Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
43-52.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
29.6 Кб
Скачать

Свойства и характеристики генераторов смешанного возбуждения

47.Типи, механiчнi характеристики, застосування двигунiв постiйного струму.

Електричні машини постійного струму широко застосовуються в різних галузях промисловості.Значного поширення електродвигунів постійного струму пояснюється їх цінними якостями: високими пусковим, гальмівних та перевантажувальним моментами, порівняно високим швидкодією, що важливо при реверсуванні і гальмуванні, можливістю широкого і плавного регулювання частоти обертання.Електродвигуни постійного струму використовують для регульованих приводів, наприклад, для приводів різних верстатів і механізмів. Потужності цих електродвигунів досягають сотень кіловат. У зв'язку з автоматизацією управління виробничими процесами і механізмами розширюється область застосування малопотужних двигунів постійного струму загального застосування потужністю від одиниць до сотень ват.У залежності від схеми живлення, обмотки збудження машини постійного струму поділяються на кілька типів (з незалежним, паралельним, послідовним і змішаним збудженням). Щорічний випуск машин постійного струму в Україні значно менше випуску машин змінного струму, що обумовлено дорожнечею двигунів постійного струму.

48.Хiмiчнi джерела електричної енергії.

Хімі́чні джере́ла стру́му — джерела електричної енергії, яка виробляється шляхом перетворення хімічної енергії в електричну, що складаються з одного чи декількох неперезаряджувальних первинних елементів або перезаряджувальних вторинних елементів (акумуляторів), у тому числі інтегрованих у вироби промислового чи Будь-який електрохімічний елемент у принципі є джерелом електричного струму. Однак для практичного використання як джерела струму придатна лише незначна частина цих елементів. Це пов’язано з тим, що елемент повинен мати досить велику електричну ємність, високу швидкість і оборотність електрохімічних процесів, стабільність при експлуатації, технологічність і економічність виробництва. Всі хімічні джерела струму (ХДС) поділяються на три групи: джерела струму одноразової дії (гальванічні елементи), джерела струму багаторазової дії (акумулятори), паливні елементи. У первинних ХДС електродні матеріали завантажуються в елемент при виготовленні, і елемент експлуатується, поки його напруга не впаде до деякого критичного значення. Електродні матеріали ХДС, що відпрацювали, йдуть у відходи або частково переробляються для регенерації компонентів. В акумуляторах електроактивні речовини у ході попереднього електролізу (заряд акумулятора). У процесі експлуатації вони витрачаються (розряд акумулятора), а напруга акумулятора знижується до деякої гранично допустимої величини, після чого знову проводять заряд. Процеси заряду і розряду утворюють цикл роботи акумулятора. Максимальне число циклів (звичайно декілька сотень) залежить від типу акумулятора і умов його експлуатації. Робота ХДС характеризується рядом параметрів, від яких залежить можливість використання ХДС для тих або інших потреб. Електрорушійна сила (ЕРС) хімічного джерела струму, як і будь-якого електрохімічного кола, визначається різницею потенціалів електродів (анода і катода) при розімкненому зовнішньому колі. Повним внутрішнім опором r ХДС називається опір, що чиниться ним при проходженні всередині нього постійного струму:побутового призначення.

49

50.3агальнi поняття про електропривiд.

Електропривод визначається як електромеханічна система, що складається з електродвігательного, перетворювального, передавального і керуючого пристроїв, призначена для приведення в рух виконавчих органів робочої машини та управління цим рухом. В окремих випадках в цій системі можуть бути відсутні перетворювальне і передавальне пристрою. Завдяки перевагам у порівнянні з іншими видами приводів він знайшов найбільше поширення в промисловості і є основним засобом механізації та автоматизації виробничих машин і процесів.Ступінь досконалості електроприводу визначає в кінцевому рахунку продуктивність труда.Теорія електроприводу охоплює багато питань, знання яких дозволяє розрахувати і вибрати елементи електроприводу, а також розробити схему автоматичного управління як двигуном, так і всім виробничим процесом відповідно до технологічних вимог. До цих питань відносяться: а) механічні характеристики електроприводів в руховому і гальмівних режимах; б) регулювання частоти обертання електроприводів; в) перехідні процеси в електроприводах; г) розрахунок пускових гальмівних і регулювальних резисторів; д) визначення потужності електродвигуна і вибір його по каталогу; е) розробка схеми керування двигуном і всім виробничим процесом; ж) вибір електричної апаратури управління. Питання, зазначені в пп. а, б, г, були порушені в достатньому для даного курсу обсязі в гл. 9-11 і тут розглядатися не будуть.