Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Товарознавство_сировини_матер_ал_в_та_засоб_в...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Teмa 3. Олійні та ефіроолійні культури

Народно-господарське значення, загальна характеристика і хімічний склад олійних культур: соняшнику, софлору, гірчиці, ріпаку, рижеї, рецини, кунжуту, маку олійного, земляного горіха (арахіса), періли, лялеманції. Особливості зберігання олійних культур та вимоги до їх якості.

Ефіроолійні культури: коріандр, аніс, кмин, м’ята, шалфей мускатний, хімічний склад, використання. Товарна класифікація середовища ефіроолійних культур.

Місце України у світовому виробництві олійних та ефіроолійних культур.

Teмa 4. Цукрові буряки

Виробництвб цукрових буряків і цукру в Україні. Місце України у світовому виробництві цукру. Основні зони бурякосіяння. Особливості хімічного складу коренів цукрових буряків. Технологічні вимоги промисловості до коренів цукрових буряків, оцінка їх як сировини.

Особливості коренеплодів цукрових буряків як об’єкта зберігання. Вплив технології вирощування та збирання на цукристість та лежкоздатність коренеплодів цукрових буряків. Біохімічні та мікробіологічні процеси, що гальмуюють під час зберігання коренеплодів цукрових буряків. Основні умови, що скорочують процеси обміну речовин в клітинах та забезпечують захист коренеплодів від розвитку мікроорганізмів. Шляхи скорочення втрат цукру в коренеплодах. Сучасні способи зберігання цукрових буряків. Зберігання у високих кагатах з активним вентилюванням. Підтримання оптимальної вологості повітря в кагатах, застосування дезинфікуючих та біологічно-активних хімічних препаратів. Нові види накриття. Догляд та спостереження в період зберігання. Нормативні та актовані втрати коренеплодів та їх облік.

Залежність виходу цукру від якості сировини і технології їх виробництва. Використання відходів цукрового виробництва (меляси, вичавок, дефекату, фільтрпресого бруду) в сільськогосподарському виробництві.

Teмa 5. Хміль, тютюн та махорка

Технологія післязбиральної обробки хмелю. Активне вентилювання свіжезібраного хмелю. Режим сушіння, типи хмелесушарок, кондиціювання шишок за вологістю, сульфітація (сіркування), пресування та упакування хмелю. Режими та способи зберігання хмелю. Нове у виробництві та використанні шишок хмелю. Нормування якості хмелю сирцю та пресованого хмелю.

Основи технології збирання та первинної обробки тютюну та махорки (провялення, сушіння, ферментація, сортування та зберігання). Нормування якості тютюну і махорки.

Teмa 6. Рослинна лікарсько-технічна сировина

Рослинна сировина - цінний народногосподарський фонд, національне богатство країни. Запаси рослинної сировини в Україні.

Методика вивчення запасів сировини і можливостей заготівлі лікарських рослин. Видовий склад дикоростущих лікарських рослин. Виявлення основних місць проізростання, встановлення головних масивів, загальних запасів сировини, розмірів можливих щорічних промислових заготівель. Збереження ресурсів лікарських рослин.

Класифікація рослинної лікарсько-технічної сировини та основні ознаки її груп. Представники лікарської сировини.

Планування, організація та технологія заготівлі лікарської сировини. Правила збирання, первинна обробка, сушіння, приймання, упаковка, відправка сировини. Технологія зберігання лікарської рослинної сировини. Шкідники. Вимоги до якості.

Біологічна дія препаратів, одержаних з лікарських рослин.