Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GP_4_kurs_ekzamen.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
304.71 Кб
Скачать

66. Геополітичні та геоекономічні інтереси Німеччини.

Німеччина – високорозвинута західноєвропейська держава, яка має вигідне географічне та фізичне розташування, має значні запаси корисних копалин. ФРН є країною яка займає своє почесне місце в світовій економіці.

На ряду з Францією, Німеччина є «локомотивом» ЄС та є важливим пол гравцем на міжн арені. Була активним уч та ініціатором двох св воєн, а зараз приймає активну роль у миротворчих операціях НАТО.

Причини 1 і 2 світової війни - прагнення до нового перерозподілу світу, до захоплення колоній, джерел сировини і ринків збуту, які тоді знаходилися переважно під контролем ВБ, Фр та США; оскільки Нім вважала себе «спізнілою нацією».

Активний прихильник процесу розширення ЄС на схід країн Болг, Латв, Лит, Мальти, Рум і Словач, а також Польщі, Чех, Угор, Ест, Словенії і Кіпру. Сукупність таких дій у перспективі не тільки зміцнила позиції єдиної Європи на міжн арені, але і в значній мірі посилила зовнішньопол потенц ФРН як держави - лідера процесу європ інтеграції.

ТРИ основних напрями європейської політики Німеччини:

- Поступове залуч країни в процес стабілізації ситуації в Югославії та в Західнобалканському регіоні в цілому, яке здійснювалося за доп активної участі в допомозі країнам регіону в рамках "Пакту стабільності".

- Послідовна підтримка прагнення країн Цент, Сх та Пд-Сх Європи стати членами ЄС. При цьому до числа таких країн може бути зарахована Тур, найбільш активним прихильником підключення якої до процесу європ інтеграції виступає Нім, зацікавлена в збереженні тісних ек і пол відносин з Анкарою.

- Зміцнення фінансової стабільності ЄС шляхом подальшої підтримки курсу "євро" за рахунок держ валютних резервів Німеччини.

Німецькі військово-повітр сили приймали в 1999 році участь у війні НАТО в Косово, а двома роками пізніше сили спеціального призначення воювали в складі антиталібської коаліції.

В останні 3 роки при владі Шредер відновив тісні контакти Нім із Фр, але таким чином, що нашкодив тим самим відносинам зі США, ВБ й країнами Сх Європи. Рішуча й часом не зовсім делікатна підтримка Шредером Путіна сприймалася в Сх Європі негативно. (Росія для Німеччини – дуже важл стратег партнер – Німеччина – величезний ринок збуту продукції енергетики для Росії). Шредер схильний у більшій мері, чим Фішер, до реальної політики не тільки стосовно Росії, але й до Китаю.

Після виборів до нім Бундестагу та формування нового уряду в жов 2009 р. тенденція до посилення міжн ролі Німеччини та її лідера Меркель. Меркель, за оцінками америк преси, на сьогодні є найвпливовішим європ лідером, випереджаючи таких пол важковаговиків, як Саркозі, Браун та Берлусконі.

Загалом у Нім існує майже цілковитий пол консенсус щодо зовнішньої пол на східноєвропейському напрямку. Фактично ця політика підпорядкована пріоритетності взаємин Німеччини з РФ. Відносини з Україною будуються як похідні від відносин з РФ, і годі сподіватися на те, що нині позиція Німеччини щодо Росії стане жорсткішою навіть у риториці, не кажучи вже про реальне наповнення.

«Запізніла» реакція Меркель на події в Грузії у сер 2008 р. — це вияв загального тренда в німецькій зовнішній пол щодо Росії після 2 св війни: всередині Нім сьогодні серед представників різних пол сил панує майже цілковита згода у ставленні до РФ. Пол пріоритетності відносин з Росією (Russia first), яку в попередні роки проводив Шредер, продовжувалася його політичним опонентом Меркель. Зміна кабінету в лист 2009 р. може лише посилити цей тренд.

Показовою демонстрацією подальшого посилення ваги Меркель на міжн арені став її виступ 3 лист 2009 р. перед Конгресом США (такої честі з німецьких канцлерів був удостоєний тільки Конрад Аденауер) та зустріч із президентом Обамою, на якій обговорювалися глобальні проблеми — Афганістан, ядерна програма Ірану, кліматичні зміни.

У центрі уваги світових ЗМІ Меркель була і на святкуванні 20-річчя падіння Берлінського муру 9 лист ц.р., де були присутні лідери країн ЄС, РФ, держсекретар США Гілларі Клінтон та інші впливові особи. Під час конференції «Падіння мурів» (Falling Walls) у межах святкування цієї дати, Меркель проголосила: слід працювати для створення «нового глобального порядку» і закликала Америку делегувати більше повноважень таким «багатостороннім» організаціям, як ООН.

З США відносини тіп топ, особливо після приходу Обами)) Непонятки тільки в плані НАТО… Німеччина була проти ведення військових дій в Іраці без необхідних на це причин та без рішення на це ООН. США (В особі НАТО) проігнорували цю позицію і почали військові дії.

Франція є важливим союзником Німеччини, оскільки вони разом є основною потугою ЄС і найбільш розвинені країни в рамках цього об’єднання. Вони є важливими ек партнерами обоє підтримують дружні відносини з Росією. Нім з Фр з самого заснування Європейського співтов мріяли про заснування в рамках ЄС своєї наднац оборонної організації, яка б протиставлялась НАТО. Ці дві країни на саміті з приводу 60-річчя НАТО в своєму виступі (Саркозі + Меркель) висловили своє певне невдоволення діяльністю цієї організації і висловили бажання мати більше повноважень в її рамках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]