Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sam_rob_IM.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Скільки коштує „Біг-мак”?

Фірма McDonald’s прагне підтримувати баланс між високою та низькою ціною на пропоновані нею продукти харчування, зберігаючи при цьому високу якість та забезпечуючи доступність здійснення покупок.

Висока еластичність попиту примушує фірму відстежувати тенденції у зміні цін конкурентів. З врахуванням цього фірма McDonald’s використовує різні методи встановлення цін у різних країнах. При цьому ціна на найпоширеніший продукт у світі – „Біг-мак” – стала своєрідним індексом обмінного курсу окремих країн.

Дещо про історію

Один із перших франчайзерів корпорації McDonald’s був Джим Деллічатті. На умовах франчайзингу він володів багатьма ресторанами McDonald’s у Пітсбурзі та його передмісті.

Аналізуючи свою підприємницьку діяльність, одного разу він помітив, що кількість клієнтів, які відвідують його ресторани, стала постійно зменшуватись. Щоб зупинити такий небажаний для нього процес, Джим Деллічатті вирішив умовити менеджерів головного офісу корпорації McDonald’s удосконалити асортимент пропонованих страв. Він запропонував включити до меню ресторанів McDonald’s двоповерховий гамбургер зі спеціальним соусом та різними добавками. Така ідея виникла у нього, коли він вивчав меню ресторанів „Біг-бой”, де відвідувачам пропонувались подібні бутерброди, які користувались попитом. Керівництво корпорації надало дозвіл на експеримент. У 1967 році у ресторанах McDonald’s з’явився пробний зразок того, що надалі стало називатися „Біг-маком”.

Просування „Біг-маку”

Пробний зразок „Біг-маку” продавали лише у заміських ресторанах та доповнював традиційне меню, але вже на протязі перших двох місяців обсяги продажу „Біг-мака” зросли на 12%. Його продаж захотіли організовувати й інші франчайзери. В результаті „Біг-мак” став пропонуватися у різних місцях міста й до кінця 1968 року вийшов на загальнонаціональний рівень.

З метою подальшого просування „Біг-маку” на національному ринку був проведений конкурс серед відвідувачів ресторанів. Хто вірно перераховував всі інгредієнти „Біг-маку” за 4 секунди, той отримував сандвіч безкоштовно. Спроби учасників конкурсу назвати інгредієнти „Біг-маку” записувались на плівку та передавались по радіо. Після цього продаж „Біг-маку” зріс на 25%. Вище керівництво фірми McDonald’s прийняло рішення про масовий продаж даного продукту.

Вартість „Біг-маку” в окремих країнах

„Біг-мак” став одним з найбільш поширених у світі продуктів харчування. Всі „Біг-маки” доволі ідентичні за якістю та складом на всіх національних ринках. Вони виготовляються за одним й тим самим рецептом більш, ніж у 100 країнах світу. Разом з тим ціна на „Біг-маки” різна для окремих країн і, відповідно до одного з проведених досліджень, дорівнювала: у Кувейті – 7,33 долл., у Великобританії – 3,37 долл., у США – 2,90 долл., у Японії – 2,33 долл., в Естонії – 2,27 долл., у Литві – 2,26 долл., у Латвії – 2,0 долл., у Польщі – 1,63 долл., у Росії – 1,45 долл., у Біларусі – 1,27 долл., в Україні – 1,26 долл., у Китаї – 1,26 долл.

Як видно з наведених даних, найнижча ціна на „Біг-мак” зафіксована у Китаї, найвища – у Кувейті.

Питання до ситуації:

  1. Які основні фактори були враховані при встановленні ціна на „Біг-мак” в окремих країнах?

  1. Які методи ціноутворення використовуються фірмою McDonald’s?

  1. Яке співвідношення має ціна на „Біг-мак” до курсу національної валюти?

Завдання 5.

Проведіть аналіз практичної ситуації та дайте відповіді на питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]