Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
538355_3180F_govorun_tamara_kikinezhdi_oksana_s...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Афілофренія –– афилофрения –– aphilophrenia –– страх, що тебе ніхто не кохає і не зможе покохати.

АФРОДИЗІАК –– афродизиак –– aphrodisiac –– страви, речовини чи запахи, які стимулюють статевий потяг і статеве збудження, як правило, рослинного чи тваринного походження. Цю роль можуть відігравати також еротичні фото і малюнки, книги, відеофільми і т.і.

БАРТОЛІНІЄВІ ЗАЛОЗИ –– бартолиниевы железы –– Barrtholin`s

glands –– дві крихітні залози, що знаходяться з обох боків входу у піхву. Виділяють секрет, який змочує вхід у піхву.

БАТЧ –– батч –– butch –– занадто маскулінна лесбійка; також може називатися маскулінний гей, який виконує в парі роль чоловіка.

БАТЬКІВСЬКА ФІГУРА –– отцовская фигура –– fater figure –– заміна або сурогат батька чи батьківської ролі. Це авторитетна фігура, родич або друг сім`ї, який виконує типові функції батька, його ролі, моделі, коли батька немає взагалі чи тимчасово.

Безумовна любов –– безусловная любовь –– unconditional love

–– термін Еріка Фромма для позначення типу любові, яка є абсолютною і дарується без будь-яких умов.

БЕСТІАРИЗМ –– бестиаризм –– bestiality –– сексуальні контакти з тваринами. Також див. зоофілія.

БІОРИТМИ СЕКСУАЛЬНІ –– биоритмы сексуальные –– sexual biorhythmes –– індивідуальні зміни статевої активності у залежності від зовнішніх умов, віку людини, будови організму та соціальних чинників.

БІСЕКСУАЛ –– бисексуал –– bisexual –– людина, яка має і якій подобаються сексуальні контакти з особами обох статей або якій притаманні гомо- та гетеросексуальні орієнтації.

БОЙ-ЛАЙК-СИНДРОМ –– бой-лайк-синдром –– boy-like syndrome –– тип поведінки дівчаток з розглядом статевої ідентифікації: хлопчачі ігри, компанії хлопців, підкреслено маскулінна поведінка.

ВАГІНА (ПІХВА) –– вагина –– vagina –– внутрішній статевий орган жінки, м’язовий канал, що тягнеться від шийки матки до вхідного отвору вагіни у формі циліндру, в який під час статевого акту входить пеніс та крізь який під час пологів проходить дитина.

ВАГІНІЗМ –– вагинизм –– vaginismus –– рефлекторне скорочення м’язів піхви й тазового дна, яке унеможливлює злягання.

ВАГІТНІСТЬ –– беременность –– pregnancy –– період внутрішньоутробного розвитку плоду від моменту зачаття до пологів ( або аборту). У людини вагітність до своєчасних пологів в середньому триває 280 днів ( 40 тижнів).

ВЕНЕРИЧНІ ХВОРОБИ –– венерические болезни –– veneral diseases –– хвороби, що передаються переважно або виключно статевим шляхом (оральні, вагінальні чи анальні зносини): гонорея, сифіліс, трихомоніаз, м`який шанкр. Поширення венеричних захворювань –– серйозна психологічна та соціальна проблема.

ВИБІР ОБ`ЄКТУ –– выбор объекта –– object choice –– за Фройдом: вибір партнера у коханні і дружбі. Розрізняють два види: 1) за типом опори (в основі вибору лежить прагнення піклуватися, підтримувати); 2) за нарцисичним типом (вибір за взірцем власної особистості, яку люблять більше, ніжбудь-який інший об`єкт).

ВИХОВАННЯ СТАТЕВЕ –– воспитание половое –– sexual education –– формування правильних морально-психологічних установок до питань статі, протилежної статі, сексуальності та репродуктивного здоров`я.

ВІДКРИТИЙ ШЛЮБ –– открытый брак –– open marriage –– шлюб здатний весь час змінюватися, якому притаманна гнучкість ролей, особистісної ідентичності і приватний простір. В сучасному вживанні термін означає згоду подружжя та позашлюбні зв`язки один одного.

ВІКТОРІАНСТВО –– викторианство –– victorianism –– мораль і звичаї США та Англії за часів королеви Вікторії (друга половина ХIХ ст.), символ консервативних, антисексуальних суспільних цінностей. Секс вважався тваринною поведінкою, негідною згадування у суспільстві. Широко практикувалась клітеродектомія.

ВІЛЬНЕ КОХАННЯ –– свободная любовь –– free love –– див. проміскуїтет.

ВІТА СЕКСУАЛІС –– вита сексуалис –– vita sexualis –– статеве життя.

ВТОРИННІ СТАТЕВІ ОЗНАКИ –– вторичные половые признаки –– secondary sex characteristics –– чоловічі та жіночі характеристики тіла ( не сексуальні органи), які починають розвиватись в пубертатному віці. Приклад: груди – у жінки, борода – у чоловіка. Розрізняють первинні, вторинні та третинні статеві ознаки. До останніх відносять диференціацію психології статей, зумовлену засвоєнням статевих стереотипів та соціальних ролей чоловіків та жінок в соціумі.

ВУАЙЄРИЗМ, ВІЗІОНІЗМ –– вуайеризм –– voyeurism –– вид парафілії: досягнення сексуального збудження чи оргазму під час споглядання чужих геніталій або підглядання за сексуальною активністю інших людей. Див. також міксоскопія, скоптофілія.

ВУЛЬВА –– вульва –– vulva –– узагальнений термін зовнішніх статевих органів жінки: лобку, великих та малих статевих губів, клітору, переддвер`я піхви, бартолінієвих залоз, дівочої пліви. Всі ці утворення є органами статевого відчуття, подразнення яких викликає статеве збудження.

ГАМОФОБІЯ –– гамофобия –– gamophobia –– страх одруження, заключення шлюбу.

ГЕЙ –– гей –– gay –– гомосексуаліст, рідше гомосексуальний стиль життя.

ГЕНЕРАТИВНА ФУНКЦІЯ –– генеративная функция –– generative function –– дітородна функція.

ГЕНІТАЛІЇ –– гениталии –– genitals –– статеві або репродуктивні органи.

ГЕНІТАЛЬНА ФАЗА РОЗВИТКУ СЕКСУАЛЬНОСТІ ––генитальная фаза развития сексуальности –– genital stage of sexuality –– за Фройдом: 5-а фаза психосексуального розвитку, яка відповідає віку від 12-13 до 19 років. В даний період аутоеротизм лібідо зникає, поступаючись спрямованості інтересів на інших людей, особливо протилежної статі. Підсилюються генітальні потяги і розвивається здатність любити іншого.

ГЕНОФОБІЯ –– генофобия –– genophobia –– страх сексу

ГЕРЛ- ЛАЙК-СИНДРОМ –– герл-лайк-синдром –– girl-like –– тип поведінки, характерний для хлопчиків з розладами статевої ідентичності: перевага іграм з дівчатками, уникання грубих хлопчачих ігор.

ГЕРМАФРОДИТ –– гермафродит –– hermaphrodite –– людина, у якої одночасно наявні фізичні статеві ознаки і чоловіка, і жінки. ГЕРОНТОФІЛІЯ –– геронтофилия –– gerontophilia –– статевий потяг до старих людей. Може спостерігатися як в гетеро-, так і в гомосексуальному варіанті.

ГЕТЕРОСЕКСУАЛЬНІСТЬ –– гетеросексуальность –– heterosexuality –– перевага сексуальним партнерам протилежної статі, статевий потяг до осіб протилежної статі.

ГІНЕКОМАСТІЯ –– гинекомастия –– gynecomastia –– тимчасове збільшення грудей у хлопчиків в період пубертату.

ГІПЕРСЕКСУАЛЬНІСТЬ –– гиперсексуальность –– hypersexulity – підвищений статевий потяг. Може бути ознакою вродженої сильної статевої конституції або проявлятись в межах психічних чи гормональних розладів.

ГІПЕРСЕКСУАЛЬНІСТЬ ПУБЕРТАТНА –– гиперсексуальность пубертатная –– pubertal hypersexulity –– нормальний стан в період статевого дозрівання: фіксація психіки на еротичних та сексуальних фантазіях та переживаннях, часті спонтанні ерекції та полюції тощо. Сприяє асиміляції сексуальної культури та засвоєнню нормативів статевої поведінки в період зрілості.

ГІПЕРСУБЛІМАЦІЯ –– гиперсублимация –– hypersublimation –– стійке, иноді необоротне придушення сексуальних проявів в результаті цілеспрямованого заглушування сексуальних інтересів іншими мотиваціями: спортом, творчістю, релігійними мотивами тощо. Тотожнє –– аскетизм.

ГІПОГАМІЯ –– гипогамия –– hypogamy –– тенденція серед деяких людей вибирати сексуальних чи шлюбних партнерів, які мають нижчий соціальний, економічний, освітній, професійний статус; інша назва –– “шлюб униз”.

ГІПОСЕКСУАЛЬНІСТЬ –– гипосексуальность –– hyposexuality –– зниження статевого потягу. Крайня ступінь вираженості: у жінок фригідність, в обох статей –– асексуальність.

ГОЛІВКА –– головка –– glans –– пеніса або клітора; ділянка, яка багато наділена нервовими закінченнями.

ГОМОЕРОТИЗМ –– гомоэротизм –– homoerotism –– еротичний потяг до людей власної статі (не обов`язково з елементами сексуальності).

ГОМОСЕКСУАЛІСТ –– гомосексуалист –– homosexual –– людина, чиї романтичні та сексуальні прихильності та уподобання поширюються лише на представників своєї статі; чоловіків гомосексуалістів звуть геями, жінок-гомосексуалок – лесбійками.

ГОМОФІЛІЯ –– гомофилия –– homophilia –– емоційний (нееротичний) потяг до людей влоасної статі.

ГОМОФОБІЯ –– гомофобия –– homophobia –– ірраціональна ненависть до гомосексуалістів; часто відображає страх власних сексуальних фантазій та нахилів.

ГОНАДИ –– гонады –– gonads –– статеві залози. Див. також яєчки, яєчники.

ГОРМОНИ –– гормоны –– hormones –– речовини, що виробляються ендокринними залозами. Чоловічі гормони –– андрогени, жіночі –– естрогени. Такі статеві гормони, як естроген, прогестерон, грають життєво важливу роль в сексуальному житті людини та в її репродуктивній функції.

ГРЕФЕНБЕРГА ПЛЯМА –– Грефенберга пятно –– Grafenberg spot –– ділянка на передній стінці піхви, розмір якої у деяких жінок збільшується під час статевого збудження, подразнення якої пов`язана з жіночим оргазмом.

ГРУПОВИЙ СЕКС –– групповой секс –– group sex –– сексуальна активність між трьома і більше людьми в один і той же час в присутності один одного. Може бути гетеросексуальним, гомосексуальним або змішаним.

ГРОМАДЯНСЬКА СТАТЬ (паспортна, акушерська, аскриптивна стать) –– гражданский пол –––– офіційно реєстрована стать; визначається при народженні й виводиться безпосередньо з морфологічної статі. Як правило, визначає стать виховання.

ҐЕНДЕР –– ґендер –– gender –– стать як соціокультурний феномен.

ДЕВІАЦІЯ СЕКСУАЛЬНА –– девиация сексуальная –– sexual deviation –– 1) помірні відхилення від середньої норми в сексуальній поведінці, які не вважають патологією. 2) статеві відхилення від загальноприйнятих в даному суспільстві норм статевої поведінки, які вважають збоченнями. Див. також парафілії.

ДЕПРЕСІЯ –– депрессия –– depression ––афективний стан, який характеризується негативним емоційним фоном, зміною мотивваційної сфери, когнітивних уявлень і загальною пасивністю поведінки. Потяги, мотиви, вольова активність різко знижені, людина відчуває тяжкі емоції і переживання –– сум, пригніченість, відчай.

ДЕПРИВАЦІЯ СЕКСУАЛЬНА –– депривация сексуальная –– sexual deprivation –– див. абстиненція сексуальна.

ДЕСЕКСУАЛІЗАЦІЯ –– десексуализация –– desexualization ––погляд на людину чи явище як на безстатеву, усунення опису явищ сексуальної поведінки зі змісту статевої освіти.

ДЕФЛОРАЦІЯ –– дефлорация –– defloration –– порушення цілосності дівочої пліви.

ДИМОРФІЗМ –– диморфизм –– dimorphism –– наявність двох статевовідповідних форм прояву в межах одного й того ж виду (наприклад, розрізняють чоловічу та жіночу форму, маскулінну та фемінну поведінку).

ДИСГАРМОНІЯ СЕКСУАЛЬНА –– дисгармония сексуальная ––sexual dysharmony –– загальна назва різних статевих порушень, які викликані несумісністю з партнером за фізичними або психологічними параметрами.

ДИСМОРФОФОБІЯ, ДИСМОРФОМАНІЯ –– дисморфофобия, дисморфомания –– dysmorphophobia, dysmorphomania –– підвищена, іноді хвороблива тривожність з приводу своєї зовнішності. Часто, як тимчасове явище спостерігається в підлітковому періоді і буває пов`язане зі ступенем сформованості вторинних статевих ознак. Відоме також як форма патопсихологічної поведінки дорослих, яке відноситься до групи соматоморфних розладів.

ДИСПАРЕУНІЯ –– диспареуния –– dyspareunia –– хворобливий, болісний коітус; у жінок має зазвичай психогенну основу, вид сексуальних дисфункцій.

ДИСФОРІЯ СТАТЕВА –– дисфория половая –– sexual –– dysphoria –– незадоволеність своєю належністю до певної статі, зазвичай при транссексуалізмі чи інших розладах статевої ідентифікації.

ДИФЕРЕНЦІАЛЬНА СОЦІАЛІЗАЦІЯ –– диффернциальная соцсоциализация –– differential socialization –– диморфічний або статевоспецифічний спосіб, згідно якому батьки чи інші дорослі по-різному ставляться до хлопчиків та дівчаток; винагороджуючи і підсилюючи статевотрадиційну поведінку кожної статі.

ДІАПАЗОН ПРИЙНЯТНОСТІ –– диапазон приемлемости –– acceptancy diapason –– форми сексуальної активності (ласки, поцілунки, позиції під час коітусу тощо), які не викликають негативного ставлення в обох партнерів.

