Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з БІЗНЕС ПЛАНУВАННЯ.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
693.25 Кб
Скачать

2.1. Поняття, види бізнес - проектів та їхня класифікація

Об’єктом дослідження у системі бізнес-планування є певний проект. Форми та зміст бізнес проектів можуть трансформуватися, але є дещо притаманне всім видам, а саме:

  • спрямованість на досягнення конкретних цілей, певних результатів;

  • координоване виконання багатьох взаємопов’язаних дій;

  • обмеженість часом, з певним початком і кінцем Проект як система діяльності існує рівно стільки часу, скільки його треба для одержання кінцевого результату. Концепція проекту не протистоїть концепції фірми або підприємства та сумісна з ним.

У сучасній економічній науці, залежно від завдань, що стоять перед спеціалістами, існує декілька визначень поняття проекту, кожне з яких має право на існування:

  • у самому загальному вигляді проект (project) — це«щось, що замислюється або планується, наприклад, велике підприємство» (тлумачний словник Webster);

з позиції системного підходу проект можна визначити як процес переходу з початкового стану в кінцевий — результат за участі ряду обмежень та механізмів.

  • у «Кодексі знань про управління проектами» проект —деяке завдання з певними вихідними даними та необхідними результатами (цілями), що обумовлюють засоби її рішення

На основі приведених вище визначень поняття проекту та опираючись на визначення Всесвітнього банку, можна зупинитися на тому, що:

«Бізнес проект — це комплекс взаємопов’язаних заходів, розроблених для досягнення певних цілей протягом заданого часу при встановлених ресурсних обмеженнях».

Інвестиційний проект — це інвестиційна акція, що передбачає вкладання певної кількості ресурсів, а саме інтелектуальних, фінансових, матеріальних, людських, для одержання запланованого результату та досягнення певних цілей в обумовлені строки. Фінансовим результатом інвестиційного проекту, як правило, є прибуток, матеріально-речовим результатом — нові або реконструйовані основні фонди (об’єкти) або придбання та використання фінансових інструментів чи нематеріальних активів з наступним одержанням прибутку.

Надалі ми з вами будемо розглядати основні аспекти планування інвестиційних проектів.

Бізнес проект є синтезом знань з різних наукових дисциплін, сфокусованих на рішенні проблеми вибору найкращого економічного розвитку, чи стосується це суспільства, чи підприємства. Бізнес планування слід розуміти як динамічний процес, що відбувається у двох площинах — часовій і предметній. У часовій площині провадяться роботи, які забезпечують процес розвитку проекту починаючи від виникнення самої ідеї і до його завершення. У предметній площині здійснюється аналіз і розробка проекту в різних змістових аспектах.

У зв’язку з наявністю багатьох різновидів проектів під час їхнього детального дослідження виникає необхідність у певній систематизації шляхом визначення класифікаційних ознак

Існують різні напрямки класифікації інвестиційних проектів. Так, В. Д. Шапіро [34] визначає «класичні» типи «нормальних» проектів та класифікує їх за масштабом, видами, складністю, строками реалізації, якістю виконання, обмеженістю ресурсів, конструктивним виконанням, учасниками.

За масштабом проекти класифікуються на: малі, середні і надвеликі.

Малі проекти — це капіталовкладення: до 10 млн. американських доларів;

середні— це капіталовкладення 10-50 млн. американських доларів;

над великі — це капіталовкладення понад 50 млн. американських доларів;

  • Прикладом типового малого проекту є модернізація діючого виробництва. Малі проекти мають ряд спрощень у процедурах проектування та реалізації, формування команди проекту — можна просто короткостроково перерозподілити інтелектуальні, трудові та матеріальні ресурси.

За характером цільового завдання проекти класифікують на антикризові, маркетингові, навчальні, інноваційні, реструктуризації, надзвичайні.

Ціль проектів антикризового управління — забезпечення позитивних показників обсягів та динаміки реалізації продукції, прибутковості та фінансової стійкості.

Ціль проектів реструктуризації— покращення виробничо-економічних показників підприємства та компаній за рахунок реформування систем організації та. Управління.

Маркетингові проекти та програми — в організаційному відношенні це сукупність усіх дій, спрямованих на підтримку та розвиток одного виду діяльності фірми, що визначає певну технологічну структуру: збирання інформації, її оцінка; обґрунтування та прийняття оптимальних управлінських рішень; координуючий вплив на різні боки діяльності фірми.

Інноваційні проекти — це проекти, пов’язані з трансформуванням наукових досліджень та розробок або інших науково-технічних досягнень у новий чи удосконалений продукт, впроваджений на ринок, у новий удосконалений технологіч­ний процес, що використовується у практичній діяльності, або у новий підхід до соціальних послуг.

Навчальні проекти та програми — їхньою ціллю є одержання учнями певного фаху чи його підвищення.

Надзвичайні проекти — пов’язані з виникненням та необхідністю ліквідації надзвичайних ситуацій, банкрутство.

За складністю проекту класифікують на моноапроекти, мультипроекти та мегапроекти,

Монопроекти — це окремі проекти певного виду і масштабу.

