Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GP_4_kurs_ekzamen.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
304.71 Кб
Скачать

1. Об'єкт, предмет і головні завдання геополітики.

2. Функції геополітики. 3. Методи геополітичної науки. 4. Структура та рівні геополітики. 5. Геополітика в системі суспільних наук, зв'язок з іншими науками. 6. Географічний детермінізм у геополітиці. 7. Історичні та теоретичні передумови виникнення класичної геополітики. 8. Поняття про геополітичні атрибути, геополітичний потенціал та геополітичний статус держави. 9. Дефініція геополітики та основні підходи до її визначення. 10. Геополітика та політична географія: спільне і відмінне. 11. Сутність і значення геополітичного прогнозування. 12. Сила і могутність держави як категорії геополітики. 13. Баланс сил як поняття геополітики. Зміст та різновиди балансу сил. 14. Війна і мир як засоби реалізації геополітичних інтересів держав. 15. Глобалістські концепції світового порядку Римського клубу. 16. Геополітична ситуація в Африці: сучасний стан та регіональні особливості.

17. Геополітичні погляди С.Коена. 18. ЄС-США-Росія: протиріччя та перспективи співпраці. 19. Простір і територія як категорії геополітики: сутність та співвідношення.

20. Поняття гегемонії та основні етапи становлення гегемона. 21. Контроль над простором як категорія геополітики: зміст та різновиди. 22. Геополітична та геоекономічна роль РФ у регіоні та світі. 23. Геополітичні та геоекономічні інтереси Китаю. 24. Геополітичні та геоекономічні інтереси Японії. 25. Геополітичні та геоекономічні інтереси Індії. 26. Геополітичні та геоекономічні інтереси Туреччини 27. Геополітичні та геоекономічні інтереси Білорусі і Молдови. 28. Геополітичне значення регіону Перської затоки. 29. Національний інтерес як категорія геополітики: зміст та основні класифікації. 30. Особливості та представники англійської школи геополітики. 31. Суб'єкти геоекономіки та особливості геоекономічної стратегії держав. 32. Локальні і регіональні війни в сучасному світі та їх геополітичне значення. 33. Теорія морської могутності А.Мехена та її вплив на зовнішню політику США. 34. Французька школа геополітики: еволюція та представники. 35. Основні ідеї та представники німецької геополітики. 36. Ідеологічна природа геополітики. 37. Американська геополітика: основні ідеї і представники. 38. Геополітичні погляди К.Гаусгофера. 39. Євразійство і неоєвразійство: передумови виникнення та основні положення. 40. Основні етапи розвитку геополітики. 41. Японська геополітика: основні ідеї та практична реалізація. 42. Особливості формування та загрози для сучасного світового порядку. 43. Зброя масового знищення як чинник розвитку світової політики. 44. Основні імперативи китайської геополітики. 45. Поняття, складові та рівні організації світового порядку. Світовий та міжнародний порядок. 46. Особливості геополітичних поглядів Ж.Атталі. 47. Геополітичне положення держави і його характеристики. 48. Головні вектори сучасної української геостратегії. 49. Державна територія як поняття сучасної геополітики. 50. Державний кордон як поняття геополітики: дефініція, різновиди, значення.

51. Національна безпека держави та її геополітичні чинники. 52. Геополітичні погляди Р.Челлена. 53. Зміст, різновиди і типи реалізації геостратегії. 54. Геополітична ситуація на пострадянському просторі. 55. Роль Європи у світових політичних й економічних процесах та основні сценарії її майбутнього. 56. Основні чинники трансформації світового порядку за Ж.Бодуеном і О.Тоффлером. 57. Геополітичні інтереси держави та механізми їх реалізації. 58. Геополітична схема світу у концепції Г.Маккіндера. Зміст другої концепції Г.Маккіндера. 59. Сучасні російські геополітичні доктрини. 60. Геоекономічна система світового устрою О.Неклесси. 61. Держава як суб'єкт геоекономіки та особливості її геоекономічної стратегії. 62. Європейський Союз у сучасних геополітичних і геоекономічних процесах. 63. Геополітичні та геоекономічні інтереси Бразилії. 64. Геополітична схема світу у концепції Н.Спайкмена. 65. Сучасна геополітична ситуація в Центральній Азії. 66. Геополітичні та геоекономічні інтереси Німеччини. 67. Геополітичні та геоекономічні інтереси Франції. 68. Поняття та різновиди геополітичного поля.

69. Циклічність розвитку владних відносин на світовій арені. 70. Геополітичні погляди П.Відаля де ля Блаша. 71. Основні положення та представники атлантизму. 72. Зміст геоекономіки і становлення її як окремого теоретичного напряму. 73. Основні методи геоекономіки. 74. Геополітична ситуація в Азії: сучасний стан та регіональні особливості. 75. Геополітична ситуація на Кавказі: внутрішні особливості та міжнародний контекст. 76. Геополітична концепція мондіалізму та її варіанти. 77. Сучасна геополітична ситуація в регіоні Південної Азії. 78. Поняття про геополітичний простір та його учасників. 79. Сучасна геополітична ситуація на Близькому і Середньому Сході. 80. Геополітична модель світового порядку З.Бжезінського. 81. Геоекономіка-геополітика-геостратегія: співвідношення та взаємозв'язок. 82. Концепція світового порядку Г. Кіссінджера. 83. Довгі цикли розвитку світової геополітики Дж.Модельского і В.Томпсона. 84. Цивілізаційна модель світового порядку С.Гантінгтона. 85. Геополітичні та геоекономічні інтереси ПАР. 86. Сучасна геополітична ситуація в регіоні Латинської Америки та перспективи її подальшого розвитку. 87. Геополітичне положення та геополітичні інтереси сучасної України. 88. Особливості становлення та розвитку української геополітичної думки. 89. Геополітичні та геоекономічні інтереси США в сучасному світі. 90. Геополітична ідея - геополітична концепція - геополітична доктрина: співвідношення та взаємозв'язок. 91. Сучасна геополітична ситуація в Східній та Південно-Східній Азії. дивитися 23,24 92. Регіональна геополітична і геоекономічна стратегія України. 93. Україна у поглядах зарубіжних вчених-геополітиків (З.Бжезінський, С.Гантінгтон, Г.Кіссінджер). 94. "Органічна школа" Ф. Ратцеля. Поняття життєвого простору та закони розширення життєвого простору. 95. Геополітична роль ісламського світу в сучасних умовах. 96. Основні моделі світового порядку. 97. Проблема озброєння і роззброєння: глобальний та регіональний аспекти. 98. Геополітичні погляди П.Кеннеді та П.Тейлора. 99. Місце і роль національної держави в сучасному світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]