ДОНЖУАНІЗМ –– донжуанизм –– Don Juanism –– невпорядковане статеве життя з новими змінними партнерами, інтерес до яких зникає одразу після перших сексуальних контактів. В жінках цікавить лише їхня здатність до близькості, а не бажання зустріти споріднену душу.

ДОШЛЮБНИЙ СЕКС –– добрачный секс –– premarital sex –– статеве життя до шлюбу.

ЕДІПІВ КОМПЛЕКС –– Эдипов комплекс –– Oedipus complex/conflict –– за Фройдом: на фалічній стадії психосексуального розвитку хлопчик долає несвідомий потяг до власної матері, ідентифікуючись з образом батька.

ЕКЗОГАМІЯ –– экзогамия –– exogamy –– шлюб з партнером, що не належить до тієї ж самої етнічної, культурної, релігійної групи.

ЕКСГІБІЦІОНІЗМ –– эксгибиционизм –– exhibitionism –– сексуальний розлад: отримання статевого задоволення від збуджуючих фантазій чи демонстрації оголених геніталій перед неочікуючими цього незнайомими людьми. Див. також парафілії.

ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ШЛЮБ –– экспериментальный брак ––

experimental marriage –– неузаконена згода пари жити разом до законного шлюбу. Іноді слугує перевіркою жіночої фертильності.

ЕКСТРАГЕНІТАЛЬНИЙ –– экстрагенитальный –– extragenital –– той, що відбувається поза статевими органами.

ЕЛЕКТРИ КОМПЛЕКС –– Электры комплекс –– Electra complex/conflict –– за Фройдом: жіночий іваріант Едіпового комплексу, коли дівчинка долає несвідомий потяг до власного батька, ідентифікуючи себе з образом матері.

ЕМАНСИПАЦІЯ –– эмансипация –– emansipation –– отримання жінками рівних економічних та громадянскьих прав з чоловіками. Див. також фемінізм.

ЕМОЦІЙНИЙ ІНЦЕСТ –– эмоциональный инцест –– emotional incest –– форма інцесту, коли один з батьків використовує сині чи дочку як сурогатного подружнього партнера на емоційному рівні, на рівні прихильності. Вихована у такий спосіб дитина в подальшому, як правило, не може встановлювати зрілі стосунки з однолітками протилежної статі.

ЕНДОГАМІЯ –– эндогамия –– endogamy –– соціальне обмеження шлюбів межами однієї і тієї ж етнічної, культурної, релігійної групи. Ендогамія харатерна для суспільств, де батьки чи дорослі влаштовують шлюби їхніх дітей.

ЕРГОФІЛІЯ –– эргофилия –– ergophilia –– сексуальна девіація: сексуальне збудження досягається під час спостереження за виступами акторів, спортсменів, танцюристів тощо.

ЕРЕКЦІЯ –– эрекция –– еrectіon –– напруження чоловічого статевого члену, сосків і клітора у жінок під час статевого збудження.

ЕРОС –– Эрос –– Eros ––в Стародавній Греції бог кохання; також стихінйа, пристрасна закоханість, зазвичай спрямована на тілесне володарювання.

ЕРОТИКА –– эротика –– erotica –– сексуальні почуття і переживання, чуттєвість, а також те, що їх викликає. На відміну від порнографії трактує сексуальність облагородженою, олюдненою, одухотвореною.

ЕРОТИЧНИЙ ФОЛЬКЛОР –– эротический фольклор –– erotic folklore –– традиційні казки, жарти, вірші, пісні сексуального змісту, в яких оцінюється (вихваляється чи засуджується) сексуальна поведінка. Приклад –– українські сороміцькі пісні.

ЕРОТОГРАФОМАНІЯ –– эротографомания –– erotographomania –– безперервне написання любовних листів психічно хворою людиною.

ЕРОТОМАНІЯ –– эротомания –– erotomania –– див. гіперсексуальність.

ЕРОТОФОБІЯ –– эротофобия –– erotоphobia –– причепливий стійкий страх перед статевим актом.

ЕСТРОГЕНИ –– эстрогены –– estrogens –– жіночі статеві гормони: естріол, естрадіол та інші, які в маленьких якостях виробляються також у чоловіків.

ЕСТРУС –– эструс –– estrus –– період овуляції та сексуальної активності у самиць ссавців, який є найбільш сприятливим для запліднення.

ЕФЕБОФІЛІЯ –– эфебофилия –– ephebophilia –– різновид чоловічого гомосексуалізму, коли об`єктами потягу є підлітки та юнаки.

ЕЯКУЛЯЦІЯ –– эякуляция –– ejaculation –– сім’явиверження під час оргазму.

ЄВНУХ –– евнух –– eunuch –– кастрований чоловік.

ЖИГОЛО –– жиголо –– gigolo –– чоловік, який продає свої сексуальні послуги жінкам.

ЖІНКА МІСТИЧНА –– женщина мистическая –– feminine mystique –– повна ідентифікація жінки з традиційними ролями дружини і матері. Обмеження себе роллю домогосподарки-матері призводить до ізоляції, фрустрації і відчаю.

ЖІНОЧНІСТЬ –– женственность –– femininity –– позитивна морально-психологічна якість, що характеризує фізичну і духовну красу жінки, витонченість її рухів, манер, щедрість душі і чуйність серця. Ж. є частково природженою, що повязано з темпераментом, задатками, а ще більше вона набувається в ході гармонійного виховання дівчат(жінок). Рівень Ж. може знижуватися під впливом несприятливих обставин (війни, стихійного лиха, виконанн жінками тих видів робіт, які є суто чоловічими, тощо). Див. також маскулінність, фемінність.

ЗАБОРОНИ СЕКСУАЛЬНІ –– запреты сексуальные –– sexual taboos –– частина загальної сексуальної культури суспільства, почасти більш значущі, ніж юридично прийняті норми дозволеного.

ЗАКОХАНІСТЬ –– влюбленность –– amorousness –– позитивне емоційне переживання, потяг до людини як сексуального об`єкту. На відміну від кохання, швидко виникає, досягає насичування і так же швидко згасає. Закоханості, як правило, постійно змінюються і швидко проходять, характеризуються неглибоким вживанням в образ об`єкту, розчаруванням при найменшій невідповідності його ідеальному значущому Я. В дорослому віці розцінюється як ознака психічного інфантилізму.

ЗАПЛІДНЕННЯ –– оплодотворение –– fertilization –– з`єднання сперматозоїда та яйцеклітини, яке призводить до творення зіготи–– заплідненої яйцеклітини.

ЗАРОДОК –– зародыш/ эмбрион –– conceptus –– наслідок зачаття. Термін вживається до трьох місяців вагітності.

ЗАХЕР-МАЗОХ, ЛЕОПОЛЬД фон –– Захер-Мазох, Леопольд- фон –– Sacher-Masoch, Leopold von (1836-1898) –– письменник, представник пізнього романтизму, в своїх творах описував задоволення, яке переживається під час завдання страждань з боку коханої людини. Найбільш відомий твір “Венера в хутрах”, 1870. Див. також мазохізм.

ЗАЧАТТЯ –– зачатие –– conception –– це з’єднання сперматозоїда і зрілої яйцеклітини, яке закінчується утворенням ембріона у матці.

ЗБОЧЕННЯ СТАТЕВІ –– извращения половые –– sexual perversions –– хворобливі порушення спрямованості статевого потягу або способів його задоволення. Див. також парафілії та девіації.

ЗВАБЛЕННЯ –– соблазнение –– seduction (to seduce) –– схиляння особи будь-якої статі до сексуального контакту, часто зі спокусливими обіцянками.

ЗҐВАЛТУВАННЯ –– изнасилование –– rape –– статеві зносини з індивідом поза його згодою, з використанням фізичного чи психічного стану. В усіх країнах вважається одним з найтяжчих злочинів проти статевої свободи і недоторканості людини.

ЗДОРОВ`Я СТАТЕВЕ –– здоровье половое –– sexual health –– комплекс соматичних, емоційних, соціальних аспектів існування людини, які позитивно збагачують її особистість, підвищують комуникативність і здатність до кохання. В основі статевoго здоров`я лежить право людини на адекватну інформацiю в сфері сексуальності і статевого виховання, позитивне ставлення до питань планування сім`ї.

ЗЛЯГАННЯ –– половой акт –– intercourse –– статевий акт. (див.)

ЗОНИ ЕРОГЕННІ –– зоны эрогенные –– erogenous zones –– ділянки шкіри, особливо чутливі до сексуальної стимуляції, подразнення яких викликають статеве збудження і навіть оргазм.

ЗООФІЛІЯ –– зоофилия –– zoophilia –– статевий потяг до тварин; може бути як у формі коітусу людини з твариною, так і у вигляді стимуляції статевих органів людини язиком тварини.

ІДЕНТИФІКАЦІЯ –– идентификация –– identity –– в психоаналізі: ототожнення, несвідомий процес, завдяки якому людина поводить себе таким чином, як би це робила людина, з якою вона себе ідентифікує (наприклад, мати чи батько).

ІМІСІЯ –– имиссия –– imission –– введення статевого члена у піхву. Див. також інроекція, ітроміссія.

ІМПРИНТИНГ –– импринтинг –– imprinting –– перетворення в стійку установку та програму поведінки якогось образу чи враження, яке закарбувалося в пам`яті у певний критичнйи період розвитку. Наприклад, захоплення порнографією у юнака, підлітка може збочити уявлення про сексальні відносини і зумовити брутальну сексуальну поведінку.

ІНВЕРСІЯ ПОТЯГУ –– инверсия влечения –– draw inversion – сексуальний потяг до осіб тотожної статі. Див. також гомосексуалізм.

ІНІЦІАЦІЯ –– инициация –– initiation –– обряд висвячення, входження підлітка у дорослого, який у різних народів має свої етнокультурні особливості. Зазвичай означає перший в житті коітус.

ІНСТИТУТ СІМ`Ї –– институт семьи –– family institution –– нормативні способи, якими мала споріднена група виконує ключову функцію соціалізації дитини.

ІНТИМНІСТЬ СЕКСУАЛЬНА –– интимность сексуальная –– sexual intimacy –– повна взаємна самовідданість партнерів одне одному, найбільш бажаний і приємний спосіб задоволення снаги, фізичної і духовної близькості.

ІНТРОЕКЦІЯ –– интроекция –– introectio –– див. імісія, інтромісія.

ІНТРОМІСІЯ –– интромиссия –– intromission –– введення статевого члена у піхву або анус.

ІНЦЕСТ –– инцест –– incest –– кровозмішання: статеві стосунки з близькими родичами ( батьи-діти, брати-сестри, діди-онуки). Табуйований вид сексуальних стосунків в більшості етнокультур, який карається законодавством. Призводить до серйозних психічних наслідків (часто відстрочених в часі), особливо для дітей в стосунках з доролсими.

ІПСАЦІЯ –– ипсация –– ipsation –– див. онанізм.

КАМАСУТРА –– “Камасутра” – давньоіндійський трактат про любов і сексуальні стосунки. Написаний поетом Махаріші Ваціяна в V в. н. е.

КІПРІДОФОБІЯ –– кипридофобия –– cypridophobia –– параноїдний страх зараження хворобою, що передається статевим шляхом. За іменем Кіпріс (гр. імя Венери), яка народилася на Кіпрі.

КЛЕПТОЛАГНІЯ –– клептолагния –– cleptolagnia –– вид парафілії: статеве збудження настає при крадіжках.

КЛІЗМОФІЛІЯ –– клизмофилия –– clysmophilia –– вид парафілії: статеве задоволення від постановки клізми.

КЛІМАКС –– климакс –– climacteric –– період нормального вікового зниження функціонування гонад. В середньому у жінок настає в 50-55 років, у чоловіків – 55-60 років

КЛІТЕРОДЕКТОМІЯ –– клитеродектомия –– cliteridectomy (female circumcision) –– хірургічне видалення клітора з метою обмеження сексуальної активності жінки.

КЛІТОР –– клитор –– clitoris –– невеличкий горбик, розміщений на початку великих губ, який надзвичайно чутливий до сексуальної стимуляції через численність розташованих на ньому нервових закінчень. Вважається жіночим аналогом головки пеніса.

КЛОНУВАННЯ –– клонирование –– cloning –– процес асексуального відтворення генетично ідентичного нащадка від одного з батьків.

КОІТОФОБІЯ –– коитофобия –– coitophobia –– надмірна тривожність, страх перед зляганням, що зумовлює ухильну поведінку.

КОІТУС –– коитус –– coitus –– злягання, статевий або опулятивний акт.

КОМПЛЕКС –– комплексcomplex –– у психоаналізі: група психічних процесів, обєднана єдиним афектом, який сформувався на основі глибинних філогенетичних структур; це несвідомлюване утворення, яке зумовлює структуру і спрямованість свідомості. Завдання психотерапії –– довести комплекс до свідомості людини. Термін поширили З.Фройд та К.Юнг.

КОМПЛЕКС ГРІЗЕЛЬДИ –– комплекс Гризельды –– Griselda complex –– один з видів нерозвязаного Едіпового комплексу, коли батько не бажає, щоб його дочка виходила заміж.

КОМПЛЕКС ДЖАКОСТИ –– комплекс Джакосты –– Jocasta complex –– хвороблива прихильність матері до власного сина.

КОМПЛЕКС ДІАНИ –– комплекс Дианы –– Diana complex –– глибоко приховане бажання жінки бути чоловіком через його соціальні переваги. Термін походить від маскулінної ролі богині полювання Діани.

КОМПЛЕКС КЛІТЕМНЕСТРИ –– комплекс Клитемнестры –– Clytemnestra complex –– емоційно-еротична тріада, коли жінка закохується в родича свого чоловіка і вбиває чоловіка, щоб залишитися з родичем. В грецбій міфології Клітемнестра покохала двоюрідного брата свого чоловіка і вбила останнього.

КОМПЛІМЕНТ –– комплимент –– compliment –– похвала, лесть, перебльшення достоїнств.

КОМПУЛЬСІЯ –– компульсия –– compulsion –– причепливий потяг наперекір розуму, волі, почуттям здійснити безглузду, можливо небезпечну дію. Найчастіше компульсивними за природою бувають акти ексгібіціонізму, іноді зґвалтування та інші сексуальні дії.

