Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Австралія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
69.22 Кб
Скачать

Австралія

Офіційна назва - Австралійський Союз (Commonwealth of Australia), Австралія (Australia). Згідно з рішенням уряду від січня 1976 р. за кордоном країна називається Австралія, уряд - австралійським, у країні називається Австралійський Союз і уряд Союзу. 

Географічне розташування - Австралія розташована на Австралійському материку, острові Тасманія та ряді інших малих островів у Тихому й Індійському океанах. З півночі омивається Тіморським та Арафурським морями і протокою Торреса; на сході - Кораловим і Тасмановим морями; на півдні - протокою Басса й Індійським океаном; на заході - Індійським океаном. Австралійському Союзу належать також острови Картьє та Ешмор, острів Різдва, Кокосові острови, острови Херд, Макдональд і Норфолк. 

Площа території - загальна площа Австралії становить 7 682 300 кв. км. У квітні 2008 р. ООН визнала право за Австралією збільшити свою територію на 2,5 млн кв.км.

Кількість населення - 22 639 457 млн. осіб (станом на 18 червня 2011 р.).

Столиця - Канберра (Canberra) - 350 тис. осіб.

Адміністративний поділ Австралія - федерація, яка включає шість штатів і дві території: Новий Південний Уельс (New South Wales), Вікторія (Victoria), Квінсленд (Queensland), Південна Австралія (South Australia), Західна Австралія (Western Australia), Тасманія (Tasmania), Північна територія (Northern Territory), Австралійська столична територія (Australian Capital Territory).

Інші великі міста: Сідней (4,4 млн. осіб), Мельбурн (4 млн.), Брісбен (1,95 млн.), Перт (1,6 млн.), Аделаїда (1,17 млн.). 

Офіційна мова - англійська. 

Релігія: католики - 26%, англікани - 26%, протестанти - 20% (Об'єднана Церква, Союз баптистів, Лютеранська церква і Церква Христа), православні - 4%; іудеї, буддисти, мусульмани.

Грошова одиниця - австралійський долар = 100 центам. 

Національне свято - 26 січня - День Австралії (1788 р.).

 Державний прапор. 

Державний прапор Австралійського Союзу синього кольору. У верхньому лівому куті розміщений прапор Великобританії - символ приналежності до Австралійського Союзу і Британської Співдружності націй. Синій колір прапора - символ океану, що оточує з усіх боків Австралію. В середині прапора розташоване зображення сузір'я Південного хреста. 6 зірок на прапорі символізують шість штатів Австралійського Союзу. Сім променів зірки означають шість штатів і територію Папуа. П'ятикутна зірка символізує федеральний округ Канберру. Прапор затверджений у 1954 році. 

Державний герб 

Зображений у вигляді щита, який підтримують з двох боків кенгуру і страус Ему; обрамлений квітучими гілками евкаліпта. Щит розділений на 6 частин, кожна з яких вміщує емблему відповідного штату. У верхній частині герба розміщена семикутна зірка, шість променів якої означають 6 штатів, а сьомий - символізує федеральний округ Канберру. Герб у нинішньому вигляді існує з 1912 року. 

Державний гімн 

Був проголошений як національний на основі громадської думки. У 1974 році Австралійське бюро статистики провело опитування, у якому взяли участь понад 60 тисяч австралійців. І 19 квітня 1984 року генерал-губернатор Австралії оголосив про офіційний статус цього гімну. 

Australians all let us rejoice,  For we are young and free;  We've golden soil and wealth for toil;  Our home is girt by sea;  Our land abounds in nature's gifts  Of beauty rich and rare;  In history's page, let every stage  Advance Australia Fair. In joyful strains  then let us sing, Advance Australia Fair.  Beneath our radiant Southern Cross  We'll toil with hearts and hands;  To make this Commonwealth of ours  Renowned of all the lands;  For those who've come across the seas  We've boundless plains to share;  With courage let us all combine  To Advance Australia Fair.  In joyful strains then let us sing, Advance Australia Fair. 

