Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСФО практ-магистр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
735.23 Кб
Скачать
  1. Загальні положення

Два останніх десятиліття відзначені посиленням уваги до проблеми міжнародної уніфікації бухгалтерського обліку. Розвиток бізнесу, що супроводжується зростанням ролі міжнародної інтеграції в сфері економіки, висуває визначені вимоги до однаковості і прозорості застосованих у різних країнах принципів формування та алгоритмів нарахування прибутку, оподаткованої бази, умов інвестування і капіталізації зароблених коштів тощо.

Головною метою міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) є правдиве і чесне подання фінансового стану і результатів діяльності підприємства.

Успішне реформування системи фінансового обліку неможливе без підготовки бухгалтерів, які відповідали б сучасним вимогам. Така підготовка передбачає вивчення досвіду зарубіжних країн і міжнародних стандартів фінансової звітності, що є основою гармонізованих національних стандартів більшості розвинених країн світу.

Визнання загальноприйнятих у міжнародній практиці принципів і методів обліку окремих господарських процесів і засобів, приведення у відповідність системи обліку вимогам, прийнятим у діловому світі, сприятиме уникненню неоднозначного тлумачення фінансової звітності різними користувачами.

Впровадження в Україні світового бухгалтерського досвіду, підвищить якість фінансової звітності, ступінь її відповідності міжнародним вимогам і сприятиме підвищенню довіри до українських партнерів з боку іноземних інвесторів.

Мета викладання дисципліни – формування системи теоретичних знань і набуття практичних навичок з обліку відповідно до вимог МСБО та МСФЗ.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

1) знати теорію та практику фінансового та управлінського обліку відповідно до вимог МСБО та МСФЗ;

2) вміти використовувати передовий досвід у сфері обліку, аналізу та контролю з урахуванням вимог чинного українського законодавства

Метою практичних занять і самостійного вивчення дисципліни “Облік та звітність за міжнародними стандартами” є закріплення теоретичних знань та набуття практичних навичок складання балансу, звіту про прибутки та збитки, звіту про зміни у власному капіталі та звіту про рух грошових коштів відповідно до міжнародних стандартів, процедурою консолідації фінансової звітності.

На практичних заняттях студенти розглядають теоретичні питання дисципліни “Облік та звітність за міжнародними стандартами”, отримують практичні навички вирішення задач з обліку та складання звітності за міжнародними стандартами.

У десятому семестрі студентам необхідно самостійно засвоїти 9 тем (табл. 1.1) і розглянути питання (розділ 3). У процесі самостійного вивчення дисципліни студенти використовують літературу за списком, наведеним у кінці цих вказівок. По закінченні вивчення дисципліни студенти складають іспит.

Перелік практичних занять і тем для самостійної роботи та їх обсяг в годинах наведені в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Перелік практичних занять і тем для самостійної роботи

Найменування практичного заняття

Обсяг годин практичних занять

Обсяг годин самостійної роботи

Заняття 1. Міжнародні стандарти фінансової звітності в системі уніфікації бухгалтерської практики

2

46

Заняття 2. Особливості обліку господарських операцій за міжнародними стандартами

4

10

Заняття 3. Загальні вимоги до складання та подання фінансової звітності за міжнародними стандартами

2

8

Заняття 4. Міжнародна практика складання балансу

2

8

Заняття 5. Міжнародна практика складання звіту про прибутки та збитки

2

16

Заняття 6. Міжнародна практика складання звіту про зміни у власному капіталі і звіту про рух грошових коштів

4

16

Заняття 7. Примітки до фінансових звітів, зміни в облікових політиках та оцінках

2

8

Заняття 8. Складання консолідованих фінансових звітів у міжнародній практиці

4

16

Заняття 9. Використання сегментної звітності для відображення фінансової інформації

2

8

Всього

24

96