КОНСТИТУЦІЯ СТАТЕВА –– конституция половая –– sexual constitution –– сукупність спадкових та набутих якостей організму, яка визначає рівень сексуальних потреб, межу сексуальної активності, опірність шкідливим факторам, які впливають на сексуальну сферу. КОНТРАЦЕПЦІЯ –– контрацепция –– contraception –– заходи, спрямовані на попередження чи регуляцію вагітності при статевому житті. Запровадження сучасних контрацептивних засобів має велике соціальне значення як один із методів профілактики абортів та планування сім`ї.

КОПРОЛАГНІЯ –– копролагния –– coprolagnia –– отримання сексуального задоволення від доторкувань до випорожнень, калових мас партнера, забруднення ними. Див. також копрофілія.

КОПРОЛАЛІЯ –– копролалия –– coprolalia –– бажання виражатись брудними, нецензурними словами в присутності людей з метою викликати у них сум`яття.

КОПРОПРАКСІЯ –– копропраксия –– copropraxia –– оголення власних геніталій в присутності сторонніх людей; спостерігається при шизофренії та ідіотії. Не спрямована на здивування оточуючих як при ексгібіціонізмі.

КОПРОФІЛІЯ –– копрофилия –– coprophilia –– див. копролагнія.

КОПУЛЯЦІЯ –– копуляция –– copulation –– статевий акт. Частіше вживається по відношенню до тварин, ніж до людей.

КОПУЛЯТИВНИЙ ЦИКЛ –– копулятивнй цикл –– copulative cycle –– послідовні зміни в організмі під час статевого акту.

КОХАННЯ –– любовь –– love –– інтенсивне, напружене, відносно стабільне почуття людини, фізіологічно зумовлене сексуальними потребами, яке проявляється в прагненні бути незамінимим для значущого іншого. Одне із найінтимніших вищих почуттів людини, висока ступінь її емоційно-позитивного ставлення до об`єкту кохання.

КРОС-ІДЕНТИФІКАЦІЯ –– кросс-идентификация –– cross-identification –– див. статева дисфорія.

КРОС-СТАТЕВА ПОВЕДІНКА –– кросс-половое поведение –– cross- gender behavior –– засвоєння та наслідування соціальної ролі протилежної статі; засвоєння стилю одягу, моди, зачіски, мовлення та жестів, які соціально приписуються і очікуються від іншої статі.

КРОС-СТАТЕВИЙ БАТЬКО–– кросс-половой родитель –– cross- sex parent –– батько дівчинки чи мати хлопчика

КУНІЛІНГУС –– куннилингус –– cunnilingus – вид орально-генітального контакту: стимуляція ротом жіночих статевих органів(вульви).

ЛАТЕНТНИЙ ПЕРІОД –– латентнй период –– latent period –– за Фройдом: 4-та фаза психосексуального розвитку дитини віком від 6-7 років до початку пубертату (11-12 р.), коли сексуальні імпульси залишаються придушеними або ж знаходяться в загальмованому стані. Найбільш сприятливий для сексуальної освіти, засвоєння нормативів етики приятелювання, дружби близьких стосунків.

ЛЕСБІЙКА –– лесбиянка –– lesbian –– жінка з гомосексуальними орієнтаціями.

ЛІБІДО –– либидо –– libido – статевий потяг у широкому сенсі цього поняття. Одне з центральних понять фройдизму. Яке означає “глибинну”, підсвідому психічну енергію. Яка міститься в сексуальному інтинкті. Дібідо оцінюється222222222 домінуючим мотивом людської поведінки, яка проявляється в соціально адаптивній формі завдяки сублімації. Витісненю та іншим видам “психологічного захисту”. В психоаналітичній концепції К.Юнга лібідо –– це позбавлені сексуальної основи ірраціональні потяги людини, які визначають його поведінку.

ЛЮБОВ –– любовь –– love ––високе моральне почуття, яке полягає у стійкій, самовідданій і свідомій прихильності людини до когось чи до чогось, зумовленій визнанням достойностей об`єкта Л. або спільними переконаннями, життєвими цілями та інтересами людей. Протилежною Л. є ненависть.

ЛОБОК –– лобок –– mons pubis (veneris, mons) –– утворення внизу живота з вираженою подшкірно-жировою клітковиною, густо вкрите лобковим волоссям.

ЛЮБРИКАЦІЯ –– любрикация –– lubrication –– зволоженне стінок піхви під час сексуального збудження рідиною, яка просочується крізь стінку судин.

ЛЮДУС –– людус –– ludus –– в Стародавній Греції кохання-гра, мета якoї досягнення насолодия, яка не відзначається глибиною почуттів, не занадто зв `язує партнрів.

МАЗОХІЗМ –– мазохизм –– masochism –– 1) отримання статевого задоволення від фізичних або моральних страждань, які спричиняє партнер. Див. також алголагнія. 2). вид сексуального розладу, коли сексуальне задоволення отримується від одержуваних больових знущань чи психологічного приниження.

МАНІЯ –– мания –– mania –– в Стародавній Греції: кохання-одержимість. Змішання еросу і людуса. Характеризується невпевненістю і залежністю від обєкта кохання.

МАСКУЛІННІСТЬ –– маскулинность –– masculinity –– комплекс психічних та поведінкових ознак, які відрізняють чоловіка від жінки, що приняті в певному соцімі.

МАСКУЛІНІЗАЦІЯ –– маскулинизация –– masculinization –– освоєння чоловічих моделей поведінки та розвиток відповідних особистісних властивостей, які прийняті в певному соцімі.

МАСТУРБАЦІЯ –– мастурбация –– masturbation, self-abuse –– (син. онанізм) –– це штучне статеве самозбудження, що здійснюється поза статевим актом; це спосіб сексуального самозадоволення шляхом стимуляції переважно пеніса (якщо мастурбацією займається чоловік) або переважно клітора (якщо мастурбує жінка).

МАТ –– мат –– obsene words/ abusive words –– лайливі слова, вживання сексуальної символіки в ображальному розмінні.

МАТЕРИНСЬКА ФІГУРА –– материнская фигура –– mother figure –– людина, яка виконує соціальну роль матері за умови відсутності матері біологічнох. Див. також батьківська фігра.

МАТКА –– матка –– uterus( womb) –– грушовидний м’язовий орган, в який імплантується запліднена яйцеклітина і розвивається плід під час вагітності.

МАЧИЗМ –– мачизм –– machismo –– концепція маскулінності в країнах Латинської Америки: мачо –– фізично агресивний, ризиовий, порушує правила, схильний до випадкових сексуальних контактів з жінками без емоційного зв`язку з ними.

МЕНАРХЕ –– менархе –– menarche –– це перший менструальний період в житті жінки, який означає початок перебудови її організму та готовності до репродуктивної діяльності.

МЕНОПАУЗА –– менопауза –– menopause –– відсутність менструацій після лімаксу; означає закінчення жіночої здатності до репродуктивної діяльності.

МЕНОФОБІЯ –– менофобия –– menophobia ––причепливий страх менструації і повязаних з нею неприємних відчуттів та форм поведінки.

МЕНСТРУАЦІЯ –– менструация –– menstruation/period –– це назва менструальних циклів, під час яких відбуваються кров’яні виділення з вагіни.

МІНЕТ –– минет –– minet –– вид орально-генітального контакту: стимуляція ротом чоловічих геніталій. Див. також феляція.

MMPI –– MMPI –– MMPI (Minnesota Multiphasic Personality) –– тест, призначений для виміру патологічних властивостей особистості. MMPI -1 включає шкалу маскулінності-фемінності.

МОШОНКА –– мошонка –– scrotum –– це м’які тканини, в яких розташовані чоловічі яїчка.

НАРЦИСИЗМ –– нарциссизм –– narcissіsm ––віддання переваги власному тілу як об `єктові статеовго потягу. Див. також аутоеротизм.

НЕВРОЗИ СЕКСУАЛЬНІ –– неврозы сексуальные –– sexual neuroses –– психогенні функціональні зворотні розлади сексуальної функції чоловіка або жінки.

НЕЗАЙМАНІСТЬ –– девственность –– verginity –– відсутність у особи досвіду статевого життя. У жінок ознакою незайманості є збереження дівочої пліви.

НЕКІНГ –– неккинг –– neking –– вид петингу (див.), який передбачає тільки ласки “вище поясу”, без стимуляції геніталій.

НЕКРОФІЛІЯ –– некрофилия –– necrophilia –– статевий потяг до споглядання тіла мерця або бажання зносин з ним. Див. також парафілії.

НІМФЕТКА ––нимфетка –– nymphette –– сексуально активна дівчинка-підліток.

НІМФОМАНІЯ –– нимфомания –– nimphomania –– занадто підвищений статевий потяг у жінки. Див. також гіперсексуальність.

НУДИЗМ –– нудизм –– nudism/nudity –– культ оголеного тіла, пропаганда природності голого тіла.

НЕУКЛЕАРНА СІМ`Я –– нуклеарная семья –– nuclear family ––сім`я, що складається з двох поколінь: батьків та їх біологічних чи всиновлений дітей.

ОВУЛЯЦІЯ –– овуляция –– ovulation –– вихід зрілої яйцеклітини з фолікули яєчника.

ОДНОСТАТЕВА СЕКСУАЛЬНА ГРА –– однополая сексуальная игра –– same-gender sex play –– тенденція серед допубертатних дітей гратися в сексуальні за змістом ігри з представниками своєї статі, а також програвати статеві ролі дорослих, тотожні власній статі.

ОЙГАРХЕ –– ойгархе –– oigarche –– вік першої полюції (див.) у юнака чи підлітка.

ОНАНІЗМ –– онанизм –– onanism – див. мастурбація.

ОРАЛЬНО-ГЕНІТАЛЬНИЙ –– орально-генитальный контакт ––oral-genital sex –– стимуляція статевих органів ротом. Див. кунілінгус, феляція. Може здійснюватися партнерами одночасно, за розміщенням тіл був названий позицією 69.

ЛЮБОВ –– любовь –– love –– интенсивное, напряженное, относительно устойчивое чувство человека, физиологически обусловленное сексуальными потребностями и выражающееся в стремлении быть незаменимым для другого определенного человека. Любовь – одно из самых интимных чувств, сопровождается постоянно изменяющимися эмоциями (нежность, восторг, ревность, сомнение и др.).

ОРГАЗМ –– оргазм orgasm –– найвища статева насолода, пік збудження та розрядки, які відчувають чоловік та жінка в момент досягнення найвищого сексуального задоволення.

ПАНСЕКСУАЛІЗМ –– пансексуализм –– pansexualism –– зведення всіх емоційних реакцій і мотивів поведінки до сексуальної основи.

ПАРАФІЛІЯ –– парафилия –– paraphilia –– досягнення статевого задоволення за допомогою незвичайних або морально засуджуваних дій. Часто вживається як синонім сексуальної девіації ( див.).

ПАРТЕНОФОБІЯ –– партенофобия –– parthenophobia ––хворобливий страх дівчат, особливо незайманих.

ПАТТЕРН СЕКСУАЛЬНИЙ –– паттерн сексуальнй –– sexual pattern –– див. діапазон прийнятності.

ПЕДЕРАСТІЯ –– педерастия –– pederasty –– див. чоловічий гомосексуалізм. Часто вживається для означення вужчого поняття –– анального контакту між дорослим чоловіком і хлопчиком.

ПЕДОФІЛІЯ –– педофилия –– pedophilia –– потяг до дітей, який реалізується в еротичних снах і фантазіях, а також в сексулаьних діях щодо дітей переважно допубертатного віку. Діагностується при відсутності адекватної гетеросексуальної адаптації протягом не менше 6-ти місяців.

ПЕНІС –– пенис –– penis –– це чоловічий статевий орган, через який здійснюється сечовиділення та виходить сім’яна рідина.

ПЕРВЕРСІЯ –– перверсия –– perversion –– хворобливе порушення спрямованості статевого потягу або способів його задоволення. Див. збочення статеві.

ПЕРЕДМЕНСТРУАЛЬНИЙ СИНДРОМ –– предменструальнй синдром –– memenstrual syndrome (PMS) –– під час більшості менструальних циклів в останній тиждень любеїнової фази виникають такі симптоми, як-то: виражена афективна лабільність, гнів або роздратування, самозасуджувальні думки, ослаблення інтересу до звичної дяльності тощо.

ПЕРМІСИВНА СТАТЕВА МОРАЛЬ, ПЕРМІСИВНІСТЬ ––пермиссивная половая мораль, пермиссивность –– permissive sexual morality –– терпиме (ліберальне) чи заохочуюче ставлення суспільства до сексуальності та її проявів на відміну від репресивної статевої моралі ( див.)

ПЕТИНГ –– петтинг –– petting –– процес збудження взаємними ласками без статевого акту.

ПІБЛОКТО –– пиблокто –– piblokto –– гострий істеричний стан у ескімоських жінок, коли вони несподівано починають ридати, зривають з себе одяг і вибігають голими на сніг з твариноподібними криками. За істерикою слідує амнезія і неусвідомлювання себе і оточення. Вважається, що така поведінка –– це національна особливість, викликана північним оточенням, фрустрацією і сексуальними зловживаннями, що є характерним у ставленні до жінки в ескімоській етнокультурі.

ПІГМАЛІОНІЗМ –– пигмалионизм –– pygmalionism – вид парафілії (див.): сексуальне збудження настає тільки під час розглядування статуй, ляльок або при контакті з ними.

ПЛАНОВАНЕ БАТЬКІВСТВО –– планированное родительство ––planned parenthood –– переконання, що кожна дитина повинна бути очікуваною. Тому. щоб не допустити неплановану вагітність, треба користуватися контрацептивами.

ПЛАНУВАННЯ СІМ `Ї –– планирование семьи –– family planning – загальновживаний термін для позначення контрацепції, попередження небажаної вагітності.

ПЛАТОНІЧНИЙ –– платонический –– platonic –– передбачає духовний потяг, без примісі чуттєвості.

ПЛІД –– плід –– fetus –– термін вживається по відношенню до нeнародженої дитини з 3-го місяця внутрішньоутробного розвитку до пологів.