Емблема Австралії 

(квіткова) - Золота акація. Вона була оголошена офіційною національною квітковою емблемою у серпні 1988 р. Золота акація - виткий кущ або невисоке деревце, що росте в низинах відкритого лісу і лісистій місцевості, у Південній Австралії, Вікторії, Новому Південному Уельсі і Території столиці Австралії. 

Членство в міжнародних організаціях

- ООН, МБРР, МВФ, СОТ, АТЕС, МФЧХіЧП, ОЕСР та інші. 

Домен

- .au. 

Населення

92% населення Австралії - переселенці з Європи, з них 95% - британського і ірландського походження. 7% - азіати; аборигени і малі групи жителів островів Торрес Стрейт становлять 1% і мають статус національних меншин.

Столиця

Канберра - штучно створене місто, що розташуване на берегах штучного озера імені свого творця Берлі Гріффіна. Воно було побудованезаради примирення Мельбурну і Сіднея, безуспішно конкурували за право бути столицею Австралії. Щоб припинити всі спори і розбрати, уряд прийняв сміливе рішення побудувати нове місто на порожньому місці на шляху між цими двома містами. 

Розглянувши величезне число проектів, уряд відібрав один найоригінальніший і гармонійний проект Берлі Гріффіна. Завдяки дивовижно правильному плануванню,що враховує всі особливості ландшафту, в який воно було вписано, місто стало неодмінним зразком у всіх підручниках по містобудуванню. 

Це стильне сучасне місто вражає всіх своєю продуманістю.Здається, що кожен камінь покладений з попереднім розрахунком того, яке місце він займатиме в загальній картині міського планування.

Зараз Канберра столиця Австралії, місто - що виконує одну єдину функцію - управління. Тут розташувався Будинок Парламенту, резиденції посольств, штаб-квартири громадських, державних і політичних організацій. Проте, головні контори найбільших промислових компаній як і раніше розташовуються не в Канберрі, а в головних індустріальних центрах, таких як Сідней, Мельбурн або Перт.  

Клімат Австралії

Найжаркіший час року: листопад-січень, у цей час від +25 С до +32 С. Холодно в червні-серпні, температура піднімається не вище +15-18 С, а іноді опускається і до 0 С. У зимовий час часті дощі. Травень-серпень - ідеальний час, вересень-грудень - літо.

Релігія

Державної релігії немає. Більшість населення християни: католики і протестанти. Представники інших релігій - в незначній кількості.

Державний устрій

У даний момент вирішується конституційна доля країни - бути їй президентською республікою або залишатися під юрисдикцією королеви Єлизавети II. Австралія - ​​конституційна монархія, незалежний член британської Співдружності. 

Глава держави - королева Великобританії, представлена ​​генерал - губернатором, який призначається за рекомендацією австралійського уряду.Вищий законодавчий орган - Федеральний парламент з Сенату, що обирається на 6 років Глава уряду - прем'єр-міністр, звичайно - лідер перемогла на парламентських виборах партії. 

За формою державного устрою - демократична федеративна держава з 6 штатів і 2 територій.

Традиції і звичаї Австралії

Приїхавши до Австралії, ви можете помітити, що тут дещо інші правила етикету, спосіб життя і цінності. Австралійці ведуть себе досить неформально, іноді до цього доводиться звикати, особливо якщо ви родом з країни, де ритуалам надається велике значення, а рівні статусу та авторитету чітко розмежовуються і дотримуються.

Більшість австралійців живе не далі, ніж в 50 кілометрах від узбережжя, тому багато людей ведуть тут розслаблене, компанійськежиття. В типову програму вихідних може входити, наприклад, купання або серфінг в океані, участь або відвідування спортивного матчу, барбекю з друзями та зустрічі з родиною. Чим більше часу ви проведете в Австралії, тим легше вам буде пристосуватися до тих аспектів австралійської культури, які спочатку могли вас бентежити. Як і на батьківщині, деякі аспекти місцевої культури будуть вам приємні, а деякі - навпаки.

