Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологічне (робоча).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 6

Тема 6. Правове регулювання екологічної безпеки.

Мета: Засвоїти поняття екологічної безпеки та її види; дослідити класифікацію надзвичайних ситуацій; правові засади забезпечення екологічної безпеки.

Основні терміни: екологічна безпека, надзвичайний стан, надзвичайні ситуації, надзвичайні ситуації техногенного характеру, надзвичайні ситуації природного характеру, надзвичайні ситуації медичного та біологічного характеру, правовий режим надзвичайного стану.

План семінарського заняття

Теоретична частина:

1. Поняття екологічної безпеки.

2. Надзвичайні ситуації та їх класифікація.

3. Умови та підстави оголошення окремих територій України зоною надзвичайної екологічної ситуації.

4. Порядок оголошення окремих територій зоною екологічної ситуації.

5. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації.

6. Напрями забезпечення екологічної безпеки.

Практичні завдання

Задача 1

У червні 2009 року над деякими областями Західної України пронісся смерч, який зруйнував кілька сот житлових будинків та господарських споруд, розрушив систему електропостачання кількох населених пунктів, завдав шкоди десяткам га лісогосподарських угідь. Зламаними деревами вбито кількох людей.

На клопотання обласних рад, що зазнали силу стихії, запровадити надзвичайний стан, Кабінет Міністрів України виділив 300 млн. грн. на подолання наслідків стихії. Натомість родичі загиблих громадян стали вимагати надання їм статусу потерпілих внаслідок надзвичайної екологічної ситуації.

Проаналізуйте правові засади захисту екологічних прав осіб, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації природного характеру. Чи є законодавчі підстави для встановлення громадянам статусу потерпілих від надзвичайної екологічної ситуації осіб? Обґрунтуйте відповідь.

Задача 2

До Комітету Верховної Ради України з питань екології, природокористування та у справах подолання наслідків Чорнобильської катастрофи надійшов запит від кількох громадських екологічних організацій з проханням роз’яснити, чи передбачено екологічним законодавством України та міжнародним законодавством механізм винесення на всенародне обговорення проектів законодавчих актів з питань раціонального використання природних ресурсів, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки, а також яка юридична природа участі громадськості у прийнятті екологічно важливих рішень та в Стратегічній екологічній оцінці.

Голова комітету доручив юридичній службі підготувати відповідь на запит.

Запропонуйте можливий варіант відповіді на запит. Які види екологічних прав громадян та механізми їх реалізації випливають із зазначеного запиту?

Задача 3

До Київського міського держуправління охорони навколишнього природного середовища надійшла скарга від громадянина Іванощука, в якій він просить захистити його право на екологічну безпеку, яке, на його думку, порушено внаслідок вживання харчових продуктів, зокрема, копченої риби, вівсяної крупи, кави «America», печива польського виробництва та горілки «ХХХ».

У скарзі Іванощук пояснив, що придбав продукти в одному з супермаркетів. На його прохання пред’явити сертифікати якості на такі продукти, продавець магазину зауважив, що необхідна інформація міститься на упаковці зазначених продуктів. Натомість після вживання таких продуктів Іванощук з харчовим отруєнням змушений був звертатися за медичною допомогою.

Начальник держуправління у письмовій формі повідомив заявнику, що його скарга надіслана за належністю до управління з технічного регулювання та захисту прав споживачів. Іванощук оскаржив таку відповідь до суду.

Розкрийте коло суспільних відносин, що склалися. Які засоби забезпечення внутрішньої екологічної безпеки передбачає чинне законодавство? Вирішити справу.

Завдання для індивідуальної роботи

Теми для доповідей (рефератів):

1. Система аварійно-рятувальних служб і їх повноваження в сфері захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

2. Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

3. Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

4. Особливості юридичної відповідальності підприємств за шкоду, завдану внаслідок порушення вимог екологічної безпеки.

5. Правове забезпечення екологічної безпеки при транспортуванні небезпечних вантажів.

6. Відповідальність власників та користувачів об’єктів підвищеної небезпеки за порушення вимог екологічної безпеки.

7. Правові засади поводження з пестицидами та агрохімікатами.

8. Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки в сільському господарстві.

9. Правове забезпечення екологічної безпеки в різноманітних сферах використання ядерної енергії.

10. Юридична відповідальність за порушення вимог ядерного законодавства України щодо забезпечення екологічної безпеки.

11. Міжнародні конвенції і договори ООН у галузі екологічної безпеки.

12. Нормативно-правове регулювання Ради Європи і Європейського Союзу у галузі екологічної безпеки.

13. Проблеми гармонізації законодавства України в галузі екологічної безпеки із міжнародно-правовими нормами і принципами.

Завдання для самостійної роботи

Вивчити питання:

1. Запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні екологічні ситуації техногенного і природного характеру.

2. Правові засади функціонування Єдиної державної системи органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

3. Правовий статус осіб, постраждалих за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

4. Поняття ядерної та радіаційної безпеки. Співвідношення понять “радіоекологічна безпека” та “екологічна безпека”.