ПОВЕДІНКА –– поведение –– behavior –– притаманна живим істотам взаємодія з оточуючим світом, опопсередкована їхньою зовнішньою і внутрішньою (психічною) активністю. Термін вживається як до окремих індивідів, так і до їх сукупності.

ПОДВІЙНИЙ СТАНДАРТ –– двойной стандарт –– double standard –– різна оцінка одних і тих же моделей поведінки в залежності від того, хто їх демонструє –– чоловік чи жінка. Як правило, те, що робить представниця жіночої статі –– засуджується, те. що робить чоловік –– схвалюється чи оцінюється терпимо

ПОЛЮЦІЯ –– поллюция –– pollution –– сім’явиверження, яке не повязане із статевим актом чи мастурбацією; може виникати у чоловіків самовільно під час сну еротичного змісту чи вдень під еротичним впливом –– пестощів чи фантазій.

ПОРНОГРАФІЯ –– порнография –– pornography –– непристойне, вульгарно-натуралістичне зображення чи описання статевих зносин з метою розпалити сексуальне збудження.

ПОРНОГРАФОМАНІЯ –– порнографомания –– pornographomania –– вид фетишизму (див.): надмірне захоплення порнографією.

ПОТЕНЦІЯ –– потенция –– potention –– 1) сукупність явищ, які відносяться до здійснення сексуальної функції: статевий потяг, збудження, якість ерекції та любрикації, якість оргазму та задоволення; 2) статева здатність.

ПОТЯГ –– влечение –– drive –– психологчний стан, який виявляє підсвідому чи недостньо усвідомлену потребу субєкта. Потяг є динамічним явищем, оскільки представлeна в ньому потреба або згасає, або усвідомлюється, перетворюючись в конкретне бажання, намір тощо. Див. також лібідо.

ПОЧУТТЯ –– чувства –– feelings –– одна з основних форм переживання людиною свого ставлення до предметів і явищ дійсності, яка відзначається відносною стабільністю. Формування почуттів є необхідною умовою розвитку людини як особистості і відбувається під впливом виховних суспільних інститутів (школа, сім`я, мистецтво тощо).

ПРАГМА –– прагма –– pragma –– в Стародавній Греції –– виникаюче із суміші людусу і сторге безпристрасне кохання з розрахунку, яке легко піддається свідомому контролеві.

ПРЕЗЕРВАТИВ –– презерватив –– condom –– тонкий гумовий мішочок, який надягають на пеніс, щоб нпопередити безпосередній контакт статевого члена і піхви, а також запобігти попаданню сперми в статеві шляхи жінки.

ПРЕЛЮДІЯ ДО СЕКСУ –– прелюдия любовная –– sex prelude/ foreplay –– різні види сексуальної активності (обійми, поцілунки, пестощі тощо), які сприяють підвищенню сексуального збудження перед початком статевого акту.

ПРЕПУБЕРТАТ –– препубертат –– pre-puberty –– вік 6-12 років, який передує появі перших ознак статевого дозрівання.

ПРОКРЕАЦІЯ –– прокреация –– procreation –– відтворення потомства, дітонародження.

ПРОМІСКУЇТЕТ –– промискуитет –– promiscuity –– невпорядковане статеве життя із частою зміною партнерів у зв`язках, які не базуються на глибоких почуттях.

ПРОСЕКСУАЛЬНИЙ –– просексуальный –– prosexual –– терпимий до різних сексуальних проявів. Див. пермісивність.

ПРОСТИТУЦІЯ –– проституция –– prostitution –– сексуальні послуги, які сплачуються. Повія –– жінка, яка надає сексуальін послуги за винагороду. Жиголо –– чоловік, який займається проституцією. ПРОТИЗАПЛІДНІ ЗАСОБИ –– противозачаточные средства –– contraceptive techniques –– фізичні, хімічні чи гормональні методи впливу на організм жінки чи чоловіка з метою запобігання заплідненю та вагітності. Див.також контрацепція.

ПСИХОСЕКСУАЛЬНА ОРІЄНТАЦІЯ –– психосексуальная ориентация ––psychosexual orientation –– спрямованість статевого потягу; визначає вибір сексуального партнера і особливості статевої поведінки.

ПСИХОСЕКСУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК –– психосексуальное развитие –– psychosexual development –– процес формування у людини статевої самосвідомості, засвоєння статевої ролі та психосексуальної орієнтації.

ПУБЕРТАТ –– пубертат –– puberty –– вік появи ознак статевого дозрівання з відповідними фізичними і психологічними змінами: зріст, будова тіла, менструації, полюції; прояви лібідо; прагнення до самоствердження.

РЕВІШМЕНТ –– ревишмэнт –– ravishment –– див. зґвалтування.

РЕВНОЩІ –– ревность –– jealousy –– підозра або впевненість в уявній чи реальній зраді сексуального партнера з перебільшеною, хворобливою оцінкою події, яка припускається.

РЕВОЛЮЦІЯ СЕКСУАЛЬНА –– революция сексуальная –– sexual revolution –– масова переоцінка норм сексуальної моралі, послаблення жорсткої репресивності у ставленні до інтимного життя, яке відбувалося в громадській думці, починаючи з 60-х років.

РЕПРЕСИВНА СТАТЕВА МОРАЛЬ –– репрессивная половая мораль –– repressive sexual morality –– система жорстких антисексуальних поглядів у суспільстві; протилежна пермісивності (див).

РЕПРОДУКТИВНА СИСТЕМА –– репродуктивная система –– reproductive system –– чоловічі чи жіночі органи розмноження (репродукції).

РЕПРОДУКТИВНИЙ ВІК –– репродуктивный возраст –– reproduction age ––вік дітонраодження; триває до менопаузи у жінок. Активним репродуктивним віком вважають період від 18 до 45 років.

РЕСПІРАТОРНИЙ ЕРОТИЗМ ––- респираторный эротизм –– respiratory eroticism –– психоаналітичний термін: отримання сексуальної насолоди через паління чи інші види респіраторної активності.

РЕТАРДАЦІЯ –– ретардация –– retardation –– див. статевого розвитку затримка. Проявляється у відставанні термінів становлення сексуальності від віку дитини. Розрізняють соматогенні затримки, які мають біологічну основу. Психогенні ретардації пов`язані з порушеннями у становленні психіки. Соціогенні ретардації спостерігаються при деформації статевого виховання.

РЕТИФІЗМ –– ретифизм –– retifism –– сексуальна парафілія, коли фетишем для отримання сексуального задоволення є жіноче взуття.

РИТМІЧНИЙ МЕТОД –– ритмический метод –– rhythm metod –– метод контрацепції, який передбачає утримання від статевих зносин під час днів жіночого менструального циклу, найбільш сприятливих для запліднення(фертильний). Ефективний тільки за умови регулярного менструального циклу.

РОДИНА –– семья –– family –– мала група, що утворена на основі кровно-родинних звязків чи шлюбу, члени якої мешкають разом, спільно ведуть домашнє господарство і повязані між собою почуттями взаємної моральної відповідальності.

РОДИННІСТЬ –– семейственность –– familiarism –– тенденція членів родини підтримувати дуже тісні контакти та сильні почуття сімейної солідарності. Такий тісний звязок може ускладнити для індивіда встановлення незалежних і зрілих стосунків за межами родинного кола.

РОЗБЕЩЕННЯ –– растление ––seducing –– поведінка по відношенню до неповнолітніх(малолітніх) дітей з метою викликати передчасний інтерес до сексуальних проблем і шляхів їх реалізації.

РОЗЛУЧЕННЯ –– развод –– divorce –– юридичне припинення шлюбу, коли подружжя звільняє один одного від взятих раніше шлюбних зобовязань.

РОЗПУСНІ ДІЇ –– равратные действия ––licentious actions –– дії дорослого по відношенню до неповнолітнього задля задоволення власного статевого потягу як у формі статевого акту, так і поза ним.

РОЗПУСТА –– разврат –– depravity –– цинічна поведінка, що виходить за межі діапазону прийнятності людини чи суспільства (не тільки в сексуальній сфері).

РОЗРИВ ПОКОЛІНЬ –– разрыв поколений –– generation gap ––відмінність у цінностях, ставленнях, очікуваннях між двома поколіннями, яке призводить до загального невзаєморозуміння, особливо між підлітками та їхніми батьками.

РОЗШИРЕНА СІМ`Я –– расширенная семья –– extended family ––включає біологічних батьків, їхніх дітей, батьків і, можливо, інших родичів, що мешкають під одним дахом, в спільному помешканні.

РОЛЬОВЕ ЗМІШАННЯ –– ролевое смешение –– role confusion ––відчуття психологічного дискомфорту при виконанні статевих ролей. Наприклад, при змішенні типової статевої ролі чоловіка чи жінки. Див. статева дисфорія.

РОМЕО ТА ДЖУЛЬЄТИ СИНДРОМ –– Ромео и Джульетты синдром –– Romeo and Juliet syndrome –– прагнення до продовження інтимних контактів з об`єктами закоханості наперекір негативному ставленню оточуючих близьких. Частіше зустрічається у підлітків або інфантильних особистостей як прояв негативізму.

САДИЗМ –– садизм –– sadism –– сексуальний розлад, статеве задоволення шляхом завдання страждань сексуальному партнерові або приниження його.

САДОМАЗОХІЗМ –– садомазохизм ––sadomasochism –– сексуальна девіація: садизм та мазохізм як способи сексуального задоволення, що доповнюють один одного. Іноді чергуються в однієї і тієї ж особі.

САТИРІАЗІС –– сатириазис ––satyriasis –– гіперсексуальність (див.) у чоловіка

САФО –– Сафо –– Sappho ––(біля 600 р. до н.е.) грецька поетеса, що жила на острові Лесбос і оспівувала одностатеве жіноче кохання.

СВІНІНГ –– свининг –– swinging –– взаємний обмін шлюбними партнерами заради статевого акту або груповий секс подружніх пар.

СЕКС –– секс –– sex –– сукупність психічних реакцій, переживань, вчинків, пов`язаних з проявом та задоволенням статевого потягу.

СЕКСАПІЛЬНІСТЬ –– сексапильность –– sexappeality –– фізична привабливість, вигляд, який збуджує почуття осіб іншої статі. Не обовязково є проявом високої сексуальної потреби!

СЕКСИЗМ –– сексизм –– sexism –– будь-яке упередження чи дискримінація, яка ґрунтується на удаваному перевершенні чоловіків чи жінок і тому проголошує більші права, свободи, прерогативи для однієї статі на противагу іншій.

СЕКСОЛОГІЯ –– сексология –– sexology ––наука, що вивчає статеві стосунки в різних аспектах: фізіологічному, психологічному, соціальному та ін.

СЕКСОФОБІЯ –– сексофобия –– sexophobia –– сексуальна відраза (огида), іраціональний страх сексуальної активності або думок про неї, що веде до уникнення сексуальних ситуацій.

СЕКСУАЛЬНА ЗАЛЕЖНІСТЬ –– сексуальная зависимость –– sexual addiction –– компульсивна залежність від частого повторювання

занадто ритуалізованих дій. Залежність не від самої сексуальної активності, а від певних сексуально-еротичних стимулів, брак яких підвищує тривожність.

СЕКСУАЛЬНА (СТАТЕВА) ІДЕНТИЧНІСТЬ –– сексуальная идентичность –– sexual identity –– прийняття індивідом своєї сексуальної орієнтації, будь-то гомосексуальна, гетеросексуальна чи бісексуальна.

СЕКСУАЛЬНА КУЛЬТУРА –– сексуальная культура –– sexual culture –– аспект культури, який стосується шлюбно-сімейних традицій, вірувань, ціннісних орієнтацій та поведінки статей.

СЕКСУАЛЬНА МЕНШІСТЬ –– сексуальное меньшинство –– sexual minority –– термін вживається по відношенню до індивіда чи групи, чия сексуальна орієнтація чи поведінка відрізняються від стереотипів, що вважаються нормативами гетеросексуальної активності (геї, лесбійки).

СЕКСУАЛЬНА МОТИВАЦІЯ –– сексуальная мотивация –– sexual motivation –– емоційно забарвлене прагнення до задоволення статевої потреби.

СЕКСУАЛЬНА ОРІЄНТАЦІЯ –– сексуальная ориентация –– sexual orientation –– сексуальна спрямованість на представників своєї (гомосексуальна) статі чи протилежної (гетеросексуальна).

СЕКСУАЛЬНА РОЛЬ –– сексуальная роль –– sexual role –– прийняття індивідом певних нормативів сексуальної поведінки та дотримання їх в процесі побудови інтимних стосунків зі значущими іншими.

СЕКСУАЛЬНЕ ЖИТТЯ –– сексуальная жизнь –– sexual life ––комплекс взаємостосунків чоловіка та жінки, який включає як статевий акт, так і інші прояви міжстатевого спілкування.

СЕКСУАЛЬНИЙ ВАНДАЛІЗМ –– сексуальный вандализм –– sexual vandalism –– компульсивна потреба руйнувати і знищувати сексуальні ознаки у статуй, на картинах і інших художніх творах.

СЕКСУАЛЬНИЙ МАНІЯК –– сексуальный маньяк –– sex maniac –– непрофесійний термін для позначення особи (зазвичай –чоловіка), якого більш за все цікавить сексуальна насолода. Вживається по відношенню до ексгібіціоністів, вуайєрів, фетишистів, дон-жуанів, ніфмоманіаків, сексуально залежних осіб, а також до ґвалтівників і вбивць за сексуальними мотивами.

СЕКСУАЛЬНИЙ ПОТЯГ –– сексуальное влечение –– sexual drive/draw –– див. потяг.

СЕКСУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК –– сексуальное развитие –– sexual development –– за Фройдом, починається з моменту народження. Проходить ряд етапів, які характеризуються домінуванням лібідо в певних ерогенних зонах (див. оральна, анальна, фалічна, латентна та генітальна стадії психосексуального розвитку дитини).

СЕКСУАЛЬНИЙ СИМВОЛІЗМ –– сексуальный символизм –– sexual symbolism –– графічне зображення статевих органів і предметів, що символізують чоловічу та жіночу сексуальність в різних етнокультурах. Наприклад, довгасті, тверді прдемети частіше є чоловічими символами; округлі або овальні, ємкі –– жіночими.