Свята Австралії

Австралійські свята завжди дуже веселі і галасливі - масові карнавали, виїзди на природу, ярмарки, прикрашені вулиці. Головна прикраса будь-якого свята для австралійців - ілюмінації і феєрверки, за які відповідає міністр феєрверків і вогню. На всі свята, а особливо на національні, впливають різні культури - з одного боку британська, а з іншого - як не дивно, каліфорнійська.

Різні культури проявляються і у вигляді вулиць, і в національних кухнях різних ресторанів, і в поширенні іноземної преси, і в різних віросповіданнях мешканців і навіть в самих святах, таких як, наприклад: Китайський новий рік, Mardi Gras - костюмований парад геїв в лютому, Фінал кубка з регбі, 9-мильний surf-марафон, Старт гонки яхт з Сіднея до Тасманії і т.д.

Більшість народних свят прийнято відзначати по понеділках, щоб подовжити вихідні дні. Великою популярністю в Австралії користуються різноманітні фестивалі. Так, наприклад, Головний фестиваль мистецтв, який охоплює всі види мистецтв і літератури, проходить в Аделаїді раз на два роки. У цьому фестивалі беруть участь міжнародні майстри й професіонали. У січні австралійці відвідують фестиваль кантрі-музики, а в березні - водний фестиваль "Мумба".

Австралія: особливості національної кухні

Австралія славиться екзотичними фруктамидарами морить, тут відмінно готують м'ясо биків, ягнят і роблять чудові сири. Разом з яловичиною і бараниною, в дорожчих ресторанах подають м'ясо страусів ему, буйволів або верблюда. Серед екзотичних видів м'яса на першому місці м'ясо кенгуру і крокодила, яке на смак щось середнє між куркою і свининою.

Австралійці люблять м'ясний пай - пиріг з листкового тесту з м'ясною начинкою (схожий на беляш). Барбекю - зажарення на грилі, на відкритому повітрі - в Австралії вважається різновидом «національного спорту». 

Австралія може бути розділена на декілька регіонів, відомих своїми блюдами : сливки Королівського Островаустриці Сіднеяманго з Боу,гребінці Коффін Бейсьомга з Тасманії. У кожного «штату» є свої коронні блюда. 

Якщо підсумовувати все різноманіття австралійської кухні, то її можна розділити на сучасну австралійську кухню, азіатську кухню і традиційні австралійські блюда і «bush tucker». 

Традиційні австралійські блюда 

Деякі блюда вважаються типово австралійськими ось вже декілька десятиліть. Серед них, мабуть, варто виділити vegemite, lamingtons і бісквіти Арнотта. Відпочинок у Карпатах

Vegemite

- саме австралійське зі всіх австралійських блюд. У 1922 році, австралієць Фред Волкер вирішив приготувати спеціальний «дріжджовий екстракт», та так, щоб він був однаково і живильним, і смачним. Дріжджовий екстракт був змішаний з декількома іншими компонентами: селерою, луком і сіллю. Вийшло густа темна маса, яку можна намазувати на хліб, а можна вживати як готове блюдо.

Під час другої світової війни новий продукт входив в обов'язковий раціон австралійців і незабаром виявився настільки популярним, що став дефіцитним. 

Якщо будете в Австралії, обов'язково спробуйте цей здоровий і смачний хлібний продукт. 

Lamington 

- бісквіт, облитий шоколадною помадкою і обсипанний кокосовою крихтою. Спочатку ламінгтони робилися з бісквітного тесту з начинкою з полуниці або малини. Сьогодні їх зазвичай роблять без джему, лише іноді використовують збиті сливки як начинку. 

Бісквіти Арнота.

У 1865 році відкрився маленький намет «Arnott», який торгував тістечковим. Сьогодні компанія «Arnott. Biscuit LTD» поставляє свої бісквіти майже в 40 країн світу. Бісквіти Арнота означають для місцевого населення не тільки високоякісні тістечка, мільйони австралійців виросли на бісквітах Арнотта, і для них це частина історії і культури Австралії. 

Австралійське вино. Пробували? 

