Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 7-9.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
9.1 Mб
Скачать

Лабораторна робота дм – 7

Вивчення конструкції підшипників кочення і їх вузлів

Мета роботи. Вивчення конструкції підшипників кочення, знайомство з конструктивними різновидностями підшипникових вузлів, правилами їх монтажу і регулювання.

Теоретичні обґрунтування

Підшипники сприймають навантаження від валів і осей, що обертаються з передачею їх на корпус машини. Від надійності підшипників в значній мірі залежить роботоздатність і довговічність машини.

а) б) в) г) д) е) ж)

Рис. 7-1.

Підшипники кочення являють собою готовий вузол і складаються (рис.7-1) із кілець зовнішнього 1 і внутрішнього 3, тіл кочення 4 (кульки або ролики) і сепаратора 2, призначеного для утримання тіл кочення на певній відстані один від одного. В процесі роботи тіла кочення котяться по бігових доріжках кілець, одно з яких, як правило, нерухоме.

Підшипники кочення класифікуються (рис.7-1) по слідуючим признакам:

  • по формі тіл кочення - шарикові і роликові, при чому ролики можуть бути циліндричні, конічні, бочкоподібні, голчасті, виті;

  • по напрямку навантаження, що сприймають - радіальні, радіально-упорні, упорні;

  • по числу рядів кочення - однорядні, багаторядні;

  • по здатності самоустановлюватись – самоустановні (сферичні) і несамоустановні;

  • по габаритних розмірах - на серії.

В залежності від розміру діаметра зовнішнього кільця серії бувають : надлегкі, особливо легкі, легкі, середні, важкі.

В залежності від ширини підшипника серії поділяють на вузькі, нормальні, широкі і особливо широкі. По класу точності: 0 (нормального класу), 6 (підвищеного), 5 (високого), 4 (особливо високого), 2 (надвисокого). Підшипники кочення маркірують нанесенням на торець ряду цифр і літер, які умовно позначають внутрішній діаметр, серію, тип, клас точності, конструктивні особливості і ін.

Дві перші цифри справа позначають внутрішній діаметр підшипника d. Для підшипників з розмір внутрішнього діаметра d визначається помноженням вказаних двох цифр на 5.

Третя цифра справа позначає серію підшипника: 1 - надлегка, 2 - легка, 3 - середня, 4 - важка, 5 - легка широка, 6 - середня широка і.

Четверта цифра справа позначає тип підшипника:

  1. радіальний шариковий однорядний 0;

  2. радіальний шариковий сферичний 1;

  3. радіальний з короткими циліндричними роликами 2;

  4. радіальний роликовий сферичний 3;

  5. радіальний роликовий з довгими роликами або голчастий 4;

  6. радіальний роликовий з витими роликами 5;

  7. радіально-упорний шариковий 6;

  8. роликовий конічний радіально-упорний 7;

  9. упорний шариковий 8;

  10. упорний роликовий 9.

П'ята або п'ята і шоста цифри позначають конструктивні особливості підшипників (кут контакту шариків в радіально-упорних підшипниках, наявність стопорної канавки на зовнішньому кільці і ін.)

Цифри 6, 5, 4 і 2, які стоять через тире перед умовним позначенням підшипника, позначають його клас точності. Нормальний клас точності позначають цифрою 0, яка не вказується.

Приклад позначення підшипника: 7616 - нормального класу точності радіально-упорний роликовий конічний (цифра 7) середньої широкої серії (цифра 6) з внутрішнім діаметром d= ; 6-50 409 - підвищеного класу точності (цифра 6) радіальний шариковий (четверта цифра справа - 0) важкої серії (цифра 4) з стопорною канавкою на зовнішньому кільці (цифра 5) діаметром внутрішнього кільця .