СЕКСУАЛЬНИЙ СИНЕРГІЗМ –– сексуальный синергизм –– sexual synergism –– термін З.Фройда для позначення сполученого ефекту різних, часто протилежних стимулів, як-то кохання і ненависть, задоволення і біль, інтерес і страх, з`єднання яких викликає сексуальне збудження і хвилювання.

СЕКСУАЛЬНІ ІГРИ –– сексуальные игры –– sexual games –– 1) ігри дітей в межах психосексуального розвитку (див.), супроводжуються демонстрацією, обмацуванням статевих органів, їхнім оголенням тощо.

2) дії дорослих, повязані із стимуляцією ерогенних зон.

СЕКСУАЛЬНІСТЬ –– сексуальность –– sexuality –– характеристика сексуального потягу, сексуальних реакцій, сексуальної активності і т.д.

СИБ, СИБЛІНГ –– сиб, сиблинг –– sib, sibling –– брат чи сестра; два індивіда, рідні по крові чи ті, що мають тих самих батьків.

СИБАРІТ –– сибарит –– sibarite –– людина, яка віддана чуттєвій насолоді.

СИБЛІНГОЕ СУПЕРНИЦТВО –– сиблинговое соперничество –– sibling rivalry –– змагання між сибсами за увагу, любов та/чи схвалення одного з батьків або щоб привернути увагу інших.

СИНДРОМ ДЕЛІЛИ –– синдром Делилы –– Delilah syndrome ––поведінка жінки, яка прагне контролювати чоловіків і маніпулювати ними, шукає численних партнерів, щоб задовольнити це бажання.

СИНДРОМ ЕКЗОРСИЗМУ –– синдром экзорсизма –– exorcism syndrome –– повторювання звинувачень, покарання людей, які виявляють якості чи поведінку, що суперечить цінностям індивіда. Людиною, яка піддає екзорсизму неприйнятну поведінку інших людей, часто рухає потреба покарати власне витіснене сексуальне бажання поводитись саме у такий заборонений спосіб.

СИНДРОМ МАДОННИ –– синдром Мадонны –– Madonna syndrome чоловік відокремлює похіть і кохання, і приписує гріховну похіть повіям, а чисте, незаймане кохання жінкам, схожим на Мадонну: дружинам і матерям. Це дозволяє йому отримувати задоволення від сексу тільки в позашлюбних зв`язках. а не з дружиною чи матір`ю своїх дітей.

СИНДРОМ МЕСАЛІНИ –– синдром Мессалины Messalina syndrome –– див. німфоманія.

СИНДРОМ ПЕГГІ ЛІ –– синдром Пегги Ли –– Peggy Lee syndrome –– відчуття розчарування у дівчаток-підлітків після першого сексуального контакту, коли він виявлється не таким хвилюючим, як очікувалось.Термін взято з популярної пісні Пеггі Лі “ І це все?”

СИНДРОМ ПІТЕРА ПЕНА –– синдром Питера Пена –– Peter Pan syndrome –– причепливе бажання залишатись завжди молодим виявляється в приховуванні власних днів народжень, викорситанні косметики, що оновлює шкіру і розгладжує зморшки, користуванні послугами пластичних хірургів. Зараз широко насаджується ЗМІ.

СИНДРОМ ПОРОЖНЬОГО ГНІЗДА –– синдром пустого гнезда ––empty nest syndrome –– відчуття покинутості, одинокості, депресії, інколи відчаю у батьків, чиї дорослі діти пішли з сім`ї, щоб будувати власне життя. Характерний для дітоцентрованих батьків, не готових до дорослішання власних дітей.

СИНДРОМ ТРАВМИ ЗҐВАЛТУВАННЯ –– синдром травмы изнасилования –– postrape trauma syndrome –– психосоматичні наслідки зґвалтування як комплекса фізичного і психічного стресу: формування неврастеній, фобій, негативного ставлення до сексуальності тощо. Див. також зґвалтування.

СІ-ЕС-ЕЙ –– СИ-ЭС-ЭЙ –– CSA ( child sexual abuse) –– сексуальне зазіхання на дітей. Будь-яка дія дорослого по відношенню до особи молодше 18 років з метою отримати сексуальне задоволення. Включає розпусні дії (див.), педофілію (див.), в тому числі, у формі гомосексуального контакту. Варіант “жорстокого та недбалого поводження з дітьми” (child abuse and neglect – CAN).

СКОПОФІЛІЯ –– скопофилия ––scopophilio –– див. вуайєризм.

СНИ ЕРОТИЧНІ –– сны эротические –– erotic dreams ––сновидіння еротичного, сексуального чи будь-якого іншого характеру, які переплітаються з сексуальними проявами –– від невеликого збудження до оргазму (і еякуляції у чоловіків).

СОЦІОЛОГІЯ СТАТІ –– социология пола –– sociology of gender ––дослідження того, наскільки фізчині відмінності між чоловіками і жінками опосередковані культурою та соціальною структурою.

СПЕРМА –- сперма –– semen –– рідина, яка випорскується з пеніса під час оргазму.

СПЕРМАТОЗОЇД –– сперматозоид –– sperm –– зріла чоловіча статева клітина, що запліднює яйцеклітину жінки.

СТАТЕВА ДИСКРИМІНАЦІЯ –– половая дискриминация –– sex discrimination –– будь-яке упереджене поводження з людиною чи групою людей, яке ґрунтується на їхній статевій належності.

СТАТЕВА ДИСФОРІЯ –– половая дисфория –– gender dysphoria ––гостре, незадоволення своєю статевою належністю, бажання її змінити. Спостерігається при транссексуалізмі.

СТАТЕВА ДОПИТЛИВІСТЬ –– половое любопытство –– sexual curiosity –– прояв інтересу до різних аспектів сексуальності –– від допитливості дітей-дошкільнят до захоплення порнографією у дорослих. Є нормальною за умов утримання в соціально прийнятих межах і адекватному здійснюванні.

СТАТЕВА ЗАЛЕЖНІСТЬ –– половая зависимость –– sexual dependency ––перебільшена установка на певну особу як єдиного партнера.здатного принести сексуальне задоволення і забезпечити особисте щастя.

СТАТЕВА ЗАЗДРІСТЬ –– половая зависть –– penis envy –– підсвідома заздрість дівчинки до наявності пенісу у хлопчиків.

СТАТЕВА ЗРІЛІСТЬ –– половая зрелость –– sexual maturity ––кінцева стадія статевого дозрівання організму людини, при якій статеве життя, зачаття, вагітність та пологи є нормальним явищем. Терміни настання статевої зрілості визначаються взаємодією багатьох факторів –– спадкових, соціально-економічних, кліматичних тощо. У дівчаток статева зрілість наступає в 15-16 років, у хлопчиків – в 17-18 років.

СТАТЕВА (ҐЕНДЕРНА) ІДЕНТИЧНІСТЬ –– половая (гендерная) идентичность –– gender identity ––усвідомлення себе особою чоловічої чи жіночої статі, важлива характеристика самосвідомості індивіда.

СТАТЕВА МОРАЛЬ –– половая мораль –– sexual morality –– система моральних норм, що регулює всі сторони сексуальної поведінки людини.

СТАТЕВА ПОВЕДІНКА –– половое поведение –– gender behaviour –– дії людини, які дозволяють оцінити її належність до певної статі (манери, одяг, зачіска тощо). Є проявом статевої самосвідомості. Сучасний термін –– статеворольова поведінка.

СТАТЕВА (ҐЕНДЕРНА) РОЛЬ –– половая (гендерная) роль –– gender role –– специфічний набір вимог, очікувань, прав та обов`язків, які суспільство пред`являє індивіду як представнику певної статі.

СТАТЕВА САМОСВІДОМІСТЬ –– половое сознание –– gender self awareness –– здатність відчувати себе представником певної статі і поводитись у відповідності з уявленнями суспільства про норми поведінки цієї статі.

СТАТЕВА СОЦІАЛІЗАЦІЯ –– половая социализация –– gender socialization –– процес формування чоловічої чи жіночої статевої ідентичності відповідно культурним нормам суспільства.

СТАТЕВА СТРАТИФІКАЦІЯ –– половая стратификация –– gender stratification –– система статевих ролей, їх взаємовідношення, підлеглість і протиставлення в суспільстві.

СТАТЕВЕ ДОЗРІВАННЯ –– половое созревание –– sexual maturing ––процес формування репродуктивної функції чоловічого та жіночого організму; завершується настанням статевої зрілості.

СТАТЕВИЙ АКТ –– половой акт –– coitus/copulation ––фізіологічний процес, який починається з моменту введення пеніса у піхву і закінчується сім`я випорскуванням і оргазмом. Див. також коітус, копуляція.

СТАТЕВІ ЗЛОЧИНИ –– половые преступления –– sexual crimes ––злочини, які є посяганнями на статеву недоторканість і статеву свободу особистості: зґвалтування, примушення неповнолітніх до вступу у статевий зв`язок; статевий зв`язок з особою, яка не досягла статевої зрілості; розпусні дії по відношенню до малолітніх; авмисне зараження венеричною хворобою; сексуальне вбивство.

СТАТЕВІ ОРГАНИ –– половые органы –– sexual organs genitals ––репродуктивні органи. Чоловічі: яєчки, придатки яєчка, сім`явивідні шляхи, простата, куперови залози, сім`яні пухирці, статевий член. мошонка. Жіночі: піхва, матка, маткові труби, яєчники, лобок, великі і малі статеві губи, бартолієві залози, клітор.

СТАТЕВІ РОЗЛАДИ –– половые расстройства –– sexual disordes –– порушення поведінки, фізичного чи психічного стану, які негативно впливають на отримання статевого задоволення одним чи обома партнерами, а також на їхню плідність.

СТАТЕВОГО РОЗВИТКУ ЗАТРИМКА –– полового развития задержка –– sexual retardation –– порушення нормального темпу, виражене запізнювання проявів, які є характерними для статевої зрілості (вторинні статеві ознаки, статевий потяг, поява менструацій, полюцій тощо).

СТАТЕВОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТЕОРІЯ –– половой идентификации теория –– gender identification theory –– одна з альтернативних теорій статевої соціалізації. Згідно теорії, дитина несвідомо наслідує статеву поведінку дорослих своєї статі, перш за все батьків, ототожнюючись з ними.

СТАТЕВОЇ САМОКАТЕГОРИЗАЦІЇ ТЕОРІЯ –– половой самокатегоризации теория –– gender self categorization –– одна з альтернативних теорій статевої соціалізації. Згідно з нею, дитина спершу засвоює уявленні про те,що значить бути чолвоіком чи жінкою, потім визначає себе як дівчинку чи хлопчика, і намагається поводитись згідно до цього розуміння.

СТАТЕВОЇ ТИПІЗАЦІЇ ТЕОРІЯ –– половой типизации тория –– gender typing theory –– одна з альтернативних теорій статевої соціалізації. Припускає, що усвідомлення власної статевої належності відбувається внаслідок підріплення відповідної поведінки з боку оточуючих.

СТАТЕВОРОЛЬОВІ ІГРИ –––– полоролевые игры –– sociosexual games –– дитячі ігри, поведінка, в яких діти відпрацьовують соціальні аспекти статевої поведінки (“дочки-матері”, “тато-мама”, “школа” тощо).

Стать –– пол –– gender –– сукупність анатомо-фізіологічних ознак організму, що забезпечує продовження роду і дає змогу розрізнити у більшості організмів жіночі і чоловічі особини. Поділ на чоловічу та жіночу стать зумовлений тривалоюеволюцією органічної матерії, генетично запрограмований статевими хромосомами.

СТЕРЕОТИП – стереотип –– stereotype –– ригідні, перебільшені та упереджені ставлення і очікування, які грунтуються на спрощених доказах чи некритичних судженнях. Стереотипи породжують відчуття соціальної солідарності, тому дуже неохоче змінюються чи коргуються, навіть якщо протилежний доказ стає очевидним.

СТОРГЕ –– сторге –– storge –– в Стародавнй Греції кохання-ніжність, наприклад, сімейна любов до дітей.

СТРИПТИЗ –– стриптиз ––striptease –– шоу з поступовим оголенням тіла виконавцями. Буває чоловічий, жіночий і змішаний.

СУБЛІМАЦІЯ –– сублимация –– sublimation –– механизм психологічного захисту, коли сексуальні потреби чи бажання, що не можуть бути задоволені, свідомо чи несвсідомо спрямовуються на соціально прийнятні несексуальні види активності –– творчість, спорт, політику, соціальну діяльність тощо.

СУПЕРЕГО –– суперэго –– super ego –– над Я. свідома частка особистості за Фройдом, яка трансформує табу та обмеження зовнішнього середовища в моральні імперативні особистості. Див. також фройдизм.

ТАНАТОФІЛІЯ, ТАНАТОМАНІЯ –– танатофилия, танатоманияthanatophilia, thanatomania – вид мазохізму: сексуальне збудження настає під час фантазування на тему власної смерті і погребіння.

ТЕСТОСТЕРОН –– тестостерон –– testosterone –– чоловічий статевий гормон.

ТРАНСВЕСТИЗМ –– трансвестизм трансвестний фетишизм –– transvestism –– один із сексуальних розладів, збуджуючі сексуальні фантазії, що стосуються перевдягання в одяг протилежної статі. Бажання змінити стать не має. Сексуально збуджуючим є сам факт перевдягання в одяг протилежної статі.

ТРАНССЕКСУАЛІЗМ –– транссексуализм –– transsexualism –– розлад статевої ідентифікації, стійке усвідомлення своєї належності до протилежної статі і прагнення змінити свою біологічну стать. Діагностується, якщо людина досягла пубертатного віку (віку статевої зрілості).

ТРИБАДИЗМ –– трибадизм –– tribadism –– сексуальна активність, за якої дві жінки лежать одна на одній, торкаючись одна одну геніталіями і збуджуючись взаємними погаджуваннями.

ТРИОЛІЗМ –– триолизм –– triolism –– статевий акт, в якому приймають участь три особи.

ТРІСТАНА ТА ІЗОЛЬДИ СИНДРОМ –– Тристана и Изольды синдром –– Triston & Izolde syndrome –– труднощі в спільному житті і сексуальних стосунках в шлюбі, який було заключено помилково, поспіхом, без достатнього потягу партнерів один до одного, хоча і на основі взаємної поваги.

