Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автоматизація виробництва з впровадженням гнучк...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
50.69 Кб
Скачать

Зміст

Введення

Характеристика ДПС

Складові частини ДПС

ГПС як вища форма автоматизації

ДПС на базі обладнання з ЧПУ

Перспективи застосування ДПС

Список використаної літератури

Введення

Сучасний етап розвитку машинобудування характеризується підвищенням екологічних і науково-технічних вимог до виробництва. Рішенням цих проблем є повна або ж часткова автоматизація виробництва, так як виробництво має ставити перед собою такі завдання:

забезпечити випуск продукції високої якості

створення найкращих (сприятливих) умов праці для всіх учасників виробництва

максимальне скорочення терміну випуску продукції

зниження собівартості продукції (найменша витрата коштів на виготовлення одиниці виробу).

Вирішенню цих завдань сприяє впровадження гнучких виробничих систем або ДПС.

Головною вимогою автоматизації виробництва є підвищення його гнучкості, тобто збільшення можливості переналагодження на виготовлення різного виду виробів без зупинки виробництва

Варто назвати головні технічні особливості ДПС:

виробнича гнучкість - здатність автоматичного переходу на обробку будь-якого виробу

структурна гнучкість - здатність нормально функціонувати при відмові окремих частин

встраїваємость ДПС - здатність нарощувати технічні засоби методом доповнення

нечисленність обслуговуючого персоналу.

Характеристика дпс

Гнучкі виробничі системи (ДПС) - це сукупність у різних поєднаннях обладнання з ЧПК (числове програмне керування), роботизованих комплексів, гнучких виробничих модулів, окремих одиниць технологічного обладнання та систем забезпечення їх функціонування в автоматичному режимі протягом заданого часу, що має властивості автоматизованої переналагодження при виробництві виробів довільної номенклатури.

ГПС являє собою систему, яка допускає ієрархічну організацію, з комплексно автоматизованим виробничим процесом, робота всіх компонент якої (технологічного обладнання, транспортних і складських засобів, вантажно-розвантажувальних пристроїв, місць комплектації, засобів вимірювання та контролю тощо) координується як єдине ціле системою керування, що забезпечує швидке зміна програм функціонування елементів при зміні об'єктів виробництва.

Як підсистема промислового комплексу ДПС може бути визначена з різних позицій. Наприклад, в якості ДПС можна розглядати реалізації АСУ ТП в МСЕ-виробництвах. З більш загальної точки зору ДПС означає інтеграцію на нижньому рівні, при якій зменшується число елементів основного виробництва, безпосередньо керованих людиною, і створюються можливості для швидкого реагування на зміни номенклатури виробів, що випускаються. Застосування ДПС у рамках інтегрованої системи управління, виробництвом, що включає САПР і АСТПП, означає перехід не тільки до безлюдній, але і до "безпаперової" промислової технології.

За рівнем організаційної структури ДПС кваліфікують наступним чином на такі види:

гнучка автоматизована лінія (ГАЛ), система в якій виробниче обладнання розставлено в послідовності виконуваних технологічних операцій;

гнучкий автоматизований ділянку (ГАУ), система функціонуюча технологічного маршруту в якому передбачена можливість зміни послідовності використання устаткування;

гнучкий автоматизований цех (ГАЦ), система представляє собою сукупність гнучких ліній і роботизованих технологічних комплексів.