Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_politologiya.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
83.88 Кб
Скачать

23) Характеристика тоталітарного політичного режиму

Тоталітаризм - певний тип політичної системи, специфічний політичний і суспільний лад, політичний і соціальний явище XX століття. Однією з яскравих характерних рис тоталітаризму є вимога загальної рівності. Так, Гракх Бабеф закликавназавжди відняти у кожного надію стати більш багатим, більш впливовим,переважаючим своїми знаннями кого-небудь зі своїх співгромадян. Ідеї ​​тоталітаризму знайшли відображення і в працях Йоганна Готліба Фіхте, ГеоргаВільгельма Фрідріха Гегеля, Карла Маркса, Фрідріха Ніцше, та ін 1. Тоталітаризм завжди відчуває дуже серйозні проблеми з легітимністю влади.Тоталітарний режим ніколи не встановлюється в результаті вільних, чеснихвиборів. Встановленню тоталітаризму зазвичай передують революції, державніперевороти, заколоти, путчі, узурпація влади і т.д. Таким чином тоталітарнийрежим не отримує мандат народу і тому не може вважатися легітимним.

2. Відбувається абсолютне відчуження переважної більшості населення від можливості не тільки формувати владу, але й впливати на владу, контролювати держава. 3. Логічним завершенням тотального контролю держави над країною є одержавлення особистості, перетворення громадян тоталітарного суспільства в державних кріпаків або державних рабів 4. Для того, щоб забезпечити таку експлуатацію громадян, державою створиться організована система внутрішнього терору влади, проти власного народу.  5. У цій ситуації в країні фактично зникає правова система. Замість неї створюється система законодавчих актів, а також рівних їм за ступенем важливості . 6. У політичній системі тоталітарного ладу вся повнота вищої влади концентрується в руках вождя, його найближчого оточення. 7. Для тоталітарного режиму характерно існування однієї безроздільно пануючої, політичної партії. 8. Характерною особливістю тоталітарного режиму є створення культу особистості вождя, роздмухування цього культу до гіпертрофованих розмірів, перетворення особистості вождя на подобу напівбога.

9. Політизація та ідеологізація всіх процесів і відносин у суспільстві економічних, соціальних, культурних, наукових, побутових, міжособистісних, шлюбно-сімейних і т.п. 10. Влада тоталітарного режиму в своїй соціальній політиці прагне проводити принцип "розділяй і володарюй". 

11. Найважливішою характеристикою тоталітарного режиму є створення і насадження особливого виду тоталітарного масової свідомості.  12. Економічний лад тоталітарного суспільства спирається на всеосяжне панування державної власності, яка функціонує в режимі жорсткої планової економічної системи. 

24) Авторитарний політичний режим

На відміну від тоталітаризму, авторитарний політичний режим допускає існування обмеженого плюралізму в різних суспільних сферах, погоджується з існуванням окремих елементів демократії, таких як парламентські вибори, багатопартійність. Проте його сутнісними ознаками залишається щоденна загроза репресій, використання армії та каральних органів.

Авторитаризм (від лат. auctor засновник, творець і auctoritas - думка, рішення, право) розуміється як режим, зміст управління при якому полягає в концентрації влади в руках одного або кількох лідерів, які не приділяють уваги досягненню суспільної згоди стосовно легітимності їх влади.

Основні ознаки авторитаризму:

  • перевага в діяльності державних органів методу адміністрування, диктату (за авторитаризму рідко застосовується компроміс із найважливіших політичних проблем);

  • сильна виконавча влада;

  • концентрація влади в руках одного чи декількох державних органів;

  • здійснення органами виконавчої влади нормотворчих функцій;

  • вуження сфери гласності та виборності державних органів;

  • обмежені громадянські, політичні та особисті права і свободи, юридичні гарантії їх забезпечення;

  • відчуження народу від влади;

  • відсутність єдиної ідеології;

  • опора на силу й готовність влади в будь-який час застосувати масові репресії;

  • обмеження чи заборона діяльності опозиційних до існуючого режиму об´єднань громадян;

  • органи влади діють на власний розсуд (часто порушуючи при цьому закон), керуючись власним баченням політичної доцільності.

Найчастіше авторитаризм встановлюється в країнах, які переходять від тоталітаризму до демократії. Характерно, що за авторитаризму існує і громадянське суспільство, а в самому суспільстві чіткої регламентації зазнає переважно політична сфера. За цього політичного режиму в суспільстві можлива легальна опозиція, і якщо за тоталітаризму необхідно постійно доводити режимові свою особисту відданість і лояльність, то за авторитаризму відданість не обов´язкова, головне — відкрито не виступати проти режиму. За авторитаризму немає уніфікованої ідеології. А через поруйнованість репресивного апарату та несформованість демократичних інститутів мобілізаційні можливості її застосування практично відсутні, а само суспільство характеризується вищим ступенем інертності, ніж за інших політичних режимів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]