УРАНІЗМ –– уранизм –– uranism –– термін Карла Ульріха для позначення чоловіка, якого сексуально не приваблюють жінки, а тільки чоловіки, бо він має свідомість жінки в чоловічому тілі.

УРОЛАГНІЯ –– уролагния –– urolagnia ––вид парафілії: статеве збудження настає, коли нюхають чи/ і п`ють сечу.

ФАКТОРИ СЕКСУАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ –– факторы сексуального поведения –– sexual behavior factors –– (за Айзенком) –– терпимість, задоволення, невротичний секс, безособовий секс, домінантність, сором`язливість, ніяковість, сексуальна відраза, сексуальне збудження, фізичний секс, агресивний секс, порнографія.

ФАЛОС –– фаллос –– phallos –– статевий член, чоловічий статевий орган.

ФЕЛЯЦІЯ –– фелляция –– fellate –– вид орально-генітального контакту: стимуляція ротом статевого члену партнера. Див. також мінет.

ФЕММ –– фємм –– femme –– фемінна лесбійка.

ФЕМІНІЗМ –– феминизм –– feminism –– громадянскьий рух за визнання рівності жінки з чоловіком у всіх сферах сімейного та суспільного життя.

ФЕМІННІСТЬ –– феминность –– feminnity –– сукупність фізичних, психічних та поведінкових властивостей, які очікують від жінки в певному соціумі. У відповідності з традиційними поглядами –– це високий ступінь розвитку якостей, протилежних чоловічим –– пасивності, залежності, підлеглості, слабкості духу тощо.

ФЕРОМОНИ –– феромоны –– pheromones –– хімічні речоини-передатчики біологічної інформації. Сексуальний подразник для тварини, що приваблює самця до самиці під час тічки.

ФЕРТИЛЬНІСТЬ –– фертильность –– fertility –– здатність до зачаття, плідності.

ФЕТИШИЗМ –– фетишизм –– fetishism –– вид парафілії, коли сексуальне збудження викликає неживий предмет, який символізує сексуального партнера (одяг, взуття, предмети побуту тощо).

ФІКСАЦІЯ НА БАТЬКОВІ –– фиксация на отце –– father fixation –– з психоаналзу: іраціональна і незвичайна прихильність дитини до батька. Фіксація перешкоджає синові або дочці встановлювати зрілі сексуальін стосунки чи закохуватись у представників протилежної статі. Див. також Едіпів комплекс, Електри комплекс.

ФІКСАЦІЯ НА МАТЕРІ –– фиксация на матери –– mother fixation –– з психоаналізу: іпаціональна і незвичайна прихильність дитини до матері, що не дозволяє синові або дочці встановлювати зрілі сексуальні стосунки з особами протилежної статі.

ФІЛІЯ –– филия –– philia –– в Стародавній Греції кохання-дружба, яке зумовлене особистостою симпатією та соціальними звязками.

ФЛЯГЕЛЯЦІЯ –– флагелляция –– flagellatio –– вид парафілії: досягнення статевого задоволення від бичування партнера або самобичування.

ФЛІРТ –– флирт –– flirt –– еротичне подразнювання, спрямоване напевну особу, без мети обов`язкового статевого зближення.

ФОРНІКАЦІЯ ––форникация –– fornication –– статевий акт між двома неодруженими індивідами.

ФРАНЦУЗЬКЕ КОХАННЯ –– французская любовь –– french love/ “69” –– одночасний і взаємний орально-генітальний контакт. Див. також орально-генітальні контакти.

ФРИГІДНІСТЬ –– фригидность –– frigidity –– жіноча статева холодість, нездатність переживати сексуальне збудження, оргазм.

ФРИКЦІЇ –– фрикции –– frictions –– рухи статевого члену в піхві, що здійснюються під час статевого акту.

ФРОЙДИЗМ –– фрейдизм –– freudism –– науковий напрямок, названий іменем його засновника, австрійського психіатра З.Фройда. Ядро фройдизму утворююють уявлення про приховані в глибинах особистості позасвідомі психічні сили, провідною з яких є длібідо, які функціонують за принципом задоволення. Енергію позасвідомих імпульсів придушує “цензура” свідомості, яка формується під впливом ворожого для лібідо соціального середовища. Відповідно в структурі особистості виділяють три компоненти: ід (воно), его(я) та супер-его (над-Я). Завдяки его відбувається примирення позасвідомого і свідомого, оскільки воно живе за принципом реальності. Вaжливу роль у формуванні его фройдизм відводив дитинству та проходженню дитиною стадій психосексуального розвитку.

ФРОТАЖ –– фроттаж –– frottage –– різновид петингу –– тертя статевих органів об різні частини тіла партнера, в тому числі і об статеві органи.

ФРОТЕРИЗМ ––фроттеризм –– frotteurism –– парафілія: отримання сексуального задоволення від дотиків і тертя об іншуу людину в людному місці, наприклад, в переповненому транспорті, яка про сексуальний потяг не підозрює. Ці сексуально збуджуючі дотики не носять примусового характеру.

ХВОРОБИ, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ –– болезни, передающиеся половім путем –– sexuality transmitted diseases (STDS) ––інфекційні захворювання. В тому числі венеричні, які передаються переважно або виключно при статевому акті.

ЦЕЛІБАТ –– целибат –– celibate –– обітниця нешлюбності у католицького духовенства і православного монашества,

ЦІЛУНОК –– поцелуй –– kiss –– доторкування до тіла губами чи губами і язиком, щоб висловити ніжність, ласку, пристрасть, повагу та ін.

Цнота –– целомудрие –– chastity –– сувора моральність щодо сексуальних контактів, незайманість.

ШТУЧНЕ ЗАПЛІДНЕННЯ –– искусственное оплодотворение –– artificial insemination –– штучне розміщення сперми в піхві чи маеці жінки з метою зачаття.

ЯЄЧКИ –– яички –– testes –– чоловічі репродуктивні органи. В них вироблюються сперматозоїди, а також чоловічі та жіночі статеві гормони, в тому числі тестостерон. Розташовані у мошонці.

ЯЄЧНИКИ –– яичники –– ovaries –– жіночі репродуктивні органи. В них виробляються яйцеклітини, а також чоловічі та жіночі статеві гормони. Розташовані всередині малого тазу зліва і справа симетрично.

ЯЙЦЕКЛІТИНА –– яйцеклетка –– ovum –– жіноча репродуктивна клітина.

ЯРИЛО –– Ярило –– jarylo –– старослов`янський бог родючості і чоловічої сили.

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА.

1. Психологічний словник. За ред. В.І.Войтка. –– К.: Вища школа, 1982. – 215 с.

2. Прокопенко Ю. Полный сексологический словарь. – М.: «РИПОЛ КЛАССИК», 1999. –– 400 с.

3. Російсько-український–латинський словник медичних термінів: Щфтальмологія, дерматологія, венерологія, неврологія, психіатрія, ендикринологія. – К.: Здоров` я, 1993. – 112 с.

4. Сексопатология: справочник. Под ред. Г.С.Васильченко. – М.: Медицина, 1990. – 576 с.

5. Encyclopedia of Psychlogy. –– New York: Continuum Publishing Company, 1982.–– 1187 p.

6. Francoeur Robert T. The Complete Dictionary of Sexology. New expanded edition –– New York: Continuum Publishing Company, 1995. –– 790p.

Просвещение половое – создание объективной информационной картины психогигиены половой жизни.

Пубертатний вік – період появи ознак статевого дозрівання.

Разврат – циничное поведение, выходящее за рамки диапазона прием-лемости человека или общества (не только в сексуальной сфере).

Развратные действия (юрид.) – действия взрослого по отношению к малолетнему или несовершеннолетнему для удовлетворения собственного полового влечения как в форме полового акта, так и без него. См. также растление.

Растление – поведение в отношении несовершеннолетних (малолетних) детей с целью вызвать преждевременный интерес к сексуальным про-блемам и способам их реализации.

Ревность – подозрение или уверенность в мнимой или реальной измене сексуального партнера с преувеличенной, болезненной оценкой пред-полагаемого события.

Революция сексуальная (социол.) – широкий пересмотр норм сек-суальной морали, ослабление жесткой репрессивности в отношении ин-тимной жизни, прошедшей в 1960-е гг.

Репрессивная половая мораль (социол.) – система жестких антисек-суальных взглядов в обществе; противоположна пермиссивности (см.).

Репродуктивная система (биол). – органы размножения (репродукции).

Репродуктивний вік – вік дітонародження.

Роды (биол.) – физиологический процесс изгнания из матки плода, пла-центы с оболочками и околоплодными водами.

Ромео и Джульетты синдром (психол.) – стремление к немедленному за-ключению брака с объектом влюбленности наперекор здравому смыслу. Чаще встречается у подростков или инфантильных личностей.

Рукоблудие (устар.). – см. онанизм.

Рэвишмент (англ.ravishment) – см. изнасилование

Сад, Донасьен Альфонс Франсуа (1740-1814) – маркиз, французский писатель, описывал половые отношения, связанные с насилием над партне-ром. См. также садизм.

Садизм (мед.) – см. алголагния. Термин введен Крафт-Эбингом (см.) в 1886 г. в монографии “Psychopatia sexualis”.

Садизм – сексуальний розлад, статеве задоволення за умови жорстокого поводження з партнером.

Садомазохизм (мед.) – сексуальная девиация: садизм и мазохизм как дополняющие друг друга способы сексуального удовлетворения. Могут чередоваться или присутствовать одновременно у одного и того же лица.

Сатириазис (греч.satiriasis, мед.) – гиперсексуальность (см.) у мужчины. См. также нимфомания.

Сафо (sappho-ок. 600 гг. до н. э.) – греческая поэтесса, жившая на острове Лесбос (см.) и воспевавшая однополую женскую любовь. См. также лесбийская любовь.

Сверх-Я – в психоанализе: высшая инстанция в структуре душевной жизни, выполняющая роль бессонательного внутреннего цензора; совесть. Возникает на фоне исчезновения Эдипова комплекса(см.)

Свингинг (от англ. swing – изменение) – взаимный обмен супругами для полового акта или группенсекс (см.) супружеских пар.

Свободная любовь – см. промискуитет.

Секс (лат.sexus – пол, мед.) – совокупность психических реакций, пережи-ваний, поступков, связанных с проявлением и удовлетворением полового влечения.

Секс-терапия (мед.) – метод лечения сексуальных расстройств путем обу-чения партнеров адекватному общению; тренинг по определенной про-грамме.

Сексапильность – умение выгнлядеть сексуальным (сексуальной), готовым (готовой) ответить на сексуальный запрос представителя противо-положного пола. Не обязательно является выражением высокой половой потребности!

Сексология – наука, изучающая половые отношения в различных ас-пектах: физиологическом, психологическом, социальном и др.

Сексопатология – раздел медицины, изучающий половые расстройства, их причины и течение, разрабатывающий методы их диагностики, лечения и профилактики.

Сексофобия (лат.sexophobia,мед.) – сексуальное отвращение, иррацио-нальный страх сексуальной активности или мыслей о ней, что приводит к избеганию сексуальных ситуаций.

Сексуальная жизнь – комплекс отношений между мужчиной и жен-щиной, включающий как половой акт, так и другие проявления межполо-вого общения. См. также vita sexualis.

Сексуальная идентичность – составляющие половой идентичности (см.), относящиеся к эротическим и генитальным свойствам, а также поведению.

Сексуальная мотивация – эмоционально окрашенное стремление к удовлетворению половой потребности.

Сексуальная роль (психол.) – аспекты половой роли (см.), относящиеся к эротическим и генитальным свойствам, а также поведению.

Сексуальная символика – графическое изображение половых органов и предметов, символизирующих мужскую и женскую сексуальность в раз-личных культурах. Например, удлиненные, твердые предметы чаще явля-

ются мужскими символами; круглые или овальные, емкие – женскими.

Сексуальний потяг – впливає на інтенсивність сексуального бажання.

Сексуальное развитие – по Фрейду, начинается с момента рождения. Проходит ряд этапов, отражающих преобладание определенных эрогенных зон (см.).

Сексуальность – отношение человека к вопросам интимной жизни; жела-ние жить половой жизнью и умение осуществить свое желание в соответ-ствии с запросами общества.

Сексуальные игры I (мед) – игры детей, в рамках психосексуального развития (см.), связанные с демонстрацией, ощупыванием половых орга-нов, обнажением и др.

Сексуальные игры II (мед.) – действия, связанные со стимуляцией эрогенных зон.

Сексуальные расстройства (мед.) – болезненные изменения сексуальных проявлений, полового поведения и некоторых сексуальных феноменов (эрекция и эякуляция у мужчины (см.), любрификация у женщины (см.).

Сексуальные свойства – свойства, относящиеся к генитально-эроти-ческой сфере.

Си-Эс-Эй (англ.child sexual abuse – CSA) – сексуальное посягательство на детей. Любое действие, совершаемое взрослым по отношению к лицу мо-ложе 18 лет с целью получения сексуального удовлетворения. Включает развратные действия (см.), педофилию (см.), в том числе и в гомо-сексуальном виде. Вариант “жестокого и небрежного обращения с детьми” (child abuse and neglect – CAN).

Симпатия (фр.sympathie) – легкое взаимное эротическое влечение.

Синдром травмы изнасилования (мед.) – психосоматические послед-ствия изнасилования как комплекса физического и психического стресса: формирование неврастении, фобий, негативного отношения к сексуальным проблемам и др. См. также изнасилование.

Скопофилия (греч.skopeo – рассматривать, мед.) – см. визионизм.

Скотоложество (мед.) – см. зоофилия.

Сладострастие (психол.) – стремление к максимально чувственным пере-живаниям, ярким эмоциональным и телесным впечатлениям, в первую оче-редь в половой жизни.

Случка (биол.) – сношение животных; в отношении человека – грубо, с желанием оскорбить.

Смазка влагалища (мед.) – см. любрификация.

Сны эротические – сновидения эротического, сексуального или любого другого характера. которые переплетаются с сексуальными проявлениями – от небольшого возбуждения до оргазма ( и эякуляции у мужчин).

Соблазнение – склонение женщины к сексуальному контакту с обещанием жениться. См. также обольщение.

Совокупление (мед.) – половой акт (см.).