Австралійські вина не поступаються за якістю кращим європейським сортам. Сорти «Семільон» з Хантер-веллі, «Мускат» і «Токай» з північного сходу штату Вікторія або «Енніс Лейн» з Клер-веллі широко популярні у всьому світі. Пиво («Боугз», «Туїз», «Фостерс», «Форекс» і ін.) також чудово і експортується в багато країн. Втім, нерідко місцеві сорти австралійського пива нічим не поступаються відомим торговим маркам. 

Неймовірно, але факт: у багатьох ресторанах країни діє система BYO (Bring Your Own - «приносите з собою»), яка дозволяє проносити свою випивку, якщо в цьому закладі замовлена вечеря або обід.

Берегова лінія

Австралійський материк відрізняється компактністю і малою розчленованою. Тут мало бухт, найбільш зручні з них розташовані на південному сході материка, де і знаходяться крупні порти.

Більше порізана берегова лінія північного узбережжя. Є тільки дві крупні затоки: Карпентарія — на півночі і Велика Австралійська — на півдні вдаються в глиб узбережжя. Біля південного узбережжя знаходиться найбільший острів материка — Тасманія.

Берегова лінія Австралії омивається водами двох океанів і чотирьох морів і є єдиним, великим пляжем. Характерною особливістю східного побережжя є Великий Бар'єрний риф (найбільший на Землі), який протягнувся на 2000 кілометрів уздовж східного берега від Торресової протоки майже до південного тропіка. Деякі рифи утворюють виступаючі над рівнем моря острови.

Австралію омивають теплі води Індійського і Тихого океанів з високими температурами на поверхні (влітку +24 °C, взимку біля +20 °C). Такі температурні умови сприяють зростанню коралів.

Рельєф

У рельєфі Австралії переважають рівнини. Близько 95% поверхні не перевищує 600 м над рівнем моря. Головні орографічні одиниці:

  • Західно-Австралійське плоскогір'я — середні висоти 400—500 м, з піднятими краями: на сході — хребет Масгрейв (гора Вудрофф, 1440 м) і Макдоннелл (гора Зіл, 1510 м), на півночі — Плато Кімберлі (висота до 936 м), на заході — плосковершинний пісковий хребет Хамерслі висотою до 1226 м, на південному заході — хребет Дарлінг висотою до 582 м.

  • Центральна низовина з переважними висотами до 100 м над рівнем моря. У районі озера Ейр найнижча точка Австралії — 12 м нижче рівня моря. На південному заході — хребет Фліндерсі Маунт-Лофті.

  • Великий водороздільний хребет, середньовисотний, з плоскими вершинами, крутим, сильно розчленованим східним схилом і порожнім, східчастим західним, що переходить у горбкуваті передгір'я (даунси). На півдні, в Австралійських Альпах, найвища точка Австралії — гора Косцюшко, 2230 м.

Історія формування і типи рельєфу

Сучасний рельєф Австралії значною мірою успадковує риси стародавнього рельєфу, що не зазнав з докембрійського часу різких тектонічних рухів. Поверхня Австралії піддавалася тривалому впливові, у результаті якого на виступах фундаменту утворився пенеплен — великі рівнини з острівними горами. Місця найбільшого занурення платформи зайняті алювіально-озерними рівнинами Центрального басейну і рівнинами морської й озерної акумуляції басейну Муррея та узбережжя затоки Карпентарія.

Дещо вищі пластові рівнини розвинуті на схилах синекліз і сідловинах між ними, а також на північному заході і півдні Західно-Австралійського плоскогір'я, в областях крайових синекліз древнього фундаменту. Цокольні плоскогір'я і рівнини переважають у Західній Австралії. Кількаразова змінаплювіальних і аридних епоху неогені і плейстоцені визначила сполучення стародавніх і сучасних форм різного генезису. Великий Вододільний хребет виник на місці палеозойських складчастих систем.

Кайнозойський вулканізм обумовив появу тут лавових плато і рівнин, дрібних кратерів, вулканічних озер; з палеозойським вулканізмом пов'язане виникнення плато Антрим. Форми плейстоценового гірського заледеніння обмежені масивом Косцюшко. Найбільші райони карстового рельєфу: рівнина Налларбор, Блакитні гори, плато Барклі, плато Атертон.