Мультипроекти — містять у собі зміну існуючих або створення нових організацій та фірм. Мультипроектом є вико­нання багатьох монопроектів) у межах виробничої програми фірми

Мегапроекти — це цільові програми, що містять декілька взаємопов’язаних проектів, що об’єднані однією метою, ресурсами та часом. Ці програми бувають як міжнародними, національними, регіональними, так і міжгалузевими, галузевими, змішаними. Як правило, програми формуються, підтримуються та координуються на верхньому рівні управління: державному, республіканському, муніципальному.

Мегапроекти мають наступні відмітні риси:

  • велика вартість (до 1 млрд. доларів і вище);

  • капіталоємкість — потреба у фінансових коштах у таких проектах, як правило, вимагає нетрадиційних форм фінансування зазвичай силами консорціуму фірм;

  • трудоємкість — 2 млн. людино-годин на проектування, 15-20 людино-годин на будівництво;

  • довготривалість реалізації: 5-7 і більше років;

  • необхідність залучення до участі інших країн;

  • віддаленість районів реалізації, тобто ще і додаткові витрати;

  • вплив на соціальне та культурне середовище регіону або країни загалом.

Найбільш характерним прикладом галузевого мегапроекту є проекти, що запроваджують у паливно-енергетичному комплексі.

Особливості мегапроектів потребують урахування наступних чинників:

  • розподіл елементів проекту за різними виконавцями та необхідність координування їхньої діяльності;

  • необхідність аналізу соціально-економічного середовища регіону, країни, а можливо і ряду країн — учасниць проекту;

  • необхідність виділення як самостійної фази — розробки концепції проекту;

  • розробка та постійне оновлення плану проекту;

  • необхідність виконання фази планування на всіх рівнях проекту;

  • необхідність моніторингу проекту з постійним оновленням усіх елементів плану проекту;

  • урахування неповторності (унікальності) мегапроекту.

Мегапроекти класифікують на організаційно-складні, технічно-складні, ресурсно-складні, комплексно-складні.

Складні проекти — це проекти, у яких присутня наявність технічних, організаційних або ресурсних завдань, рішення яких передбачає нетривіальні підходи та підвищені витрати на їхнє вирішення.

За строками реалізації проекти розподіляють на короткострокові, середні та мегапроекти.

Короткострокові проекти — зазвичай реалізуються на підприємствах з виробництва новинок різного роду.

За вимогами до якості та засобами її забезпечення проекти

бувають бездефектними, модульними та стандартними.

Бездефектні проекти — як домінантний фактор виступає підвищена якість. Як правило, вартість бездефектних проектів досить велика і вимірюється сотнями мільйонів, а в деяких випадках і мільярдами доларів (наприклад, атомні електростанції).

Специфіка цих проектів обумовлює вимоги до них:

  • загальний план проекту, що поєднує проектно-кошторисні та будівельно-монтажні роботи;

  • сумісний графік будівництва;

  • попередній запуск окремих технологічних ліній, що дозволяє своєчасно перевірити та забезпечити якість усіх систем проекту;

  • використання спеціально розробленої програми аналізу проблем, пов’язаних з проектом, що дозволяє своєчасно їх викрити та виправити;

  • застосування максимально гнучкої системи управління проектом, що дозволяє своєчасно викрити та виправити проблеми, що виникли.

Модульне будівництво — є відносно новим засобом вирішення ряду завдань управління проектами. Сутність даного методу полягає в тому, що більша частина майбутнього проекту виробляється не на місці майбутньої експлуатації. Після виготовлення такі модулі транспортуються та встановлюються на місці майбутньої експлуатації. Цей метод є ефективним для промислових об’єктів, що споруджуються у віддалених та погано доступних місцях з нерозвинутою виробничою та соціальною інфраструктурою.

Модульні проекти мають деякі особливості:

  • виникає необхідність створення спеціальної комплексної групи робочих, фахівців за модулями. Ця група має працювати як частина команди, створеної для реалізації проекту;

  • план проекту має ураховувати вимоги «абсолютної» своєчасності робіт з проектування, виготовлення та транспортування модулів та бути пов’язаним з іншими роботами за проектом;

  • важливою частиною проекту стає транспортування модулів на будівельний майданчик.

За характером проекту розділяють міжнародні та вітчизняні проекти.

Міжнародні проекти — відзначаються значною складністю та вартістю. Вони відіграють значну роль в економіці та політиці тих країн, для яких розробляються.

Специфіка даних проектів наступна:

  • обладнання та матеріали для таких проектів, як правило, придбавається на світовому ринку;

  • рівень підготовки таких проектів вищий за аналогічні«внутрішні»;

  • довготривалість підготовчого періоду для таких проектів більша завдяки складності їхньої організації та управління;

  • інформаційна підтримка міжнародних проектів завжди більш ефективна ніж «внутрішніх» проектів.

Вітчизняні проекти — здійснюються у межах однієї держави.

ситуацій.

За об’єктом інвестування проекти бувають фінансові та реальні.

Фінансові проекти — здійснюються на основі фінансових інвестицій, під якими слід розуміти вкладення коштів у різноманітні фінансові інструменти, серед яких найбільшу частку займають цінні папери.

Проекти реального інвестування — здійснюються на основі інвестування в реальні активи (основні фонди, підприєм­ства тощо).

За характером та сферою діяльності виділяють наступні проекти: промислові, проекти дослідження та розвитку, організаційні, економічні та соціальні.

В іншій спеціальній літературі [8] інвестиційні проекти класифікують за ступенем обов’язковості, терміновості, зв’язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]