Совращение половое (юрид.) – см. растление.

Содом – в Библии: развращенный город, жители которого предавались противоестественному сожительству, за что и были наказаны. Хотя в первоисточниках подразумеваются гомосексуальные (особенно анальные) контакты, современное понятие содомии является синонимом зоофилии (см.).

Соитие (устар.) – см. половой акт.

Социосексуальные игры (психол). – детские игры, поведение, в процессе которых дети отрабатывают социальные аспекты полового поведения (например, дочки-матери, папа-мама, школа, война, больница).

Сперма (греч.sperma – семя, мед.) – жидкость, выбрасываемая из уретры

(см.), при семяизвержении, cодержащая сперматозоиды в секрете придаточных половых желез.

Сперматозоид (греч.spermatozoon, мед.) – мужская половая клетка. Сос-тоит из головки, шейки, хвоста; у человека общая длина 50-60 мкм. В го-ловке содержатся хромосомы и акросомы – химические соединения, обес-печивающие двигательную активность. Сперматозоид способен двигаться со скоростью до 3 мм в минуту, изгибая хвост в плоскости головки. См. также живчик, спермий.

Сперматозоїд – чоловіча статева клітина.

СПИД (англ.AIDS) – синдром приобретенного иммунодефицита. Вирус-ное заболевание, передающееся преимущественно половым путем или при переливании крови. Бытовой путь заражения (через общие предметы оби-хода, посуду и т.д.) исключен. Риск заражения ВИЧ при однократном по-ловом контакте составляет для мужчин 1:2000, для женщин 1:1000; при однократном анальном контакте для мужчин 1:100, для женщин 1:500. См. также ВИЧ-инфекция.

СНІД є наслідок зараження вірусом імунодефіциту людини.

Сторгэ – в Древней Греции любовь-нежность, например, семейная Половая активность (мед.). – частота сексуальных проявлений данного человека. У мужчин характеризуется частотой семяизвержений, происхо-дящих как в условиях коитуса, так и при любых других видах половой сти-муляции.

Половая доминанте (биол.) – устойчивое повышение возбудимости группы нервных центров, возникающее под действием сексуальных раздражителей и направляющая целостную деятельность организма на половой объект.

Половая жизнь (лат.vita sexualis) – совокупность телесных, психических, социальных процессов, в основе которых лежит половое влечение и посредством которых это влечение удовлетворяется.

Половая зависимость (мед.) – преувеличенный настрой на определенного человека как на единственного партнера, способного принести сексуальное удовлетворение. См. также половая привязанность.

Половая зависть – в психоанализе (см.): подсознательная зависть девочки к наличию у мужчины пениса.

Половая зрелость (мед.) – заключительный этап полового созревания (см.), физическая и психологическая готовность к репродуктивному поведению

Половая идентичность (психол.) – осознанная половая принадлежность человека, оказывающая важнейшее влияние на все другие свойства его самосознания.

Половая мораль (социол.) – система нравственных норм, регулирующая все стороны сексуальной жизни человека. См. также мораль.

Половая привязанность (мед.) – стремление к половой близости с оп-ределенным партнером, с которым отработаны все стороны сексуального взаимодействия, от которого человек оегулярно получает сексуальное удовольствие. Нередко является составной частью любви (см.), но может быть и при менее близких отношениях. См. также половая зависимость.

Половая роль (социол.) – специфический набор требований, ожиданий, прав и обязанностей, преъявляемый обществом к человеку как лицу определенного пола.

Половая социализация (психол.) – процесс формирования мужской или женской половой идентичности (см.) в соответствии с культурными нор-мами общества.

Половая стратификация (психол.) – система половых ролей, их взаимо-отношение, подчиняемость и превосходство в обществе.

Половая холодность (мед.) – см. фригидность.

Половая щель (лат.rima pudendi, мед.) – щель между большими половыми губами. Ограничивает вход во влагалище (см.), отверствие уретры (см.), клитор (см.), малые половые губы.

Полового развития задержка (мед.) – выраженное запаздывание прояв-лений, характерных для половой зрелости (вторичных половых признаков, полового влечения, менструаций, полюций и др.).

Половое влечение (мед.) – влечение, направленное на продолжение рода, удовлетворение сексуальных желаний и получение удовольствия. См. также либидо.

Половое возбуждение ( мед.) – общее состояние организма, при котором половые органы начинают отвечать реакцией возбуждения на психичес-кую или физическую стимуляцию. Может быть общим или направленным (на себя, на лицо противоположного или собственного пола. предметы и др.).

Половое любопытство (психол.) – проявление интереса к различным ас-пектам сексуальности – от интереса детей-дошкольников до увлечения порнографией у взрослых. Нормально при удержании в определенных, со-циально приемлемых рамках и адекватном осуществлении.

Половое поведение (психол.) – действия человека, позволяющие оценить его принадлежность к определенному полу (манеры, одежда, прическа и др.). Является проявлением полового самосознания.

Половое развитие (мед.) – формирование половых признаков человека, определяющих его половую принадлежность.

Половое развитие преждевременное (греч.progenesis, мед.) – наступ-ление полового созревания значительно раньше средневозрастных норм: у девочек до 7, у мальчиков до 10 лет. См. также пубертат.

Половое развитие раннее (лат.pubertus praecox, мед.) – ускоренное поло-вое созревание: у девочек в 7-10 лет, у мальчиков в 10-11 лет. См. также пубертат.

Половое самосознание (психол.). – способность ощущать себя как пред-ставителя определенного пола и вести себя в соответствии с пред-ставлениями общества о нормах поведения этого пола.

Половое сношение – см. половой акт.

Половое созревание (мед.) – процесс формирования репродуктивной фун-кции (см.) мужского или женского организма; завершается наступлением половой зрелости (см.)

Половой акт (биол.) – физиологический процесс, начинающийся с момен-та введения пениса во влагалище и заканчивающийся семяизвержением и оргазмом. См. также коитус, копуляция, совокупление половое.

Половой диморфизм (мед.) – наличие физических и физиологических раз-личий между мужским и женским организмом.

Половой дисфории синдром (мед.) – острая неудовлетворенность своей половой принадлежностью, желание смены половой роли. Чаще наблю-дается при транссексуализме( см.). См. также отвергания пола синдром.

Половой идентификации теория – одна из альтернативных теорий поло-вой социализации. Полагает, что ребенок бессознательно имитирует поло-вое поведение взрослых своего пола, прежде всего родителей.

Половой инстинкт (биол.) – сложные, наследственно обусловленные ре-акции сексуального типа, возникающие в ответ на внешние или внут-ренние раздражители и побуждающие к совершению тех или иных сек-суальных действий.

Половой самокатегоризации теория – одна из альтернативных теорий половой социализации. Полагает, что ребенок вначале усваивает пред-ставления о том, что значит быть мужчиной или женщиной, затем опре-деляет себя как мальчика или девочку и старается вести себя соот-ветственно этому пониманию.

Половой типизации теория – одна из альтернативных теорий половой со-циализации. Полагает, что осознание собственной половой принад-лежности происходит вследствие подкрепления соответствующего по-ведения со стороны окружающих.

Половой член (лат.penis, мед.) – мужской наружный орган, служащий для выведения мочи и спермы, совершения полового акта. См. также пенис, фалос.

Половые органы (лат.organa genitalia, мед.) – органы полового размноже-ния. Мужские: внутренние – яички, придаток яичка, семявыводящие пути, простата, купферовы железы, семенные пузырьки; наружные – половой член, мошонка. Женские: внутренние – влагалище, матка. Маточные тру-бы. Яичники; наружные – лобок, большие и малые половые губы, барто-линовая железа, девственная плева.

Половые преступления (юрид.) – преступления, представляющие собой посягательство на половую неприкосновенность и половую свободу лич-ности: изнасилование (см.), принуждение совершеннолетнего к вступ-лению в половую связь; половая связь с лицом, не достигшим половой зре-лости; развратные действия (см.) в отношении малолетних; умышленное заражение венерической болезнью. См. также убийство сексуальное.

Половые расстройства (мед.) – нарушения поведения физического или психического состояния, отрицательно влияющие на получение полового удовлетворения одним или обоима сексуальными партнерами и на их пло-довитость.

Половые свойства – физические, психологические и социальные свой-ства, различающие людей по их половой принадлежности.

любовь к детям. См. также агапэ.

Страсть (психол.) – сильное, всеохватывающее, стойкое чувство, преобла-дающее над другими и приводящее к сосредоточению на предмете страсти всех сил и устремлений человека.

Стриптиз (англ.strip – раздеваться + tease – дразнить) – представление с постепенным обнажением исполнителей. Чаще практикуется женский, но возможен и мужской, а также смешанный вариант.

Стыдливость (психол.) – обостренное ощущение социальной неприем-лемости своего поведения (или возможного поведения).

Сублимация (лат.sublimo – возношу) – один из механизмов психо-логической защиты: переключение энергии подсознательных сексуальных влечений от их прямой цели получения удовольствия и направление ее на несексуальные цели – творчество, социальную деятельность.

Супружеская тактика (психол.) – форма общения с партнером, способствующая предотвращению или подавлению конфликтов, напряженности; при этом используются позитивные формы поведения, предполагающие подавление агрессивных чувств или, по крайней мере, их проявлений.

Супружеская терапия (психол.) – форма психотерапии, ориентированная на решение проблем пары. Направлена на урегулирование супружеских отношений, оптимизацию совместной жизни супругов. Как правило. проводится в виде работы с обоими супругами.

Супружеские конфликты (психол.) – вид супружеских взаимоотно-шений. Различают три типа супружеских конфликтов: соперничество, псевдосотрудничество, изоляция.

Супружеских ролей инверсия (психол.) – пассивное, подчиненное положение мужа и активное, подавляющее положение в семье. См. также метатропизм.

Супружеское взаимодействие (психол.) – вид супружеских взаимоотно-шений. Различают продуктивное взаимодействие (гармоничные отноше-ния) и непродуктивные (супружеские конфликты).

Суррогатные формы коитуса (мед.) – формы половых контактов без введения пениса во влагалище. См. также превентивные виды сношения.

Сутенер (фр.seuteneur) – мужчина, находящийся на содержании у Пол (биол.) – совокупность генетических, морфологических и физио-логических особенностей организма, обеспечивающих половое размно-жение, сущность которого в конечном счете сводится к оплодотворению.

Пол акушерский – см. пол гражданский.

Пол воспитания – пол, в котором ребенка воспитывают; определяется, как правило, гражданским полом. Участвует в развитии полового само-сознания (см.) и выборе половой роли.

Пол гонадный (истинный) – основной показатель половой принадлеж-ности; определяют по микроскопическому строению половых желез.

Пол гормональный – способность половых желез вырабатывать половые гормоны. Определяется гонадным полом.(см.).

Пол гражданский – пол, официально региструемый. Определяют при рождении, как правило, по субъективной оценке строения наружных поло-вых органов. Является решающим для пола воспитания.

Пол паспортный – см. пол гражданский.

Пол соматический – пол, определяемый строением половых органов, раз-вивающихся под влиянием половых гормонов.

Пола коррекция (мед.) – мероприятия, проводимые при несоответствии строения половых органов и гормонального или гражданского пола. Может ограничиться психологической перестройкой направленности полового влечения, но иногда требует хирургического вмешательства на гениталиях.прости-тутки.

Суфражизм – во II половине XIX века – начале XX века движение за пре-доставление женщинам избирательного права. См. также феминизм.

Сэлф-Эбьюз (англ.self-abuse, мед.) – см. мастурбация.

Табу – социально-культурный запрет, поддерживаемый религией.

Тактильный (лат.tactilis, биол.) – осязательный.

Танатос (греч.thanatos – смерть) – во фрейдизме инстинкт смерти и разрушения.

Танатофилия, танатомания (греч.thanatophilia, мед.) – вид мазохизма (см.): сексуальное возбуждение наступает при фантазировании на тему сосбтвенной смерти и погребения.

Тантризм – направление в буддизме и индуизме, полагающее, что освобождения от бренности земного существования можна достичь с помощью определенного сексуального поведения.

Телегония (греч.thelegenea, мед.) – рождение у женщины только девочек c наличием у матери наследственной летальной патологии, сцепленной с мужскими половыми хромосомами.

Тестостерон (мед.) – мужской половой гормон, вырабатывается в яичках, в небольших количествах – в надпочечниках.

Тестостерон – чоловічий статевий гормон.

Тет-а-тет (фр.tete-a-tete – с глазу на глаз) – наедине.

Техника сексуальная (мед.) – определенная последовательность дей-ствий, приносящих наибольшее наслаждение партнерам во время сексу-ального контакта. См. также индивидуальный код женщины.

Течка (биол.) – период половой активности у самки животного. См. также эструс.

Трансвестизм (лат.transvestimus, мед.) – вид перверсии: достижение полового удовлетворения при переодевании в одежду противоположного пола. Встречается также как проявление гомосексуализма, транссексуализма, фетишизма (см.).

Трансвестизм – один з розладів статевої ідентифікації: прагнення носити одяг і фігурувати в ролі особи протилежної статі.

Трансвестизм фетишистский (мед.) – вид трансвестизма (см.): одежду противоположного пола (чаще полный комплект, вплоть до парика и макияжа) надевают для достижения полового возбуждения, после получения полового удовлетворения одежду сразу снимают. Желания изменить пол нет.

Транссексуализм (лат.transsexualismus, мед.) – вариант нарушения поло-вого самосознания: стойкое осознание своей принадлежности к противо-положному полу, несмотря на правильное формирование половых при-знаков. Сопровождается половым влечением к собственному полу, имитацией поведения противоположного пола, зачастую стремлением к смене паспортного или даже соматического пола (см.). Встречается с частотой 1- 3 случая на 100 000 мужского населения. Соотношение мужского и женского пола среди транссексуалов от 2:1 до 8:1. См. также синдром отвергания пола.

Транссексуали – особи, які відчувають свою належність до протилежної статі і прагнуть змінити свою біологічну стать

Трансфер – см. перенесение.

Триолизм (лат.tres – три, мед.) – половой акт, в котором участвуют три человека. См. также группенсекс.

Тристана и Изольды синдром (психол.) – затруднения в совместной жиз-ни и сексуальных отношениях в браке, заключенном ошибочно, поспешно, без достаточной тяги партнеров друг к другу, хотя и при достаточном вза-имном уважении.

