Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_вк_пр_роб_Мех_цех_11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Черкаський державний технологічний університет

Методичні вказівки

До виконання практичних робіт із дисципліни

«Механоскладальні дільниці та цехи в машинобудуванні»

для студентів спеціальності 7.090202 «технологія машинобудування»

Затверджено

На засіданні кафедри ІМ

Протокол №__ від «__» _____2011р.

Та методичною радою ЧДТУ

Протокол № __ від «__» ____ 2011р.

Черкаси ЧДТУ 2011 р.

Укладачі Боркун Анатолій Ілліч

Занора Володимир Олександрович

Юринець Раїса Володимирівна

Рецензент Боровик Анатолій Іванович, К.Т.Н. доцент

Методичні вказівки до виконання практичних робіт із дисципліни «Механоскладальні дільниці та цехи в машинобудуванні» для студентів спеціальності 7.090202 «Технологія машинобудування» / укл. А.І. Боркун, В.О. Занора, Р.В.Юринець.- Черкаси: ЧДТУ, 2011-… с

Подано завдання для практичної роботи та вказівки до його виконання із дисципліни «Механоскладальні дільниці та цехи в машинобудуванні» для студентів спеціальності 7.090202 «Технологія машинобудування».

Вступ

Задачі промисловості по випуску якісної продукції повинні вирішувати висококваліфіковані інженерно - технічні працівники, в діяльності яких застосування технологічних знань має велике значення. Особливо це потрібно при проектуванні виробничих структур, в яких буде реалізовуватись технологічний процес.

Предметом вивчення курсу «Механоскладальні дільниці та цехи в машинобудуванні» є основи проектування виробничих структур для виготовлення деталей або складання виробів. При цьому студенти отримують загально інженерну підготовку.

В сучасних умовах виробничих і економічних відносин на підприємствах з’являється необхідність у створенні нових автономних дільниць в механічних цехах для виготовлення деталей певних типів із зімкнутим циклом, забезпечивши при цеху суттєве скорочення часу на повне виготовлення цих деталей. Така необхідність виникає через скорочення номенклатури випускаючих виробів або нестабільність їх замовлень, а також через необхідність в найкоротші терміни забезпечити нормальну життєдіяльність. Це сьогодні можливо і реально за рахунок пере розподілення верстатного обладнання і зміни планувань по їх розташуванню в механічних цехах.

Тому виконання практичної роботи знайомить студентів з основами проектування таких структур і ставить за мету закріпити теоретичні знання по дисципліні «Механоскладальні дільниці та цехи в машинобудуванні».

Мета роботи – розробити проект виробничої структури на прикладі деталі або виробу.

Проектування передбачає виконання таких етапів:

  1. Формулювання характеристики проектованої виробничої структури.

  2. Розробка вихідних даних на підставі розробленого технологічного процесу, або згідно із варіантом.

  3. Визначення типу виробництва, організаційної форми виробничої структури, уточнення номенклатури технологічного обладнання.

  4. Визначити кількість технологічного обладнання та коефіцієнт його завантаження для виготовлення базової деталі, порівняти його із нормативним для визначеного типу виробництва і обґрунтувати необхідність дозавантаження виробничої структури.

  5. Визначити кількість технологічного обладнання і кількість робітників – виробничників із урахуванням дозавантаження робочих місць.

  6. Визначити склад допоміжних підрозділів, їх площу та кількість працюючих.

  7. Визначити чисельність обслуговуючого персоналу по категоріям.

  8. Виконати розрахунок площі виробничої структури.

  9. Виконати розрахунок потреби в силовій електроенергії, технічній воді. Та стисненому повітрі.

  10. Виконати планування виробничої структури.

  11. Розробити один із засобів (по узгодженню з викладачем) по охороні праці (розрахунок, освітлення, опалення, вентиляції, заземлення тощо).

  12. Зробити висновок.