Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
региональная экономика 5-8.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
40.14 Кб
Скачать

5. Визначити основні функції та правове забезпечення регіону.

Регіон виконує в економіці держави наступні функції:

інституціональні (регіон - це частина території країни);

економічні, зокрема, забезпечення економічної безпеки країн в цілому і створення умов вільної діяльності в регіонах (регіональна функція попиту, регіональна функція пропозиції, функція регіональної активності, функція регіональної спеціалізації, функція регіонального управління, господарська функція регіону, демографічна функція, соціально-побутова функція );

соціальні;

екологічні та ін

Відповідно до антропосоціетальним підходом регіону, як і суспільству, властиві чотири основні функції: життєзабезпечуючих, духовно-інтегруюча, статусно-диференціюються, владно-регулююча. Кожна функція здійснюється через відповідну регіонально-функціональну структуру, яка представляє собою сукупність соціальних інститутів, організацій, спільнот, природних та створених людиною ресурсів. Її динаміка постає у вигляді взаємопов'язаних пар процесів, позначених вище. Сукупність таких функцій, структур і процесів утворює безпосередню соціокультурну середу життєдіяльності людини і служить просторової осередком суспільства як антропосоціетальной системи. Відповідно, функції, структури і процеси територіального співтовариства постають у трьох конфігураціях: одна звернена до самого регіону як цілому, інша - до людини, третя - до суспільства.

Функція життєзабезпечення включає використання ресурсів території та людського потенціалу її мешканців для підтримання безпеки і цілісності регіону; задоволення життєвих потреб індивіда в їжі, одязі, житлі, здоров'я; в відношенні до суспільства вона реалізується у вигляді податків та інших відрахувань для безпеки і цілісності суспільства. Ця функція здійснюється через жизнеобеспечивающий комплекс регіону - ділові організації регіону, але також домогосподарства, правоохоронні служби та багато іншого.

Функція інтеграції конкретизується як підтримання порядку на території регіону, мережа комунікацій (міжособистісних, транспортних, телефонних, Інтернет тощо) між поселеннями, домогосподарствами (сусідські відносини) і всередині професійних груп з подібними заняттями; в ставленні до людини вона постає як сукупність цінностей і норм, правил і зразків поведінки, схвалюваних більшістю жителів даного регіону; внесок в інтеграцію суспільства регіон здійснює легітимацією соцієтальних цінностей і норм, правил і зразків - формальних і неформальних, розвитком позитивних взаємодій з іншими регіонами. Комунікативна структура має переважно символічний характер і в цілому може бути охарактеризована як культура регіону; але мережа комунікацій має і фізичні складові - транспорт, електронні канали та і

Функція диференціації реалізується в соціально-професійної та статусно-престижної структурі його жителів. Вона конкретизується в сукупності статусів і ролей, які мотивують активність людей, безпосередньо спонукають їх до дій різноманітними способами: від конструктивних зразків розвитку до руйнівних антагонізмів. Основною структурою, через яку втілюється функція диференціації, служить соціальна стратифікація населення регіону.

Владно-регулятивна функція виступає як поєднання координації і контролю з боку органів управління та самоврядування, завдяки чому підтримується соціальний порядок в регіоні. Дії жителів регіону підлягають позитивним чи негативним санкціям з боку офіційних органів управління, так і кожного з жителів, дотримується традицій, звичаїв, прийнятих в даному регіоні або в усьому суспільстві. Носіями цієї функції служать структури управління в масштабі регіону, в ділових і громадських організаціях, що діють в регіоні, а також структури муніципального та місцевого самоврядування, спонтанні інститути соціального контролю.

Соціокультурні функції і структури регіону паритетні за своєю природою і взаємопов'язані; в оптимальному стані вони збалансовані між собою. За їх збалансованість безпосередньо відповідальна владно-регулююча структура.

Ступінь реалізації функцій залежить від наступних факторів:

рівень розвитку промислового комплексу регіону та країни; ступінь забезпечення природними ресурсами; забезпеченість і якість трудових ресурсів;

наявність унікальних властивостей регіону, що мають унікальну значимість;

соціально-політична стабільність в регіоні;

фінансові можливості регіону;

геополітичне становище регіону.

Паритетність функцій регіону означає, що кожна функція має фундаментальне підставу, не зводиться до інших функцій і не виводиться з них. Це виключає прийняття якої-небудь однієї функції за визначальну, з якої виводяться інші. Разом з тим, взаємопов'язаність функцій включає різноспрямовані причинні залежності між ними, в тому числі змінюють свій напрямок зі зміною фази еволюції регіону або стану навколишнього його середовища, суспільства. Такого роду релятивний детермінізм властивий і взаємозв'язкам між функціональними структурами регіону і способами їх динаміки, процесами.

Стійкість і надійність функціонування окремих елементів соціально-економічної системи створює умови для формування і прогресивного розвитку цілісного утворення. Разом з цим, проблема забезпечення національних інтересів держави в сучасних умовах підтверджує необхідність розгляду соціально-економічних проблем через призму регіонального розвитку, оскільки саме в регіонах формуються основні елементи системи, що забезпечують стійкість національної економіки і одночасно з цим, регіони є центрами, в яких акумулюються основні соціально-економічні проблеми суспільства. Таким чином, роль регіону як основного територіального утворення, що формує систему національної економіки, зумовлює необхідність глибокого вивчення особливостей функціонування і розвитку регіону як форми організації економічного простору.