Убийство сексуальное – убийство, связанное с сексуальными отношени-ями, фантазиями или комплексами убийцы, убитого или третьих лиц. Вы-деляют следующие типы убийств: 1. С целью достижения сексуального возбуждения и/или оргазма (см. некрофилия); 2. В процессе подавления сопротивления жертвы изнасилования (см.); 3. Для прекращения призывов о помощи со стороны жертвы изнасилования; 4. Для сокрытия сек-суального преступления; 5. Случайное, в процессе сношения или усиления оргазма (см. асфиксии сексуальной синдром); 6. В рамках психического расстройства (см. бред эротический). См. также половые преступления.

Удовлетворение половое (мед.) – комплекс физиологических и психо-логических реакций в заключительной стадии полового контакта, харак-теризующийся мышечным расслаблением с оттоком крови от половых ор-ганов, чувством довольства.

Уретра (греч.urethra, мед.) – часть мочевой системы, через которую происходит выведение мочи из мочевого пузыря.

Уролагния (греч.urolagnia, мед.) – вид парафилии: половое возбуждение наступает при обонянии запаха мочи, ее питье. См. также копролагния.

Урология (мед.) – область медицины, изучающая болезни органов мочевой (а у мужчин и половой) системы, разрабатывающая методы диагностики, лечения и профилактики этих заболеваний.

Факторы сексуального поведения (по Айзенку) – терпимость, удовлет-ворение, невротический секс, безличный секс, доминантность, застен-чивость, стыдливость, сексуальное отвращение, сексуальное возбуждение, физический секс, агрессивный секс, порнография.

Фаллос (греч.phallos) – см. половой член.

Фантазии сексуальные – воображаемые сцены, связанные с интимными отношениями. Выделяют следующие типы фантазий: 1. Романтические встречи. 2. Экспериментирование (вживание в тестостероны жизни, которые неприсущи человеку). 3. Завоевание (он завоевывает или его завоевывают), а также изнасилование. 4. Наблюдение, подглядывание (он наблюдает или за ним наблюдают). 5. Групповой секс (он участвует или наблюдает). Как правило, фантазии сопровождают мастурбацию или являются поводом к ней.

Фелляция (лат.fello – сосать, мед.) – вид орально-генитального контакта: воздействие губами и языком на половой член партнера. См. также минет.

Фемина (лат.) – женщина.

Феминизм (социол.) – общественное движение за равноправие женщин во всех областях жизни. См. также суфражизм, эмансипация.

Феминизация I (мед.) – проявление у мужчины вторичных половых признаков при кастрации (см.), введении больших доз женских половых гормонов.

Феминизация II (социол.) – возрастание роли женщины в общественной жизни.

Фемининность (социол.) – совокупность физических, психических и других свойств, отличающих женщину от мужчины. См. также женственность, маскулинность, мужественность.

Фенотип (греч.phaenotypus, мед.) – совокупность всех качеств и признаков организма, сформировавшихся в процессе его индивидуального развития; внешнее проявление генотипа.

Феромоны – химические вещества – передатчики биологической инфор-мации, в первую очередь сексуальных раздражителей, привлекающие представителей противоположного пола.

Фертильность (фр.fertilis – плодородие, мед.) – способность к зачатию, плодовитость.

Фетишизм (фр.fetishe, мед.) – вид парафилии: достижение полового воз-буждения и удовлетворения возможно только при контакте с предметами, символизирующими сексуального партнера (одежда, обувь, предметы обихода и др.). Описан в 1887 г. А. Бинэ. См. также сиволизм половой.

Фетишизм – сексуальний розлад, виникнення статевого збудження лише за наявності певного фетиша, наприклад, жіночої туфлі, предмету жіночого туалету тощо.

Филиа – в Древней Греции любовь-дружба, обусловленная личной сим-патией и социальными связями. См. также агапэ.

Флагелляция (лат.flagello – бичевать, мед.) – вид парафилии (см.): дос-тижение полового удовлетворения путем бичевания партнера или само-бичевания. См. также мазохизм, садизм.

Флирт (англ.flirt – кокетство (см.), эротическое подразнивание, на-правленное на определенное лицо и не имеющее целью обязательное поло-вое сближение.

Фобия (лат.phobos – страх, мед.) – навязчивый, необоснованный страх ка-ких-то конкретных представлений, действий, предметов и др. Например, онанофобия – навязчивый страх воображаемых вредных последствий она-низма.

Форель, Август (1848-1931) – швейцарский невропатолог и психиатр, один из основоположников сексопатологии. Основная работа по сек-сопатологии “Половой вопрос”, 1904.

Формула сексуальная женская (мужская) – сексологический опросник, позволяющий выявить и оценить количественные характеристики половой жизни пациентки (пациента).

Фрейд, Зигмунд (1856-1938) – австрийский ученый, создатель психо-анализа (см.).

Фрейдо-марксизм – направление социологии (основатель Вильгельм Райх, 1897-1957), отождествляет социальное регулирование сексуального поведения с репрессивной буржуазной моралью. Райх считал сексуальную революцию предпосылкой любых социально-экономических преобра-зований.

Фрейя – в Древней Германии богиня любви, покровительница проститу-ции.

Фригидность (лат.frigidus – холодный, мед.) – половая холодность у жен-щины, слабость полового влечения или половой возбудимости, которая не-редко сочетается с отвращением к половому акту, неспособность к переживанию оргазма.

Фригідність – статева холодність, нездатність переживати оргазм

Фрикции (лат.frictio –трение, мед.) – возвратно-поступательные движения

полового члена во влагалище или заднем проходе при коитусе.

Фрикції – тертя статевого члена об стінки вагіни.

Фроттаж (фр.frottage – натирание, мед.) – разновидность петтинга (см.) – трение половыми органами о различные части тела партнера, в том числе и о половые органы. Также и в гомосексуальном варианте.

Фроттеризм – см. фроттаж.

Фрустрация (лат.frustratio – обман, мед.) – сопровождаемая эротическим возбуждением эреция, за которой не следует эякуляция. У женщин – поло-вое возбуждение, не разряжаемое оргазмом или удовлетворением. Чаще всего вызывается непосредственно ласками, реже – под воздействием дру-гих эротических и сексуальных факторов. Проявляется тянущими болями внизу живота, ощущением напряжения в гениталиях и застоем крови, раз-дражительностью и т.д.

Хиршфельд, Магнус (1868-1935) – немецкий психиатр, один из осново-положников сексопатологии. В 1908 г. основал первый в мире научный журнал по сексопатологии, в 1919-м основал и возглавил Институт сек-сологии в Берлине, был первым председателем Всемирной лиги сек-суальных реформ (Копенгаген, 1928).

Хотеть (хочу: я тебя хочу) – разговорная форма выражения сексуального желания.

Целибат (фр.le celibat – невинность, девичество) – обет безбрачия у като-лического духовенства и православного монашества.

Целібат – стримування від сексуальних контактів.

Целомудрие – строгая нравственность, невинность, девственность.

Член (разг.) – см. пенис.

Шарм (фр.charme) – сексуальная привлекательность. См. также секса-пильность.

69” – одновременный и обоюдный орально-генитальный контакт (см.).

Шпанская мушка – сильное возбуждающее средство, распространенное в средние века. Изготовляется из насекомых – шпанских мушек. Ядовито, поражает нервную систему, в настоящее время не применяется.

Щупать (вульг.) – грубые ласки, обычно ягодиц и гениталий.

Эдипов комплекс – в психоанализе (см.): одна из фаз психосексуального развития мужчины: в возрасте 3-5 лет мальчик преодолевает бессоз-нательное влечение к собственной матери и идентифицирует себя с об-разом отца. См. также Электры комплекс.

Эй-Си/ Ди-Си ( АС/ДС, англ. жарг.) – см.бисексуализм.

Эйфория (греч.euphoria, мед.) – чрезмерно радостное, блаженное состояние.

– в психоанализе женский вариант соответствующей фазы психосексуального развития по Фрейду: в возрасте 3-5 лет девочка преодолевает бессознательное половое влечение к собтсвенному отцу, идентифицирует себя с образом матери. См. также Эдипов комплекс.

Эллис, Генри Хэвлок (1859-1939) – английский врач и публицист, один из основоположников сексопатологии. основной труд в области сексологии – семитомные “Исследования по психологии пола”, 1897-1910.

Эмансипация женщин (лат.emansipatio – освобождение, социол.) предо-ставление женщинам равных прав с мужчинами. См. также феминизм.

Эротографомания (греч.erotographomania, мед.) – непрерывное составле-ние любовных писем психически больным человеком. См. также литера-тура по половым отношениям.

Эротология (социол.) – теория и практическое искусство любви.

Эротомания (греч.erotomania, мед.) – см. гиперсексуальность.

Эротофобия (греч.erotophobia, мед.) – навязчивый страх полового акта. См. также коитофобия.

.

Юнона (греч.Гера) – в римской мифологии богиня – хранительница брака, покровительница рожениц и материнства.

Я – в психоанализе подструктура душевной жизни, являющееся посред-ником между “сверх-Я” и “Оно” (см.), индивидом и реальностью. Стре-мится к согласованию всех требований реальности, “сверх-Я” и “Оно”.

Яичко (лат.testis, мед.) – мужской парный железистый орган с внешней и внутренней секрецией. Вырабатывает у мужчин сперматозоиды, мужские и женские половые гормоны, внешний секрет. Располагаются в мошонке (см.), причем левое яичко, как правило, несколько ниже правого.

Яєчки – чоловічі репродуктивні органи. В них виробляються сперма-тозоїди і чоловічі статеві гормони, включаючи тестостерон.

Яичник (лат.ovarum, греч.oophoron, мед.) – женский парный железистый орган, вырабатывающий яйцеклетки, женские и мужские половые гор-моны. Располагаются в полости малого таза слева и справа симметрично.

Яєчники – жіночі репродуктивні органи. Виробляють жіночі статеві гормони естроген і прогестерон. Ці гормони контролюють жіночий менструальний цикл і розвиток жіночих статевих ознак.

Ярило – древнеславянский бог плодородия и мужской силы.

Кинзи Альфред Чарльз(1894-1956) – американский биолог, сексолог, автор книг “Половое поведение мужчины” (1948) и “Половое поведение женщины” (1953), называемых также “Отчет Кинси”. Книги явились поворотным пунктом в развитии современной сексологии. Смерть Кинси была следствием травли, развернувшейся против него в связи с открытием “закрытой” темы. Материалы Кинси значимы до сих пор, являются составной частью многих современных исследований.

Мужеложество (мед.) – см. гомосексуализм, педерастия.

Мужественность (психол.) – традиционно приписываемые мужчине ка-чества: смелость, решительность и др. Имеет большое значение для ста-новления полового самосознания (см.). Включает анатомические и психи-ческие отличия, сексуальную физиологию, партнерские отношения, взаи-моотношения с противоположным и собственным полом. См. также жен-ственность, маскулинность, фемининность.

Мастерс, Уильям; Джонсон, Виргиния – американские сексопатологи, подробно исследовали сексуальные реакции мужчин и женщин на различ-ные сексуальные стимулы. За 11 лет было записано более 10 тыс. полных половых циклов у 694 добровольцев 15-89 лет. В 1966 и 1970 годах изданы книги, подводящие итоги исследований.

Мастерса и Джонсон терапевтическая программа (мед.) – одна из наиболее известных поведенческих программ, направленная на партнерское лечение сексуальных расстройств. См. также секс-терапия.

Кастрации боязнь – в психоанализе: подсознательный страх мужчины быть кастрированным в наказание за “неправильное поведение”.

Клиринг брачный (психол.) – подбор супружеской пары на основе обоюдной информации о собственных запросах и возможностях, а также требованиях к партнеру. См. также брачные факторы.

Кастрация (лат.castratio, мед.) – искусственное прекращение выработки половых гормонов: при травме, хирургическом удалении гонад, гормо-нальном или другом медикаментозном воздействии.

Катарсис – в психоанализе: понятие духовного очищения в результате вскрытия основы невротических переживаний.

Квазимодо комплекс (мед.) – переживания, связанные с наличием явных или мнимых физических недостатков. См. также дисморфомания.

Кокетство – поведение, в завуалированной форме демонстрирующее собственную сексапильность (см.); при показной сдержанности или отвлеченности кокетка стимулирует на себе внимание окружающих, в первую очередь противоположного пола. См. также флирт.

Красота – свойство объекта или явления, котиорое вызывает у человека удовольствие, наслаждение, страсть. Одно из наиболее индивидуальных свойств.

Крафт-Эбинг, Рихард фон (1840-1902) – один из основоположников сексо-патологии, профессор кафедры психиатрии Венского университета. Основной труд по сексопатологии – “Сексуальная психопатия”,1886.

Кровосмешение (мед.) – см. инцест.

Купидон – то же, что и Амур.

Куртизанка – проститутка, продажная женщина высшего общества или находящаяся на содержании у человека из высшего общества. См. также проституция.

Ласки – действия, направленные на различные органы чувств человека с целью вызвать и усилить половое возбуждение.

Петтинг (англ.petting, мед.) – любовная игра для достижения оргазма без сношения. Петтинг поверхностный – ласки в одетом виде, петтинг глу-бокий – ласки обнаженного тела. Может быть как гетеро-, так и гомо-сексуальным, односторонним или взаимным. См. также Психастения (греч.psychogenis, мед.) – одна из трех основных форм нев-роза (см.) – навязчивые мысли и страхи (чаще ипохондрического харак-тера), неуверенность в себе, нерешительность и др.

Психиатрия (греч. . мед.) – отрасль медицины,тизучающая причины и клинику психических болезней, разрабатывающая методы их диагностики, лечения, профилактики.

Психоанализ – метод психотерапии и психологическое учение, разрабо-танное З.Фрейдом (см.), ставящее в центр поведения человека бессозна-тельные психологические процессы, связанные в основном с сексуаль-ными переживаниями.

Психогенный (греч.psychogenis, мед.) – возникающий под влиянием пси-хики,психических переживаний. Психолагния (греч.psycholagnia, мед.) – см. онанизм психический.

Психопатия (греч.psychopatia, мед.) – патология характера, выраженное преобладание определенных черт характера, при котором резко затруднена социальная адаптация.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]