 (рис.11-3).

Пристрій (рис.11-4) складається із основи 1, двох щок 3, набору змінних пластин 4. Повзун 5 і пластина 4 з’єднуються стяжним болтом 6, який центрується в отворі деталей змінними втулками 7. Між повзуном і болтом передбачений радіальний зазор, який забезпечує пересування повзуна відносно пластин. Щоки 3 з’єднані з основою 1 віссю 2, яка зафіксована від випадання шайбою 11.

Об’єктом дослідження в даному пристрої прийнято з’єднання, яке складається із повзуна 5, стиснутого з обох боків змінними пластинами 4, виконаних із різних матеріалів з різною ступінню шорсткості контактуючих поверхонь.

Рис. 11-3.

Рис. 11-4.

Тиск на повзун 5 під час проведення роботи здійснюють упором 10 через пуансон 9, який з’єднаний з динамометричним кільцем 8. В початковому положенні повзун 5 встановлюють так, щоб його риска співпадала з верхньою рискою пластини 4. Зусилля, прикладене до з’єднання контролюють по індикатору і тарувальному графіку (рис.11-5) кільцевого динамометра, встановленого на установці ДМ-30, а зусилля затяжки болта по індикатору і тарувальному графіку динамометричного ключа (рис.11-6).

Випробувальна машина (рис.11-3) складається із пустотілої основи 1 і двох стояків 7 з поперечиною 12. Пристрій ДМ-23 М кріпиться до столу, який з’єднаний з гвинтом точного переміщення 5. Пересування столу вгору або вниз виконується за допомогою черв’ячно-гвинтового редуктора 4, який приводиться в дію від руки через маховичок 3 і зубчасту пару 2. Підготовка досліджуваного вузла до роботи здійснюється за допомогою установочного гвинта 11 і маховичка 13.