Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

3.Суть потоково-цехової технології

У Україні була розроблена і широко упроваджена потоково цехова система виробництва молока. Протягом багатьох років вона конкретизувалася, здобувала наукове обгрунтування в ряді багатьох рекомендацій. Суть потоково цехової системи виробництва молока — найчіткіше враховувати біологічні особливості тварин і сучасну організацію праці.

Сухостійний цех

Сухостойний період (від останнього доїння до отелення) повинен мати тривалість не менше 45-60 днів. Перед запуском необхідно встановити, по можливості, точну дату отелення корови, для чого потрібно мати відомості про останнє запліднення.

Завдання цеху - забезпечити корів відпочинком після лактації, підготувати їх до отелення і високої продуктивності в подальшій лактації і нормальній відтвірній функції. У цех переводять корів за 60 днів, нетелів 90дн., до отелення. Містять безприв'язно на глибокій підстилці, влітку – бесприв'язно в спеціально відведеній секції на вигульно-кормовому майданчику. Площа в приміщенні на 1 голову не менше 5 м2, на вигулі 8-15 м2. Корів і нетелів цієї групи один раз в день пропускають через доїльний зал, при цьому перевіряють якість запуску і стан вимені, а у нетелів масажують вим'я і привчають до машинного доїння. Годують з обмеженням дачі соковитих і концентрованих кормів. При запуску високопродуктивних корів обмежують споживання води.

Цех отелення

Завдання – забезпечити необхідні зооветеринарні умови для нормального перебігу пологів, післяродового періоду і отримати здорових телят. Цех знаходиться в окремому приміщенні і ділиться на секції – передпологова, родова, післяродова. У цех отелення переводять за 8-10 до отелення. У допологовій секції тварин містять 8дней на прив'язі, де готують їх до отелення. Годують тварин індивідуально з урахуванням загального стану тварини і вимені.

У раціон вводять сіно хорошої якості без обмежень, соковиті і концентрати. За 3-5дней до отелення дачу соковитих і концентрованих кормів сильно обмежують. У родову секцію тварин переводять при появі передвісників пологів. Ця секція обладнана пологовими боксами розміром 3 на 3,5м і висоті 1,2м2.

Містять корів беспривязи. Тут тварини знаходяться 1-2 дні, з новонародженим телям тварина знаходиться від 10-12 ч. до 24 годин. Потім тварину переводять в післяродову секцію, а телят – в профілакторій. У післяродовій корів містять 12-15 днів на прив'язі, але з обов'язковим моціоном. Тварин доять три раз на день. Годівлі індивідуальне з урахуванням стану організму, на повний раціон корів переводять поступово, на 12-14 день після отелення.

Цех роздоювання і запліднення.

Роздоювання – це комплекс зоотехнічних і організаційних заходів, що створюють умови для досягнення коровою максимальної продуктивності.

Корова або телиця можуть бути запліднені і стати тільними тільки в стані полювання, або тічки. Природна злучка і штучне запліднення ефективні тільки в період полювання, в другій її половині.

Завдання – досягти найбільшої молочної продуктивності, забезпечити запліднення в перебігу 1- 2 циклів, профілактику маститу, не допустити порушення обміну речовин. У цьому цеху корови містяться 100-120 днів, їх розміщують в секції по групах. Утримання бесприв'язне. Годують з авансуванням, окрім надбавки за надій дають 1-2 к.од. на підвищення молочної продуктивності. Період роздоювання первісток і корів закінчується досягненням найбільшої продуктивності і стабілізації на цьому рівні.

При цьому корови повинні отримувати високоживильні, молокогонні корма.