Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GP_4_kurs_ekzamen.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
304.71 Кб
Скачать

30. Особливості та представники англійської школи геополітики.

Особливості та представники англійської школи геополітики. Англійка школа геополітики відноситься до „класичних" шкіл геополітики Заходу.

Традиционные представления о международных отношениях основывались на трех главных китах — территории, суверенитете, безопасности государств — то есть на факторах международной политики. В трактовке же отцов-основателей геополитики центральное место в детерминации международной политики того или иного государства отводилось его географическому положению. Смысл геополитики виделся в выдвижении на передний план пространственного, территориального начала. Первоначально геополитика понималась всецело в терминах завоевания прямого (военного и политического) контроля над соответствующими территориями.

Серед концептуальних ГП підходів видґють теорію англійського географа і політолога Хелфорда Дж. Макіндера (1861-1947), бо нажаль саме видатних англійців у геополітиці було не так багато, отже Маккіндер вважав, що вістря пол боротьби конкретної держави слід спрямувати на "хартленд" (серце землі) — На обширну частину євразійського материку. Він стверджував, що той, хто володіє "серцем землі", той володіє усім світом. З цих теоретичних позицій він підтримував інтервенцію країн Антанти (Великої Британії, Франції, США) проти молодої радянської республіки у 20-х роках XX століття. Англійський вчений і політик Макіндер у доповіді "Географічна вісь історії" стверджував, що з ГП точки зору в центрі світу (хартленд) лежить Євразійський континент, "географічна вісь історії". Це ГП утворення майже тотожне Росії, яка "займає у цьому світі центральне стратегічне становище, що в Європі належить Німеччині". Вона може завдавати і отримувати удари з усіх напрямків, за винятком Півночі.Виходячи з цього, Макіндер головним завданням англосаксонської геополітики ставив недопущення утворення стратегічного континентального союзу навколо " геополітичної осі історії" (Росії). Для цього необхідно відірвати максимальну кількість берегових просторів від євразійського ГП блоку і поставити їх під вплив "острівної цивілізації". Макіндер заклав у міжнародну політику, яка стала через півстоліття геополітикою США і НАТО, засновку підвалину: будь-якими засобами перешкоджати можливості утворення євразійського блоку, формування стратегічного союзу Росії і Німеччини, їх аполітичному посиленню й експансії, виходу до морів та світових океанів.

+ Маккіндер визначив засади у геополітиці, ключові тези:

- хто керує Східною Європою, той керує Хартлендом,

- хто керує Хартлендом, той керує Світовим островом,

- хто керує Світовим островом, той керує світом.

На закінчення можна сказати, що англійський геополітик розробив цікаву концепцію, яка вважала, що:

1 ) географічні чинники надають безпосередню дію на хід історичного процесу;

2) географічне положення багато в чому визначає потенційну силу або слабкість держави;

3) технічний прогрес змінює географічне місце існування держав і позитивно або негативно впливає на їх потенційну могутність;

Поняття “міжнародні відносини” ввів у науковий обіг англійський філософ та юрист Джеремі Бентам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]